A început Galactoria, festivalul absolvenților de teatru: Tinerii actori, teatrologi și regizori, îndrumați să fie acizi și nemiloși, generoși și disponibili

Foto: Dan Bodea

A treisprezecea ediție a Festivalului Galactoria, organizat de Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, a debutat luni cu întâlnirea absolvenților, pe terasa Enigma Cafe, respectiv cu un schimb de mulțumiri și multe sfaturi venite din partea profesorilor care le-au fost alături în cei trei ani de studii.

Momentul de maximă emoție al întâlnirii a fost cel în care actorul și profesorul Ionuț Caras i-a adresat un salut doamnei scenei românești, actrița Melania Ursu, care s-a stins din viață la începutul acestui an. „Sper că e mândră și bucuroasă că armata crește”, a spus actorul Ionuț Caras. Acesta le-a transmis absolvenților că va urma o perioadă grea în care cine nu vrea și cine nu va depune efort, nu va reuși. Ionuț Caras i-a menționat pe tinerii actori Denisa Blag și Eduard Trifa care vor lucra începând cu această toamnă la Teatrul din Baia Mare și pe Liviu Bora care a fost acceptat după o selecție riguroasă la Conservatorul din Paris.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Profesorii Filip Odangiu, Mara Opriș, Gelu Badea, Miriam Cuibus și Ștefana Pop Curșeu au transmis, la rândul lor, gândurile pe care le-au avut tinerilor actori, regizori și teatrologi. Printre cei veniți să-i încurajeze pe absolvenți s-au aflat și actorul Cristian Grosu, actrița Irina Wintze, actorul Bács Miklós, actrițele Diana Buluga și Raluca Lupan. Absolvenții au fost sfătuiți să joace, să scrie, să își dea cu părerea, să construiască din umbră și să analizeze, să-și iubească actorii și regizorii cu care lucrează și să-și respecte publicul pe care îl servesc.

„Fiți acizi și nemiloși, generoși și disponibili. Serviți artele spectacolului cu toată convingerea voastră, indiferent de postura pe care v-o asumați, indiferent de rolul pe care îl veți avea, încercați să recuperați memoria teatrului românesc, acolo unde se poate. Și, din când în când, vă rog să vă amintiți să fiți și spectatori”, a transmis profesoara Raluca Sas.

Miruna Runcan/Foto: Dan Bodea

Miruna Runcan/Foto: Dan Bodea

Discursul criticului de teatru Miruna Runcan a fost, de asemenea, unul motivant și plin de speranță pentru tinerii absolvenți:

„V-aș dori să nu vă luați după acest enorm val de disperare care ni se induce din toate părțile. Statistic, sunt foarte multe școli de teatru și se pare că vor fi și mai multe, ceea ce este un semn de nesănătate socială. Ni se induce din aer, din Facebook și din presa noastră muribundă că nu ar fi loc și pentru noi. Eu zic să nu vă luați după zvonuri și cât de prost vorbește media. Să vă luați după voi înșivă pentru că doar voi aveți puterea de a spune: aceștia suntem noi”, a transmis profesoara de teatrologie, Miruna Runcan. Aceasta a semnalat, în discursul său, și o schimbare majoră în școlile de teatru din România. „S-a schimbat, cred eu, faptul că actorul nu se mai mulțumește doar să interpreteze în limita rolului său, ci punând umărul și la propria creație și la propria carieră, și la indicația regizorală, și la textul dramaturgic. Vă invit să vă luați destinele în mâini”, a îndemnat doamna Miruna Runcan. Aceasta a spus că este prima dată în ultimii 26 de ani când în completarea unor rapoarte săptămânale la facultate s-a pus întrebarea câte echipe de teatru independent sunt emergente în această școală. „Întrebarea demonstrează că oricât de confuze ar fi autoritățile, au sesizat că ceva s-a schimbat în teatrul românesc”, a spus Miruna Runcan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pentru tinerii absolvenți ai Facultății de Teatru urmează o săptămână (6-14 iunie) cu cele mai reprezentative spectacole realizate pe parcursul celor trei ani de studii, dar și recitaluri sau reprezentații individuale, spectacole-lectură și workshop-uri. Generația de absolvenți din acest an este formată din două grupuri de actorie coordonate de Ionuț Caras și Mara Opriș, respectiv de Filip Odangiu și Sinkó Ferenc, o clasă de actorie la linia maghiară, coordonată de Szilágyi-Palkó Csaba, o clasă de regie coordonată de Gelu Badea și o clasă de teatrologie coordonată de Raluca Sas-Marinescu. Pe rând, reprezentanții fiecărei grupe au adresat cuvinte de mulțumire profesorilor pentru contribuția pe care au avut-o în formarea lor. „Generația noastră este o generație care are probleme, chiar dacă nu vorbește despre ele, suntem o generație care tace mult, dar haideți să ne facem mândri profesorii și să le mulțumim pentru ce ne-au învățat”, a precizat Denisa Blag, absolventă a grupei de actorie sub îndrumarea lui Ionuț Caras și a Marei Opriș.

La întâlnirea de la Enigma Cafe a fost prezent și dramaturgul András Visky, director artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj: „Am văzut recent filmul Bacalureat al lui Cristian Mungiu și acest film propune un mesaj foarte radical generației mele: faptul că generația mea și-a pierdut simțul realității și singura șansă pentru noi este de a privi în oglinda generației voastre. Voi sunteți oglinda în care pot să mă văd dispărut, existând sau neexistând”, a precizat András Visky în scurtul discurs pe care l-a avut în fața absolvenților.

Citiți și:

Începe Galactoria, festivalul absolvenților de Actorie, Regie și Teatrologie din Cluj

O nouă generație de actori de la UBB iese la rampă: Ultimele aplauze ale profesorilor, primele aplauze ale publicului

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu