Actorul Cristian Grosu, în ipostaza de regizor: Despre „4:48 A.M.”, despărțirea de viață și stigmatizarea celor vulnerabili

Foto: Dan Bodea

Un spectacol-testament al omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut, aceasta este propunerea adusă în fața publicului de actorul Teatrului Național Cluj, Cristian Grosu, pe care publicul îl va vedea de această dată în calitate de regizor al piesei „4:48 A.M.” după texte de Sarah Kane. Spectacolul este de fapt un poem tragic despre imposibilitatea de a trăi într-o lume ostilă, lipsită de iubire şi cu neputinţa de a te fi născut într-un corp pe care nu-l simţi ca fiind al tău. Cu titlul original „4.48 Psihoză”, acesta a fost ultimul text pe care autoarea britanică Sarah Kane l-a scris înainte de a se sinucide în 1999. La Cluj-Napoca, pe scena Teatrului Național, textele autoarei au fost montate în ultimii ani de Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu și Răzvan Mureșan, dar și de compania de teatru independent Create.Act.Enjoy, în regia Alexandrei Felseghi.

„Într-un fel, sau altul, cel care a adus-o cu adevărat în România pe Sarah Kane a fost regizorul Andrei Șerban, prin piesa „Purificare”, în 2006, unde am avut ocazia să fiu distribuit în rolul lui Graham . ( Pentru acest rol din spectacolul Purificare, Cristian Grosu a obținut Premiul pentru Debut la Galele UNITER în 2007, n.r.). M-a influențat Sarah Kane încă din facultate și de atunci mă gândeam că la un moment ar fi interesant să o descopăr și în calitate de regizor. Sarah Kane este o autoare foarte puternică, este adesea considerată un fel de Shakespeare modern. Textele ei sunt foarte greu descifrat din cauza limbajului. Dă foarte puține indicații și lasă un loc enorm pentru căutare. Trebuie să ai un pic de nebunie să apuci, fie că ești regizor, sau actor, textele ei. Nu cred că aș fi făcut Sarah Kane dacă nu aș fi avut întâlnirea cu Andrei Șerban”, a precizat actorul Cristian Grosu pentru Transilvania Reporter.

Potrivit lui Cristian Grosu alegerea acestei teme a fost motivată și de faptul că depresia a devenit o frecventă suferință psihică la nivel de comunitate și o principală cauză de îmbolnăvire la nivel mondial. În Europa, conform statisticilor, din 1.000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). În România se estimează că 1.000.000 de persoane suferă de tulburare depresivă, însă foarte puțini dintre aceste persoane sunt cuprine în statisticile oficiale ale autorităților pentru a primi tratament. Iar depresia netratată poate duce la sinucidere și în România, într-o zi normală, la fiecare 3 ore, cineva se sinucide. Toate aceste cifre au făcut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

„Pe de o parte sunt oamenii care au probleme cu depresia, de cealaltă parte sunt cei care stigmatizează depresia și pe care îi putem considera la fel de bolnavi. Totodată, textul lui Sarah Kane mi se pare extrem de contemporan cu atât mai mult cu cât nu este doar despre depresie. Are foarte multă poezie, are foarte mult tragic, este vorba despre relația personajului cu sinele lui, despre relația sine-Dumnezeu, despre relația cu cei din jur. Este un univers întreg pus în pagină. Piesa este o scrisoare de adio a unui sinucigaș, ceea ce din punctul meu de vedere implică atât mult ego, cât și multă smerenie”, consideră actorul și regizorul Cristian Grosu.

Spectacolul 4:48 A.M. este un one-woman show susținut de Alexandra Cheroiu, studentă în anul III la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, la clasa profesoarei Miriam Cuibus. Rolul pentru acest spectacol i-a fost propus de actorul Cristian Grosu, totodată lector universitar la Facultatea de Teatru.

Alexandra Cheroiu/Foto: Dan Bodea

Alexandra Cheroiu/Foto: Dan Bodea

„Știam că vreau să am experiența unui one-woman show, doar că nu m-am gândit la un text anume. Cu textele lui Sarah Kane m-am mai întâlnit, însă doar întâmplător și când l-am întrebat pe profesorul meu, Cristian Grosu, ce mi-ar recomanda el mi-a propus acest text. A fost cel mai complex proces de lucru prin care am trecut până acum. Am lucrat la fiecare detaliu până să ajungem la tot ansamblul pe care îl imaginează autoarea”, a declarat Alexandra Cheroiu.

Spectacolul, care va avea premiera în două reprezentații consecutive duminică, 14 ianuarie, la Fabrica de Pensule din Cluj (ora 17.00 și ora 20.00), a fost montat cu finanțare proprie și cu sprijinul unor oameni care s-au arătat deschiși să susțină acest proiect artistic.

„Teatrul Național nu ar mai fi putut monta spectacolul pentru că a fost deja montat de două ori. Am fost refuzați diplomat de directorul Mihai Măniuțiu care ne-a spus că oricum un astfel de spectacol s-ar potrivi mai bine într-un cadru de teatru independent. Eu am avut privilegiul să lucrez cu foarte mari regizori și pedagogi de la care a fost imposibil să nu învăț și puțină regie. În plus, la Facultatea de Teatru predau pentru a patra generație de studenți. 4:48 A.M. este prima mea regie la nivel independent, mai exact eu cu mine, cu actorul meu, cu scenograful. Întotdeauna am fost atras și de regie. Ciudățenia este că în această ipostază simt că e mai mare emoția. Dar îmi place acest tip de drog”, a mai precizat Cristian Grosu.

Foto: Dan Bodea

Prin acest spectacol pe care îl regizează, actorul Teatrului Național Cluj vine și în ajutorul studenților pe care îi are la clasă și care de cele mai multe ori, după terminarea facultății se trezesc într-o „mare de ceață”. „Studenții la teatru sunt infantili în nebunia lor”, spune Cristian Grosu. Actorul a suferit de depresie timp de aproape 10 ani, iar acest spectacol vine și ca o încununare a suferinței și a deznădejdii prin care a trecut. La realizarea conceptului artistic a lucrat în colaborare cu medicii psihiatri care i-au fost alături în tratarea acestei boli.

„O minte depresivă, ori locuiește metaforic într-un deșert, ori locuiește scufundată în apă și acest lucru am încercat să îl evidențiem și în spectacol. Nu am ales textele autoarei Sarah Kane doar pentru că eu am rezonat la nivel personal cu acestea. De obicei sunt atras de texte puternice care îmi răscolesc demonii din mine. De aceea le-am propus studenților să facem la clasă și textele lui Mark Ravenhill, precursor al lui Sarah Kane. Astfel de texte pot consuma cu adevărat un actor”, a mărturisit regizorul.

La rândul ei, pentru acest rol, actrița Alexandra Cheroiu a intrat în contact cu mediul în care sunt tratați pacienții care suferă de depresie sau alte boli psihice.

Din echipa spectacolului „4:48 A.M.” fac parte: Cristian Grosu, Alexandra Cheroiu, Victor Lup (Sound & Lights), Cătălin Mocanu (scenografie), Şerban Ursachi (Muzica), Eduard Schneider (Video), Paul Stroia (Montaj Video), Marius Mureşan (Afiș). Premiera: duminică, 14 ianuarie 2018, orele 17:00 și 20:00 în Sala de spectacole, RAP (parter), Fabrica de Pensule, Strada Henri Barbusse 59-61, Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu