Zile de coasă pentru înființarea unui muzeu

Muzeul din Vama

Vama, una dintre cele mai importante localități ale tradiției sătmărene, riscă să-și uite trecutul. Dacă factorii de decizie din comunitate s-au mulțumit să asiste la dispariția înceată dar sigură a obiectelor de tezaur local, nu același lucru se poate spune despre unul dintre fii satului. La cei doar 29 de ani ai săi s-a hotărât ca, prin  propriile forțe, să salveze ce se mai poate salva din trecutul satului natal.

Așa a apărut, și treptat s-a și concretizat, ideea înființării unui muzeu etnografic dedicat localității Vama. Nu puține au fost zilele în care tânărul oșan a trebuit să muncească la coasă sau la sapă, în schimbul vreunui artefact demn de expus în viitorul său muzeu.

Nicu Pop, un tânăr interpret de muzică populară oșenească, a decis că trebuie să facă ceva pentru ca obiectele etnografice să nu mai sfârșească în sobele consătenilor din Vama sau pe la rampele de gunoi. Prin urmare, a început să achiziționeze obiecte vechi oșenești precum lădoaie de zestre, tocătoare, fiere de călcat, porturi populare etc.

„Am reușit să adun până acum o mulțime de obiecte. Cu toate acestea consider că nu dețin decât 20% din câte ar trebui să expun în viitorul muzeu. Din păcate foarte multe obiecte vechi din Vama au fost lăsate de izbeliște iar unele dintre ele chiar aprinse în zilele de curățenie generală”, ne-a declarat Nicu Pop.

În pofida demersului lăudabil, foarte puțini dintre consătenii lui Nicu Pop sunt dispuși să-și ofere sprijinul. Tocmai de aceea nu are încă o locație stabilă care să găzduiască viitorul muzeu al comunei Vama. Colecția etnografică este depozitată deocamdată într-o sală de clasă a școlii din satul  Puturoasa.

„Nu știu cât va costa în final toată această inițiativă a mea. Am primit anumite promisiuni atât din partea domnului Felician Pop (n.red. directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale) cât și a domnului George Vulturescu (n.red. directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu). Deocamdată m-am hotărât să iau totul pas cu pas, în limita posibilităților financiare și a timpului de care dispun”.

Deși are un viitor promițător în domeniul muzicii populare, fiind angrenat totodată într-o serie de acțiuni artistice, Nicu Pop nu se dă la o parte să pună mâna pe coasă sau pe sapă, dacă acest lucru îi poate aduce un exponat pentru muzeu.

„De multe ori oamenii nu apreciază lucrurile pe care le au în bătătură. Le lasă de izbeliște în ploaie sau ninsoare. Pentru iei aceste lucruri încep să capete valoare abia atunci când le cer eu. Sunt dispuși să mi le dea doar dacă sunt de acord să le lucrez o zi, două la coasă. Dacă doar așa le pot obține sunt dispus să fac și acest lucru. Nu o fac pentru a fi apreciați de alții ci pentru simplul fapt că îmi face mie plăcere să fac ceva pentru satul meu, pentru copii de aici care încep să uite nu numai denumirile obiectelor bătrânești ci chiar și modul în care arătau acestea. Dacă asta presupune să muncesc la uneori la câmp o fac cu plăcere. Totodată sunt dispus să cotrobăi prin toate podurile din sat. Prin multe poduri și șuri am fost până acum și multe scări s-au cu mine”, spune tânărul Nicu Pop.

În privința ideei de înființare a unui muzeu etnografic în Vama, părerile sunt împărțite. Unii, spune Nicu Pop, consideră această inițiativă „doar un simplu moft și o pierdere de timp. Alții în schimb sunt extrem de receptivi și chiar se oferă să facă donații, fie ele în obiecte tradiționale, fie în bani. „Acest lucru mă face să fiu optimist și să merg mai departe, conștient că nu va trece mult până voi putea deschide porțile muzeului dedicat localității mele natale Vama”.

[nggallery id=273]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu