Adrian Ghenie donează o lucrare pentru campania „Cumințenia Pământului”. Donația va fi în cadrul unui eveniment inițiat de Federația Fabrica de Pensule

Foto: Sabina Dragomir

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat joi, 11 august, pe pagina oficială de Facebook că, la propunerea ei, artistul Adrian Ghenie va dona o lucrare pentru campania națională de subscripție publică „Cumințenia Pământului”. Artistul român Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj, ale cărui lucrări se află în atenția celor mai importante case de licitații și colecționari din lume, a participat la ediția din acest an a Festivalului de Teatru „Ideo Ideis”, care se desfășoară în perioada 8-14 august, la Alexandria. Adrian Ghenie a ținut un discurs în data de 11 august la ”Seara Povestitorilor”, alături de activista Roxana Marin şi scriitorul Florin Lăzărescu. La eveniment a fost prezentă și Corina Șuteu.

În ceea ce privește donația pe care o va face Adrian Ghenie, încasările realizate prin vânzarea lucrării vor ajunge în conturile campaniei. „Această donație este avanpremiera unui eveniment organizat de «Fabrica de pensule» de la Cluj care va avea loc în luna septembrie”, a mai anunțat Ministrul Culturii în cursul serii de joi. Valoarea de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului” a fost stabilită la 11 milioane de euro, din care 5 milioane de euro va plăti guvernul, restul de 6 milioane de euro urmând a fi colectaţi prin subscripţie publică naţională, până la 30 septembrie. Până la în prima zi a lunii august s-a strâns suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispozitie. Mai multe detalii despre campanie puteți afla accesând adresa www.brancusiealmeu.ro.

Coordonatoare de programe în cadrul Galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, Diana Marincu, a declarat pentru Transilvania Reporter că Federația Fabrica de Pensule se alătură campaniei naționale de subscripție pentru Cumințenia Pământului printr-un eveniment, care este în dezvoltare în acest moment și care va fi anunțat în curând, și printr-o campanie a comunității artistice din Fabrica de Pensule. În cadrul Fabricii de Pensule din Cluj, în 2005, Adrian Ghenie și Mihai Pop au pus bazele Galeriei Plan B, spațiu de expunere a artei contemporane, urmând ca trei ani mai târziu, în 2008, un spațiu permanent de expoziții, cu aceeași denumire, să fie deschis și la Berlin, avându-i în calitate de coordonatori pe Mihai Pop și Mihaela Lutea.

Citiți și:

Douã lucrãri de Adrian Ghenie, vândute în licitația Sotheby’s din Londra cu peste douã milioane de lire

„Self-Portrait as Vincent Van Gogh” de Adrian Ghenie, achiziționată cu 2, 5 milioane de dolari la licitația Sotheby’s New York

Nou record pentru Adrian Ghenie pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”

 

Postaţi un comentariu