A început Festivalul Național de Literatură, FestLit 2015: ”Votați literatura, trăiască lectură, onoare cărții!”

Foto: Dan Bodea

A doua ediție a Festivalului Național de Literatură, FestLit Cluj 2015, a debutat duminică, 4 octombrie, cu deschiderea festivă la Muzeul de Artă din Cluj unde scriitori, poeți, istorici și alți oameni de cultură s-au întâlnit pentru a-și adresa cuvinte de salut și pentru a participa la un rond de gală în care s-au recitat versuri și s-au depănat amintiri. Printre invitați s-au numărat Nicolae Manolescu, Ioan-Aurel Pop, Vasile Sebastian Dâncu, Gabriela Adameșteanu, Ion Mureșan, Horia Bădescu, Marta Petreu, Mircea Muthu, sau Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă, gazda evenimentului. De la deschiderea festivalului a lipsit Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, deși era anunțat pe lista invitaților.

Irina Petraș și Nicolae Manolescu/Foto: Dan Bodea

Irina Petraș și Nicolae Manolescu/Foto: Dan Bodea

„Ediția a doua am gândit-o ca pe un fel de exercițiu de normalitate. Când am ales temele simpozioanelor noastre nu am vrut să ridicăm întrebări precum criza culturii, la ce bun poeții, ce ne facem cu revistele, ce ne facem că nu mai avem cititori, ci am vrut să ne purtăm ca niște oameni care știu că societatea are nevoie de ei, chiar dacă ea câteodată nu știe și să discutăm despre lucruri serioase și fundamentale”, a transmis președinta Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, Irina Petraș, în fața scriitorilor și poeților invitați, majoritatea membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Printre primii care au luat cuvântul a fost Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România care, deși nu a avut un mesaj foarte clar de transmis, a făcut mai multe referiri la importanța poeziei și a poeților în societate, dar și la modul greșit în care este vorbită limba română la televizor, „unde nu se face acordul decât din când în când”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Vasile Sebastian Dâncu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, a povestit, la rândul său, o experiență din care a reieșit de ce este importantă poezia pentru o comunitate. „Amos Oz spune într-un eseu de-al lui că destinul comunității evreilor a fost legat mereu de cuvânt. Se poate observa foarte bine că pentru comunități cuvântul este fundamental și, în opinia mea, legăturile textuale sunt mai importante decât legăturile de sânge pentru o comunitate. De fapt, noi oamenii, avem mai degrabă o conștiință textuală și o continuitate textuală.  Istoria, dacă nu o poți povesti, nu există, la fel și continuitatea unei comunități. Trăim acum într-o fază mai degrabă iconică și este clar că suntem într-un fel într-o criză a culturii. Pe clujeni, după o perioadă complicată pentru oraș în care au fost importante simbolurile și culorile naționale, cred că i-a îndepărtat viețuirea iconică. Avem un festival de film, unde și textul și cuvântul e important, dar mai importantă este imaginea, avem alte forme plastice importante și acum, cu acest festival, se încearcă readucerea cuvântului ca element important în construcția comunității”, a transmis sociologul Vasile Sebastian Dâncu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul Național de Literatură va coincide în ultima zi, marți, 6 octombrie, cu Festivalul Internațional de Carte Transilvania. „Mă bucur de această împletire a două festivaluri cu atât mai mult cu cât văd cum în alte locuri festivalurile se ceartă între ele. Mă bucur că centrul Clujului, pe lângă festivalul berii, festivalul cârnatului fără carne, festivalul nasturelui românesc fabricat în China, există un Festival Național de Literatură și un Festival Internațional de Carte. Și, ca să fac și un pic de politică: Votați literatura, trăiască lectură, onoare cărții!”, a spus Vasile George Dâncu, director al Festivalului Internațional de Carte, desfășurat în perioada 6-11 octombrie la Cluj.

După cuvintele de început, seria lecturilor la Muzeul de Artă a fost deschisă de poemul „De juventute”, cunoscut mai ales pentru versul „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, recitat de Horia Bădescu. La microfon au mai luat cuvântul: Aurel Pantea, Mihai Zamfir, Nicolae Prelipceanu, Angelo Mitchevici, Gabriela Adameșteanu și alții.

În zilele următoare, din programul FestLit 2015 mai fac parte simpozioanele „Școala Aredeleană și începuturile modernității românești” și „Farmecul Etimologiilor. Elogiu limbii române”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Program FestLIT Cluj

Luni, 5 octombrie

09:45 – Vernisaje: la Galeriile de Artă Steaua – Rada Niţă, grafică; la Galeriile Scriptorium
ale Filialei Cluj a USR: Laura Poantă, desen.

10:00 (Sediul Filialei Cluj a USR) Simpozion-dezbatere: „Şcoala Ardeleană şi începuturile
modernităţii româneşti”. Amfitrion: Irina Petraş.

16:00-18:00 (Facultatea de Litere): Simpozion „Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii
române”. Amfitrion: Corin Braga

20:00 – Decernarea marelui premiu al festivalului (Restaurantul Victoria)

Marţi, 6 octombrie

10:00-12:30 – „Desant scriitoricesc/momente de literatură” la Departamentul de Jurnalism al UBB (amfitrion: Elena Abrudan), Colegiul Studenţesc de Performanţă Academică (amfitrion Ilie Rad), Colegiile/liceele Bariţiu, Bălcescu, Coşbuc, Eminescu, Avram Iancu, Romulus Ladea, Gheorghe Lazăr, Racoviţă, Şincai, Seminarul teologic ortodox, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

Postaţi un comentariu