Știați că… în familia căluților de mare masculii rămân însărcinați?

În relația căluților de mare femela poartă pantalonii iar masculul… sarcina. Femela își depune ouăle în punga incubatoare de pe partea ventrală a masculilor, unde stau aproximativ patru săptămâni. Mai mult, căluții de mare sunt și foarte fideli, aceștia fiind viețuitoare monogame.

Dincolo de modul de reproducere, o altă caracteristică ce îi diferențiază pe căluții de mare de vecinii lui acvatici este poziția verticală în care aceștia înoată.

Forma capului este asemănătoare cu cea a cailor, de acolo provenind și denumirea. Cu toate acestea, calul nu este singurul animal cu care poate fi asociat căluțul de mare. Aceste viețuitoare marine prezintă o parte din aptitudinile cameleonului. Aceștia pot să își miște ochii independent unul de celălalt, fiind mereu atenți și perceptivi la pericolele ce pot apărea. Mai mult, există o specie de căluți de mare, numită „Hippocampus bargibanti”, ce poate să se camufleze printre corali. Acești căluți de mare măsoară aproximativ 2, 5 cm, fiind considerați printre cele mai mici vertebrate descoperite.

Din nefericire, căluții de mare pot intra în categoria „pe cale de dispariție”. Principalele motive sunt poluarea habitatului lor natural și pescuitul intensiv. În China, spre exemplu, aceștia sunt folosiți în medicina tradițională ceea ce nu face decât să accentueze reducerea numărului lor.

Indiferent dacă știai sau nu acest lucru, tot poți urmări desfășurarea Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, un proiect al Asociației Femeilor de Afaceri Cluj, pe site-ul www.cuget.afacj.ro. Toate subiectele etapelor eliminatorii se află pe site, așa că intră să vezi câte răspunsuri corecte ai la întrebările de cultură generală!

 Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Partenerul principal al competiției este EXIMTUR, prin divizia EXIMTUR BUSINESS. Proiectul se desfășoară cu sprijinul Wörwag Pharma, iar partenerii oficiali sunt Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu