Știați că… scanerul detectează în codurile de bare liniile albe, nu pe cele negre?

Codul de bare este o reprezentare de date codificată, destinată pentru a fi citită pe cale optică. Pentru fiecare cifră afișată sub codul de bare există șapte linii formate din bare și spații. Pe un cod de bare există linii grupate în zone închise sau deschise, acestea reprezentând cifre, în funcție de grosimea lor.

Codurile de bare sunt citite și decodate cu ajutorul unor scanere speciale. Acestea măsoară reflexia luminii, interpretează codurile drept cifre și litere, și le trimit mai departe spre dispozitivul de gestionare a datelor.

Codificarea produselor şi structura codului sunt realizate la nivel internaţional de către EAN-UCC (Asociaţia Internaţională de Numerotare a Articolelor): primele trei cifre reprezintă prefixul ţării de provenienţă, următoarele patru cifre – numărul producătorului, următoarele cinci reprezintă numărul de identificare al produsului, iar ultima este denumită cifra de control.

Toate ţările au un prefix de trei cifre – prefixul alocat României este 594, de exemplu – , cu excepția ţărilor fondatoare ale sistemului EAN, care au alocat un prefix din două cifre: Franţa  -33, Germania – 49, Grecia – 30, Australia – 27, Brazilia – 55, Canada – 61 și Belgia – 32.

Indiferent dacă știai sau nu acest lucru, tot poți urmări desfășurarea Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, un proiect al Asociației Femeilor de Afaceri Cluj, pe site-ul www.cuget.afacj.ro. Ieri a avut loc prima etapă, desfășurată în 25 de licee clujene, așa că intră să vezi câte răspunsuri corecte ai la întrebările de cultură generală!

                        Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Partenerul principal al competiției este EXIMTUR, prin divizia EXIMTUR BUSINESS. Proiectul se desfășoară cu sprijinul Wörwag Pharma, iar partenerii oficiali sunt Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu