240 de artiști din 36 de țări de pe 5 continente în Concursul Enescu

Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu începe sâmbătă, 6 septembrie.
Timp de 21 de zile, între 6 septembrie și 27 septembrie 2014, concursul reunește, la București, 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente și muzicieni consacrați în plan mondial. Evenimentul debutează sâmbătă, de la ora 19.00, cu un Concert de Gală susținut de violonistul Alexandru Tomescu (laureat al Concursului, ediția din 1999) și pianistul Amir Tebenihin (laureat al Concursului, ediția din 2009). Cei doi artiști vor urca pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru se vor afla laureații ediției 2014 a Concursului de Dirijat Jeunesses Musicales.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional George Enescu 2014 are ca scop promovarea României în lume și deschide drumul către cariere internaționale pentru peste 200 de tineri artiști din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franța, România, Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.
Concursul Enescu a reușit în timp să-și consolideze poziția ca una dintre principalele competiții internaționale, atât din perspectiva dificultății, cât și din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulți artiști renumiți ai lumii, participarea la această competiție a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaștere la nivel mondial.
”Concursul Internațional George Enescu face ca România să conteze, atât în lumea muzicală și culturală internațională, cât și în viața și cariera unor tineri artiști care își caută drumul. Aceasta este valoarea adăugată pe care Concursul o aduce, împlinind de fapt voința marelui nostru compozitor, George Enescu”, a declarat presei Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului George Enescu.

Concursul are patru secțiuni: 81 de candidați sunt înscriși la Secțiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiție la Secțiunea de Compoziție.

Noutățile ediției 2014
În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).
Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial promovează Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională.

Pianistul Jean-Claude Pennetier, reputatul dirijor și pianist Franz Justus, apropiat al legendarului Leonard Berstein, pianista Mara Dobrescu, absolventă a Conservatorului din Paris, și muzicianul Pierre Amoyal, președintele Juriului ediției 2014, sunt alte câteva personalități de marcă din această ediție.
Pe perioada Concursului, în holul Ateneului va fi deschisă pentru public o expoziție foto organizată de Agenția Mediafax.

Probele de Concurs au loc la Ateneul Român și la Universitatea de Muzică din București. Ordinea de intrare în Concurs pentru tinerii artiști va fi stabilită prin tragere la sorți.
Pentru a accede în semifinale, fiecare participant trece prin două probe de concurs. În semifinale concurenții vor fi testați prin recitaluri la trei instrumente – vioară, violoncel, pian, iar ultima probă din Concurs va fi reprezentată de interpretări cu orchestră.
Finaliștii vor evolua în cadrul Finalelor pe secțiuni, susținând concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, pe 18 septembrie – Finala la Vioară, pe 21 septembrie – Finala la Violoncel și pe 27 septembrie – Finala la Pian. În seara fiecărei finale, după concertele susținute cu Filarmonica George Enescu, juriile vor desemna laureații ediției 2014 a Concursului Enescu la cele trei instrumente.
Pentru secțiunea de compoziție, procedura de concurs este diferită. Lucrările înscrise la Secțiunea de Compoziție intră în Concurs și sunt evaluate și selectate de juriu fără a se cunoaște numele candidaților, pentru ca procesul de jurizare să fie echidistant.
Înscrierile pentru Concurs au fost deschise până la data de 1 iulie. Premiile sunt în valoare de peste 100.000 de euro.

Accesul publicului la etapele din Concurs este liber, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere și finalele) şi ale Radioului Public, precum și pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).
Informații detaliate despre programul desfășurării probelor de concurs, a semifinalelor, recitalurilor și finalelor din cadrul Concursului Enescu sunt disponibile pe site-ul www.festivalenescu.ro la secțiunea dedicată Concursului Enescu.
Lista completă a tinerilor artiști înscriși în Concurs, precum și programul pe care aceștia îl vor prezenta juriului pot fi consultate tot pe site, la secțiunea Concurs Enescu, Personalități 2014.

Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.
La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Distribuie:

Postaţi un comentariu