Alpinistul Zsolt Török a decedat în Munții Făgăraș: „Nu suntem eroi, ci oameni care muncim să ne îndeplinim visele”

„Când ajungi pe vârful unui munte pentru care ai muncit mult, simți o bucurie pură. Este pur și simplu dragoste. La concluzia aceasta am ajuns după 30 de ani de alpinism”-Zsolt Torok

Unul dintre cei mai apreciați alpiniști români, cu rezultate impresionante și ascensiuni spectaculoase pe câteva dintre cele mai dificile vârfuri muntoase din lume, a fost declarat decedat sâmbătă, 17 august, în Munții Făgăraș.

Alpinistul a fost căutat în ultimele ore de echipe ale Salvamont Sibiu şi Argeş, de jandarmi sibieni şi argeşeni dar şi de un elicopter al MAI, după ce soția s-a l-ar fi dat dispărut. Ministrul de interne Mihai Fifor a postat sâmbătă pe contul de Facebook o fotografie cu Zsolt Török însoțită de mesajul: „Rămas bun, prieten drag…Dumnezeu să te odihnească în pace!”.

„Alpinismul m-a purtat în multe locuri ascunse şi aşa am ajuns să descopăr frumuseţea acestui spaţiu geografic cu oamenii care populează Apusenii, Podişul Mehedinţi, Munţii Banatului, cei care locuiesc la baza marilor masive din Munţii Carpaţi, dar şi cei care trăiesc în marile oraşe ale ţării. În aceşti 30 de ani de alpinism şi 45 de ani de viaţă, am călătorit mult şi am cunoscut oameni deosebiţi din Ţara Huţulilor şi a Bucovinei, până la Dunăre şi aşa am ajuns să-mi iubesc ţara, pentru că am primit şi primesc în toate anotimpurile cel mai frumos cadou de la ea, şi anume Viaţa! Cred că acesta este sentimentul cel mai simplu şi adevărat care, dacă ar apărea în gândurile oricărui cetăţean, fie cu funcţie responsabilă, fie om simplu care îşi duce viaţa cu greu, zi de zi, lucrurile ar avea o altă întorsătură. Românii nu simt că ţara lor ar fi a lor. Este un fenomen dureros şi ciudat”, declara Zsolt Török în Revista Sinteza la sfârșitului anului trecut.

Decesul acestuia ar fi survenit în apropierea vârfului Negoiu.

„Lumea se poate schimba prin două căi: cu forța sau prin educație. Oamenii educați pot schimba lumea în orice domeniu. Nu ne rămâne decât ca fiecare, în mediul nostru, să transmitem mesajele pe care le putem transmite. Eu alpinismul nu îl văd doar mușchi, gheară și biceps, ci ca pe o activitatea foarte complexă prin care te educi și educi pe alții”, spunea alpinistul arădean Zsolt Torok în fața jurnaliștilor din Cluj, în luna februarie a anului 2018, după ce alături de alpinistul clujean Vlad Căpușan a adăugat o filă importantă în istoria alpinismului românesc:  la sfârșit de ianuarie, în ținutul îndepărtat al Patagoniei, echipa românească a reușit în premieră pentru România ascensiunea faimosului vârf Cerro Torre.

„Noi nu am cucerit nimic. Nu suntem cuceritori. În schimb, avem o realizare pe care o considerăm importantă în alpinismul românesc. Am adăugat o filă esențială în istoria alpinismului și am urcat pe un vârf emblematic, mult dorit și mult visat de către toți alpiniștii elitei mondiale. Eu cred că toți oamenii fac, de fapt, ceea ce doresc să facă. Cu siguranță, dacă vrei, găsești toate resursele să îți îndeplinești visul. Nu aș vrea ca cineva să creadă că noi suntem supraoameni. Suntem doar niște oameni care muncim să ne îndeplinim visele”, au fost cuvintele alpinistului arădean întors din sudul Argentinei.

Alpinistul  Zsolt Török este autorul mai multor premiere naţionale şi mondiale. Una dintre reușitele lui a avut loc în luna octombrie 2018, când alături de Romeo Popa şi Teofil Vlad a deschis o linie nouă în Peretele Sudic al Muntelui Pumori, înalt de 7.165 m, aflat la circa opt km de Everest. Alpinistul a fost distins și cu „Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I” în semn de consideraţie pentru contribuţia deosebită în promovarea imaginii României în lume. Totîn 2018, alături de alpinistul Vlad Căpuşan, Zsolt Török a reuşit performanţa de a urca pe spectaculosul şi dificilul vârf Cerro Torre din Patagonia.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Todasca Gavril says:

    L am cunoscut personal ,urma sa facă o prezentare la Vatra Dornei dar din păcate a plecat in alta parte , am mai trecut o data prin aceleași momente , când mi am pierdut cel mai bun prieten și coleg prins de avalanșa .Nu este vorba de experiența ,ci pur și simplu cred ca e mâna destinului ,cred ca oamenii buni își îndeplinesc mai repede misiunea pe acest pământ.Nu am pierdut numai un mare alpinist ci on om de mare carecter .Cred cu tărie ca e in drum spre cer.Domnezeu sa l odihneasca

  2. Nicu Stelian Balmez says:

    L-am cunoscut pe Zsolt Török la aniversarea prof. Eugen Seracin, 80 ani, in Noiembrie 2008.
    Chiar daca atunci am schimbat doar cateva cuvinte cu Zsolt Török am ramas incantat si impresionat de tinuta lui morala, intelectuala si fizica, si mi-am amintit de multe ori, urcand muntii Californiei, de el.
    A fost un om minunat si nu cred ca exista cineva care sa gandeasca altfel.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Postaţi un comentariu