160 de cai și călăreții lor, la startul primei ediții Salina Equines Horse Trophy

Foto: Dan Bodea

Prima ediţie a Competiţiei Internaţionale Salina Equines Horse Trophy (16-19 iunie), a început vineri cu primele probe. În jur de 160 de cai și călăreții lor participă timp de trei zile la concursul organizat în apropierea Salinei Turda, într-un spațiu special amenajat în urma unei investiții de aproximativ 1, 5 milioane de euro.

Suprafața pe care se desfășoară competiția este prevăzută cu padocuri, grajduri și boxe pentru caii concurenți, dar și cu o arenă și zone de antrenament.  „Am dori ca această competiție să o organizăm de două ori pe an și să aducem în viitorul apropiat pe unii dintre cei mai buni călăreți. Investiția este foarte mare, am colaborat cu cineva din Germania care să se ocupe de teren și am încercat să facem totul la nivel cât mai profesionist”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Mihai Costea din partea echipei de organizare, Adventure Studio.

Cluburile prezente în competiție sunt majoritatea din România și doar câteva din Ungaria și Bulgaria. Printre acestea se numără CSM Sibiu, CSM Steaua București, Club Aer & Horses, Club U Cluj, Club Felix Țopescu, Agro Slatioara, Napoca Sport Horse, Club Herneacova.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit organizatorilor, proba de obstacole este nivelul cel mai provocator și sofisticat al competiției de sărituri, o competiție pur atletică, de ordin superior. Calul și călărețul devin unul, oferind astfel tipul de entuziasm neîntâlnit în alte sporturi. Bărbații și femeile concurează ca egali. Calul deține puterea, iar călărețul deține controlul. Proba de atelaje cu doi cai și patru cai presupune parcurgerea unui traseu cu obstacole unde combinația între cel mai rapid timp și numărul redus de obstacole dărâmate desemnează câștigătorul probei. Proba de anduranță ecvestră denumită și “maratonul cailor”, constă în parcurgerea unor trasee prin păduri şi dealuri, în alergare, pe distanţele de 30, 40, 60, 80 si 120 de km, proba fiind asistată de medici veterinari, arbitri și observatori. În cadrul probelor de atelaje și anduranță,  peste 40 de cai și jocheii lor vor fi monitorizați prin soluția TrackGPS, pusă la dispoziție de AROBS Transilvania Software. Fiind vorba de parcurgerea în viteză a unor distanțe atât de mari, este necesar ca organizatorii să primească informații, în timp real, din teren, pentru a putea interveni rapid în caz de accidentări sau probleme pe traseu. Dispozitivele sunt prevăzute cu un buton de panică. Acesta, odată activat, transmite automat un semnal de alarmă prin SMS, care include coordonatele geografice și pozitia calului, ceea ce permite deplasarea personalului specializat la locație și acordarea primului ajutor medical în cel mai scurt timp posibil.  Un alt motiv pentru care organizatorii au optat pentru monitorizarea cailor a fost pentru a avea o evidență reală a timpilor în care competitorii au parcurs traseul. La finalul cursei, vor fi generate niște rapoarte de traseu necesare pentru validarea parcurgerii traseului prestabilit.

Antrenorul echipei Napoca Sport Horse a venit la Salina Equines Horse Trophy cu 14 cai și 10 călăreți.„Participăm cu 14 cai în competiție și până acum sunt foarte mulțumit de ei. Pentru unii dintre cai, dar și pentru unii dintre sportivi aceasta este prima competiție din acest an. Era nevoie de un astfel de concurs aici în Ardeal și pot să spun că în privința organizării și a condițiilor se prezintă încă de la prima ediție foarte bine. Eu chiar sper să devină obișnuință de a ne prezenta pe această bază la astfel de competiții sportive. În Cluj avem cinci-șase cluburi de călărie și noi personal ne antrenăm la Sălicea unde găsim o infrastructură foarte bună”,   a declarat Mihai Neacșa. Antrenorul echipei Napoca Sport Horse practică acest sport de peste 30 de ani și a devenit pentru el un stil de viață. A început la Clubul Sportiv Muncitoresc Sibiu, a continuat la Oradea și de trei ani este antrenor la Napoca Sport Horse.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Practicată uneori „de fițe”, și mai puțin „de drag”, călăria a devenit un sport popular printre mulți dintre copiii de bani gata ai căror părinți cheltuie până la 150.000 de euro pe un cal pentru ca după o perioadă tinerii să se plictisească de el și să își caute o altă ocupație. Printre acești tineri există însă și unii mult mai responsabili pentru care călăria devine un stil de viață, iar relația de prietenie care se leagă între ei și animalul lor devine o adevărată responsabilitate. „Sunt cai de 150.000 de euro pe care copiii de miliardari «îi fac praf» doar pentru că au bani”, spun unii părinți, cu regret că mulți cai își pierd astfel potențialul uriaș pe care l-ar putea avea în competiții.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De obicei, majoritatea copiilor care iau echitația în serios și care merg la cursuri de călărie prind drag de acest sport și după câțiva ani își doresc să dețină propriul lor cal. Octavian Trofin este un astfel de exemplu. Centa este o iapă din rasa oldenburg, în vârstă de 11 ani, al cărei stăpân este Octavian, un tânăr de 16 ani din Cluj care practică echitația de trei ani și care nu se gândește să renunțe prea curând la pasiunea lui. Mai mult, își propune chiar să urmeze o facultate de Medicină Veterniară. „O am pe Centa doar de un an și jumătate și o consider animăluțul meu. Eu am descoperit pasiunea pentru echitație din întâmplare. Un prieten de-al meu mergea la călărie și îmi tot spunea să încerc și eu. Până la urmă a început să îmi placă tot mai mult acest sport, deși prietenul meu s-a lăsat între timp. Așa că fac călărie de trei ani deja. Pe Centa o ținem la Sălicea și în general merg de patru ori pe săptămână la antrenamente, în funcție și de programul meu și al ei. Un antrenament durează în jur de 50 de minute, în manej (locul special unde se antrenează caii, n.r.). Acest sport este în dezvoltare la noi, dar cred că și România poate ajunge departe dacă ne dăm cu toții interesul”, a precizat Octavian Trofin, elev la Transylvania College. Tânărul a venit la Competiția Internaţională Salina Equines Horse Trophy împreună cu părinții lui. „Suntem foarte mândri de el și pot să spun că sportul acesta ne ține mai aproape ca familie. Întreținerea unui cal nu cred că necesită o investiție mai mare decât investiția într-un sport cum este tenisul, de exemplu. Până la urmă este decizia fiecăruia în ce alege să investească. Poți să circuli cu o mașină de zece ani și cu banii pe care i-ai cheltui pe o mașină nouă să contribui la întreținerea unui cal. Dacă băiatul nostru asta își dorește, noi îl susținem cum putem”, a declarat tatăl lui Octavian, Constantin Trofin. „Acest sport îl ajută să se organizeze, să aibă o responsabilitate”, a mai spus tatăl lui Octavian.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Crazy Boy este un cal de sport unguresc, de șapte ani, al cărei proprietar este Carmen Andonia, o tânără din Cluj în vârstă de doar 14 ani. „Fac echitație de cinci ani și totul a început ca un fel de terapie. Îl am pe Crazy Boy din luna februarie a acestui an și îmi place foarte mult ideea să am propriul meu cal, îmi place să îl îngrijesc și față de alte sporturi simt că echitația îmi oferă o apropiere față de aceste animale, pe care nu aș găsi-o altundeva”, a declarat Carmen, concurentă la Salina Equines Horse Trophy și elevă în clasa a șaptea la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Elena Dragomirescu este printre cele mai tinere participante din competiție. S-a apucat de echitație la patru ani și în prezent are 11 ani. „Prima dată am fost la școala de călărie a lui Mugur Pop, timp de un an și apoi m-am mutat la Napoca Sport Horse. Deocamdată nu am calul meu, dar am venit cu o iapă pe care o cheamă Sarabanda. Îmi place foarte mult să fiu în preajma animalelor și prefer să merg oricând la călărie decât să fac orice altceva. Îmi place să sar peste obstacole și nu mi-a fost niciodată frică”, a spus Elena.

[stextbox id=”custom”]

Competiţia Internaţională Salina Equines Horse Trophy continuă în acest week-end cu următorul program:

SÂMBĂTĂ / 18 IUNIE 2016

7:00 – 9:00      start probe anduranţă

8:30 – 13:00    etapa de obstacole

13:00 – 15:00  pauză etapă obstacole

 13:00 – 14:30 prezentarea cailor grajdului, pauză masa de prânz, muzică

15:00 – 18:00  etapa de obstacole

17:00 – 19:00  sosire probe internaţionale anduranţă

19:00 – 19:30  premiere concurs anduranţă

19:30 – 20:30  activităţi în zona food court

 21:00  spectacol de dresaj cu Miron Bococi, dresaj spaniol cu Georgel Roșiuţă, show de atelaje, cascadorie, concert

DUMINICĂ / 19 IUNIE 2016

8:30 – etapa de obstacole

13:00 – 14:00  Marele Premiu “Crama La Salina” obstacole

14:00 – 14:30  etapa de atelaje 4 cai

14:30 – 15:00  premiere obstacole & atelaje

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu