A început Art&Fun Days: Fost depozit al Prodvinalco, transformat temporar în spațiu cultural

Foto: Cristina Beligăr

Fostul depozit al Prodvinalco, de pe strada Horea, nr.33, astăzi spațiu industrial scos spre vânzare, s-a transformat în acest sfârșit de săptămână dintr-un loc lipsit de însuflețire, într-un hub inovativ căruia artele și artiștii, dar și publicul, i-au dat viață.

Art & Fun Days este prima etapă a proiectului Orașul Acasă 2017, prin care principalii organizatori, Asociația Urbannect, încearcă să redea funcționalitatea unor spații inerte, chiar și temporar, din dorința de a atrage atenția asupra valorii pe care o pot aduce aceste spații vieții culturale a orașului prin utilizare inovativă. Astfel, echipa și-a propus ca timp de trei zile (12-14 mai) să transforme un spațiu fost industrial, într-un loc de întâlnire și socializare în care artele să se conecteze cu publicul. Ca urmare, la această întâlnire sunt prezente arta plastică, fotografia, performance-ul, arta dramatică, arhitectura, designul, muzica și video art-ul.

Art & Fun Days

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Deși spațiul de 2800 de mp se află chiar în inima orașului și potențialul lui este extraordinar, puțini clujeni îi cunosc istoria și secretele.

„Echipa Urbannect este preocupată de reutilizarea culturală a spațiilor de acest fel și ne-am gândit să facem un demo și să arătăm ce ar putea însemna ca acest spațiu să aibă o funcționalitate culturală. Cu ocazia evenimentului am făcut curățenie în toate depozitele părăsite și am creat mediul potrivit unor activități culturale. Vrem să ajutăm oamenii să înțeleagă că un astfel de spațiu poate să devină, cu puțină imaginație, chiar și pentru scurt timp, un «tărâm de basm»”, a explicat arhitectul Dan Clinci.

De câteva săptămâni deja, echipa Urbannect organizează întâlniri pe strada Horea, nr.33 și tot mai multă lume care a trecut pe acolo are impresia că spațiul, în sine, este un exponat. „E minunat să știm că ne aflăm într-un spațiu care a făcut parte din istoria industrială a orașului.”, a precizat Dan Clinci cu o zi înainte de startul evenimentului Art & Fun Days când ne-a oferit un tur al fostelor depozite. „Acolo erau butoaiele, aici erau vasele de preparare, pe acolo urca coniacul la îmbuteliere, aici este sala de protocol”, a explicat arhitectul. Butoaiele vechi din fostele depozite de butoaie au fost transformate în mese și, în mod foarte creativ, tuturor încăperilor li s-a dat o funcționalitate culturală. Este esențial, însă, ca fiecare vizitator să se lase cuprins de efectul încăperilor chiar dacă acestea nu corespund unor spații convenționale de expoziții.

Citiți și:

Clujul are cea mai mare pictură murală din România: Omul Micro Macro Cosmos dă viață spațiului industrial abandonat de pe Horea nr.33

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„În acest eveniment sunt implicate 36 de entități, asociații sau persoane care cu această ocazie se cunosc, schimbă idei și pun la cale alte întâlniri. Așa s-a născut și Urbannect, ca o platformă de conectare. Acest loc ne place să îl numim Social Innovation Hub pentru că trimite cu gândul la o altfel de societate, o altfel de lume, cu altfel de energii”, a precizat pentru Transilvania Reporter, arhitectul Dan Clinci.

Evenimentul reprezintă prima etapă a proiectului “Orașul Acasă 2017”, proiect finanțat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca din fondurile nerambursabile destinate proiectelor culturale. Următoarele etape ale proiectului se vor desfășura în august la Plaja Grigorescu, în octombrie în Parcul Etnografic din Hoia și în decembrie în Parcul “Simion Bărnuțiu”.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

 Program Art & Fun Days

EXPOZIȚII

Omul Micro Macro Cosmos – Pictură murală de Kero și Ocu

Totemuri – Expoziție de sculptură de Balla Csaba

Expoziție fotografie de arhitectură de Laurian Ghinițoiu

Creepy Friends of Our Kids – Expoziție de fotografie de Dan Coroian

Expoziție de fotografie de Crina Prida

Suflete – Expoziție colaj de Paul Viziteu

Samothraki Adventure – Expoziție de fotografie de Ciorchin

All You Can Seat – Expoziție de design mobilier cu Asociația “Șezi”

INSTALAȚII

Calmo di tutti calmi – Instalație suspendată de Dana Ștefănoiu

Conversations in The Hive – Instalație video interactivă de Alexandru Mora

Enlightening Spaces – Instalație de A.St.A. Cluj – Asociația Studenților Arhitecți

Dodoloanga – Instalație de Blajin

TEATRU

Urletul de Allen Ginsberg: Vineri 12 mai, ora 20.00 – un spectacol în viziunea lui Ionuț Caras. Cu Ionuț Caras, Vasile Gherghel, Călin Torsan. Un spectacol marca “Texte bune în locuri nebune”, oferit de Nişte Oameni şi susținut de Sfera Donatorilor din Transilvania.

 TESTIMONIAL

Amintirile depozitului: Sâmbăta 13 mai, ora 18.00 – Moment comemorativ cu ing. Nicoale Petrescu în dialog cu antropolog Cosmina Berindei

Degustare de Coniac cu “Prodvinalco”

PERFORMANCE

Visual Mapping on the Wall, Sambata 13 mai, ora 20.30 – performance de Vloop

WORKSHOPURI

Lightpainting, Duminica 14 mai, ora 18.00 – Workshop de fotografie coordonat de Ciorchin

Cartarea senzorială, o documentare a spațiului efemer – workshop de analiză a evenimentului coordonat de E.A.S.A.- European Architecture Students Assembly

Traista Urbană, Sâmbătă și Duminică, ora 12.00-14.00 – Workshop de pictat traiste coordonat de Grupul de voluntariat “Impact” a liceului O. Ghibu din Cluj

Workshop imprimare tricouri – Outdoor 4U

CONCERTE

ElectroShow, Duminica 14 mai, ora 20.00 – electro-music and analogic video projection cu Men-D și Cătălin Bocârnea

DJ Set cu Thufir

DJ Set cu Artrax

You have the Floor, Sâmbătă 13 mai ora 21.00 – Karaoke coordonat de Emil Kovacs

ÎN TOT TIMPUL ĂSTA …

All day long Bar & Lounge cu F-Café

Bucătărie tradițională: Sarmale, Clătite, etc. cu Casa Maramureșeană

Sâmbătă începând cu ora 15.00 Free Gulyas !

Distribuie:

Postaţi un comentariu