„Aferim” și Ursul de Argint au făcut sală plină la Cluj

Foto: Dan Bodea

Parabola “Aferim!”, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, a fost lansată oficial și la Cluj în fața a peste 700 de spectatori. La finalul proiecției, patru dintre membrii echipei filmului au răspuns întrebărilor publicului. Astfel, în fața spectatorilor din Cluj au fost prezenți: Florin Lăzărescu (co-scenarist), Teodor Corban (interpretul lui Costandin), Mihai Comănoiu (interpretul lui Ioniță) și Alberto Dinache (Țintiric). Statueta Ursul de Argint a fost și ea adusă la Cluj pentru a putea fi fotografiată și admirată de spectatori.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

După ce a oferit câteva detalii tehnice legate de bugetul filmului, realizat cu 1, 3 milioane de dolari și de durata filmărilor, respectiv 28 de zile, co-scenaristul producției, Florin Lăzărescu a explicat, la cererea publicului, ideea de la care a pornit în realizarea filmului și de ce producția a fost filmată alb-negru. „Mi-a plăcut povestea pe care mi-a prezentat-o Radu Jude care inițial o avea ca personaj principal pe Sultana, domnița din final și asta m-a convins să mă implic în proiect, gândindu-mă la o Madame Bovary dâmbovițeană. Ne-a atras însă și drama rromilor din secolul al XIX-lea când Biserica Ortodoxă, respectiv mănăstirile aveau sclavi. Povestea a evoluat și am găsit o altă formulă, cea a robului care fuge. În documentare ne-am folosit de folclor, de literatura română, de documente. Nu am mizat să facem un film gândindu-ne la o corectitudine politică”, a explicat Florin Lăzărescu, precizând că pentru documentarea filmului a avut nevoie de aproximativ doi ani. „Filmul este făcut pentru publicul din România și cred că publicul străin pierde jumătate din vitalitatea și subtilitatea limbii române. Cu toate acestea, a fost foarte apreciat în străinătate. Filmul este un îndemn la a ne asuma ceea ce suntem noi, românii, astăzi. Nu am gândit filmul ca o comedie și la fundamentul său este o dramă. Nu am intenționat să facem lumea să râdă”, a mai explicat scenaristul.

Teodor Corban/Foto: Dan Bodea

Teodor Corban/Foto: Dan Bodea

În privința rolului pe care l-a avut de interpretat, actorul Teodor Corban a declarat că acesta a fost dificil, mai ales în momentul în care a trebuit să învețe replici în româna veche pe care de multe ori nu le înțelegea. „Eu eram înainte un actor minimalist, făceam filme minimaliste și până la acest film, cel mai mare efort al meu era de a merge din bucătărie în sufragerie și invers. Mă bucur că am intrat într-un film maximalist și aștept filme de război”, a glumit interpretul personajului Costandin.

La finalul proiecției și după sesiunea de Q&A, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a răspuns întrebărilor adresate de Transilvania Reporter:

R.: Spune-ne câteva cuvinte despre succesele pe care le-ai avut cu celelalte proiecte în care ai fost cooptat în calitate de scenarist.

Florin Lăzărescu: „Primul scenariu pe care l-am scris doar eu și filmat de Radu Jude are peste 70 de premii internaționale. «Lampa cu căciula» se numește povestirea și a fost ecraniză în 2006, în regia lui Radu Jude obținând printre alte premii și trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance în SUA. De asemenea, un alt scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, „O umbră de nor” și scris împreună cu mine a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Filmele românești au o soartă „nasoală” pentru că nu ai săli de cinema unde să le proiectezi, iar scurtmetrajele ai ocazia să le dai doar în festivaluri. Totuși, la Cluj aveți un caz fericit, sunteți în patria filmului.

Florin Lăzărescu/Foto: Dan Bodea

Florin Lăzărescu/Foto: Dan Bodea

R.: Cum a fost pentru scriitorul din tine experiența realizării filmului „Aferim!”?

F.L.: Eu sunt scriitor și vreau să rămân scriitor, dar dacă găsesc proiecte interesante cum sunt cele pe care le am cu Radu, mai scriu și scenarii. Filmul acesta a însemnat, în primul rând, bucuria de a mă profesionaliza. E foarte greu să îți imaginezi ce înseamnă să vezi 400 de oameni pe un câmp, să vezi cum s-a construit un han, cum vine o macara de 15 metri care luminează tot platoul. A fost foarte interesant pentru mine. Ce m-a mai interesat pe mine în acest proiect și ce m-a preocupat a fost și partea de marketing, având deja o experiență în spate în acest domeniu. Am fost timp de cinci ani șeful PR-ului la Polirom, sunt unul dintre cei care a inventat conceptul FILIT (Festivalul Internațional de Literatura și Traducere Iași), alături de Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici. Ca urmare, mă pricep la lucrurile care îmi plac, care țin de lumea poveștilor.

R.: Ai descoperit alături de Radu Jude un fel de rețetă de succes în scrierea unui scenariu?

F.L.: Există momente când eu îi propun lui Radu un proiect și nu îi place, sau invers, el îmi propune mie și eu îl refuz, dar și când începem un proiect, acesta iese foarte bine. Nu avem foarte mult timp și cel mai mult vorbim și lucrăm pe Skype și scriem la patru mâni. Anul acesta avem alt proiect pentru un film de lungmetraj și va fi diferit, iar între timp Radu lucrează la filmul său, o adaptare după textele lui Max Blecher. Dincolo schelet și de filozofie, scenariul se schimba la nivel de replică și pe platou. În Aferim!, spre exemplu, s-a renunțat chiar și la scene care au fost filmate, dar acesta e procesul facerii unui film. Este o poveste și în procesul de making-of al oricărui film. Eu sunt și un fotograf pasionat și am organizat o expoziție în Iași care se numește „Aferim. Oleacă de Making Of” cu fotografii de la filmări. Numai văzând toate fotografiile îți dai seama de câte povești sunt în spate. Ceea ce te fascinează pe ecran e făcut cu multă muncă, cu umblat prin șanțuri, cu trecut prin apă sau căzut de pe cal.

Foto: Silviu Ghetie

Foto: Silviu Ghetie

“Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu. Aferim!” este o interjecție din limba turcă și se traduce prin „bravo!” sau „foarte bine!”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu