2,2 milioane de dolari pentru o lucrare de Adrian Ghenie și record pentru un tablou de Basquiat la licitația Sotheby’s

„Untitled” (1982), Jean-Michel Basquiat/Foto: Sotheby's

O lucrare din seria „Untitled” a artistului american Jean-Michel Basquiat a stabilit un record de vânzare în cursul serii de joi, în cadrul licitației Contemporary Art Evening organizată de Sotheby’s la New York, fiind atât un record personal pentru Jean-Michel Basquiat, cât și un record de vânzare într-o licitație a unei lucrări realizate după 1980 aparținând unui artist american. În cadrul licitației a fost achiziționat, de asemenea, tabloul artistului român Adrian Ghenie, The Second Presentation Room, cu suma de 2,2 milioane de dolari, estimat inițial la 1-1.5 milioane de dolari.

Adrian Ghenie, The Second Presentation Room (2011) Foto: Sotheby's

Adrian Ghenie, The Second Presentation Room (2011) Foto: Sotheby’s

Datat în 1982, tabloul „Untitled”, semnat de Jean-Michel Basquiat, a fost achiziționat cu suma de 110, 5 milioane de dolari și a intrat în posesia colecționarului și antreprenorului Yusaku Maezawa (41 de ani) care, în 2016, a cumpărat și una dintre lucrările artistului român Adrian Ghenie, „Self-Portrait as Vincent Van Gogh”, cu suma de 2.590.000 de dolari, de opt ori valoarea estimată. Lucrările achiziționate de omul de afaceri japonez vor face parte din viitorul său muzeu pe care îl va deschide în orașul Chiba.

În cadrul licitației de joi seara, cinci lucrări semnate de Jean-Michel Basquiat au totalizat nu mai puțin de 129,3 milioane de dolari. Potrivit experților, scrie The New York Times, începând de acum artistul face parte din aceeași ligă în care se află Francis Bacon sau Pablo Picasso. Înainte de a ajunge în muzeul antreprenorului japonez, lucrarea, care nu a mai fost expusă public de 30 de ani, va fi prezentată în mai multe galerii și expoziții din lume.

 

Născut în Brooklyn, Basquiat a fost un artist cu o ascensiune fenomenală. Cunoscut cu pseudonimul SAMO în cultura graffiti unde s-a remarcat, Jean-Michel Basquiat a devenit cunoscut în lumea artei în decursul a șapte ani. În 1988, la vârsta de 27 de ani a murit din cauza unei supradoze de droguri, dar anul trecut, potrivit Artprice, acesta a devenit cel mai bine vândut artist american în licitații, generând 171 de milioane de dolari din 80 de lucrări.

Alte lucrări achiziționate cu sume impresionante în timpul licitației newyorkeze au fost: Roy Lichtenstein, Nude Sunbathing (24 milioane de dolari), Gerhard Richter, Abstraktes Bild (15.4 milioane de dolari) sau Robert Rauscehnberg, Rigger (12,3 milioane de dolari).

Postaţi un comentariu