Artistul Adrian Ghenie a donat o lucrare Fundației actorului Leonardo DiCaprio. „Denegerate Art” va fi licitată în scop caritabil

www.2017ldfauction.org

O lucrare recentă a artistului român Adrian Ghenie, pe care a dăruit-o fundației caritabile deținută de actorul și activistul Leonardo DiCaprio, va fi scoasă la licitație în data de 26 iulie la Saint-Tropez.

În ultimii patru ani, licitația Fundației Leonardo DiCaprio, organizată de actorul și colecționarul de artă Leonardo DiCaprio, a jucat un rol principal în calendarul de vară din St. Tropez. Anul trecut, evenimentul a reușit să strângă suma de aproximativ 45 de milioane de dolari pentru misiunile fundației, respectiv pentru „sănătatea și bunăstarea pe termen lung a tuturor locuitorilor Pământului”. În acest an, licitația va avea drept scop strângerea donațiilor pentru proiectele filantropice ale fundației cu privire la schimbările de climă la nivel mondial.

Potrivit www.theartnewspaper.com, gala și licitația va fi condusă de colecționarul Simon de Pury și va avea loc pe data 26 iulie, într-o locație nedezvăluită din motive de securitate. Nouă artiști, printre care Andrea Bowers, Adrian Ghenie, Max Hooper Schneider, Rashid Johnson, Sanya Kantarovsky, Ben Quilty, Julian Schnabel, Yukimasa Ida și Camilo Restrepo au creat lucrări special pentru această licitație. În prezent, pe site-ul licitației, pot fi văzute în jur de 40 de lucrări, printre care și lucrarea lui Adrian Ghenie (Degenerate Art, 2017), urmând ca de la data de 27 iulie acestora să li se alăture alte 100 de lucrări de artă pentru care licitația va fi deschisă între 10-23 august.

www.ecowatch.com

Până în prezent, fundația actorului a oferit granturi de 80 milioane de dolari pentru 125 de organizații preocupate de ocrotirea vieții terestre și marine, de protejarea drepturilor populațiilor indigene sau care luptă pentru conștientizarea schimbărilor climatice. Arta a făcut parte întotdeauna din strategia de strângere de fonduri a fundației actorului, mai notează site-ul www.theartnewspaper.com.

Artiștii pot fi temători cu privire la donarea lucrărilor la o licitație de caritate, unde cumpărătorul final nu poate fi controlat de dealerii de artă, a precizat Lisa Schiff, coordonatoarea lucrărilor donate și, totodată, curator al expoziției virtuale care va reuni în total 150 de lucrări de artă semnate, printre alții de Darren Bader, Lynda Benglis, Cecily Brown, Sam Durant, Tracey Emin, Urs Fischer, Donna Huanca, Pope.L, Oscar Tuazon, sau Wang Guangle. Ca urmare, a fost esențial ca artiștii care au donat lucrările să fie de acord și să rezoneze cu ideea ca prețul lucrărilor să nu fie stabilit de propriul lor dealer. 

În ceea ce privește lucrarea lui Adrian Ghenie, Degenerate Art, potrivit textului care însoțește lucrarea și care a fost pus la dispoziție de Pace Gallery (galeria care îl reprezintă pe Adrian Ghenie), artistul român își îndreaptă atenția înspre celebrul pictor Vincent Van Gogh.

„Precum Darwin, Van Gogh i-a influențat lui Ghenie propria viață și o mare parte din operă. Portretul de față readuce în atenție autoportretul lui Van Gogh cu urechea bandajată. Ghenie a construit imaginea prin intermediul colajului incluzând fragmente printate, copiate dintr-o pictură în care l-a reprezentat pe Van Gogh și pe care apoi a distrus-o. Intitulând lucrare Degenerate Art, Ghenie, îl asociază pe Van Gogh cu Darwin, amintindu-ne de perioada nazistă când numeroși artiști mari erau considerați degenerați, așa cum a fost considerat și Van Gogh, conform interpretării naziste a teoriilor evoluționiste enunțate de Darwin privind selecția naturală. Lucrarea lui Ghenie ne amintește de acest moment neplăcut din perioada fascistă pentru a evita repetarea istoriei”.

Adrian Ghenie (n.Baia Mare) este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și cel mai bine vândut pictor român contemporan, a reprezentat în 2015 România la ediția 56 a Expoziției Internaționale de Artă-Bienala de la Veneția, cu proiectul Darwin’s Room, propunând o cale interpretativă a noţiunii de supravieţuire și cercetând lectura teoriei evoluţionismului biologic și modalităţile în care a fost deformat pentru a transforma societatea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu