Un nou fenomen ia amploare. Copiii românilor se nasc în Ungaria

Condițiile de cazare excelente oferite, comportamentul personalului medical și costul unei nașteri în Ungaria constituie un miraj pentru mamele românce. Potrivit evidentelor Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta Persoanelor al Primariei Satu Mare, anual peste 200 de sătmărence au ales să nască în Ungaria. De la începutul anului, alte 200 de sătmărence au născut în spitalele maghiare. Ginecologii sunt obisnuiți cu prezenţa sătmarencelor și cunosc bine motivele care le determină să aleagă să nască în strainatate. „Toate gravidele din Satu Mare se declara nemulțumite de conditiile oferite de spital”, a declarat medicul Esze Tamas, de la Spitalul Fehergyarmat.

Naștere fără cusur pentru 250 de lei

Costul unei nașteri la un spital maghiar este de 15.000 de forinți, adică aproximativ 250 de lei, echivalentul unei „atenții” achitate de femeile internate la Obstetrica în Spitalul Județean Satu Mare. Serviciul din spitalul maghiar include însă spitalizarea la naștere și două seturi de analize complete pe perioada sarcinii. O naștere prin cezariană costă aproximativ 70.000 de forinți, adică 900 de lei. La cheltuieli se adaugă cele de transport. Gravidele merg la control lunar, până în ultimele săptămâni de sarcină, iar în ultima lună, de două ori pe săptămână. Contra cost, la naștere poate asista și tatăl copilului sau un alt membru al familiei.
Pacienţii care nu cunosc limba maghiară pot beneficia de serviciile unor translatori care, în schimbul sumei de 30 de euro pe zi, îi însoţesc la toate clinicile, spitalele şi laboratoarele de analize unde le-a fost recomandat să meargă.

200 de copii născuți în Ungaria

În primele opt luni ale acestui an, 200 de sătmărence au ales să nască copii la spitale din străinătate. Comparativ, pe întreg anul trecut au fost înregistrate 240 de nașteri în străinătate, prag ce poate fi ușor atins și anul acesta.

De asemenea, conform datelor Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor Satu Mare, din totalul sătmărencelor care au ales să nască „afară” anul acesta, 106 au optat pentru Ungaria anul acesta, până în prezent, față de 146 înregistrate anul trecut.

Clinicile private câștigă teren

Medicul Mircea Muncean spune că moda nașterilor în Ungaria este pe cale să se stingă . Muncean crede că spitalele din Ungaria pierd teren în fața clinicilor private din Satu Mare, care oferă condiții chiar mai bune, dar încă mai sunt foarte multe sătmărence care nasc în Ungaria. „Le înțeleg pe cele care aleg Debrecen pentru că e centru universitar. Dar, la Fehergyarmat condițiile nu sunt mult peste cele din Satu Mare”, spune Mircea Muncean.
Cei drept, în clinicile private din Satu Mare pentru o naştere pe cale naturală, tariful este 3.800 lei, pentru o naştere pe cale naturală cu analgezic peridural – 4.200 lei, iar pentru o naştere cu operaţie cezariană – 4.800 lei. La care se adaugă 200 lei pentru o zi de internare, cu tratamentul şi analizele incluse, iar în cazul însoţitorilor, 120 lei/zi.
La rândul său, și managerul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, crede că pe viitor spitalele din Satu Mare vor câștiga teren în fața celor din Ungaria, în special datorită investițiilor făcute în ultima vreme.

Naşterile în străinătate, la mare modă printre maramureşence

În ciuda faptului că maternităţile din judeţ sunt destul de bine puse la punct, tot mai multe maramureşence aleg fie să nască la un spital privat, fie la un spital din marile centre universitare, în special la Cluj, fie în străinătate, adică în Ungaria. „Am ales să nasc în străinătate nu din cauza banilor ci pentru siguranţa mea şi a celui mic”, a precizat Maria V., o maramureşeancă de 26 de ani care a născut în Ungaria în urmă cu trei săptămâni. „Am auzit numeroase poveşti, multe dintre ele «legende» despre ce se întâmplă în maternitatea din Baia Mare şi nu am vrut să risc. Probabil aş fi avut aceleaşi condiţii şi la mine în oraş dar chiar nu am vrut să risc nimic”, a mai adăugat aceasta.

Cum poți naște pe gratis în Ungaria

Româncele care aleg să nască în străinătate se folosesc de Cardul European de Asigurări de Sănătate pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate îl eliberează gratuit, cu condiţia ca în ultimii cinci ani să nu fie nicio zi de întrerupere la cotizaţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Pentru că prevederile legale sunt clare, respectiv „Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplaseaza într-un stat membru al Uniunii Europene în vederea beneficierii de tratament medical”, româncele, sub pretextul urgenţei beneficiază de serviciile medicale gratuit. „La înţelegere cu medicul care urmăreşte sarcina, te prezinţi la spital în Ungaria, eu am născut la Csenger, şi spui că eşti în Ungaria la o zi de naştere şi te-au apucat durerile de naştere”, a precizat maramureşeanca. Nimeni nu are însă un control al costurilor şi un număr al celor care fraudează astfel sistemul de asigurări de sănătate. „Noi nu avem o evidenţă a acestor cazuri, noi primim de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate formularele cu sumele care trebuiesc decontate pentru serviciile medicale făcute maramureşenilor în străinătate. Nu avem de unde sîă ştim câte dintre aceste cazuri au fost naşteri”, a subliniat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate Maramureş.

Costuri şi beneficii

Pentru o naştere la privat în Baia Mare, o viitoare mamă trebuie să bage mâna destul de adânc în buzunar. În cazul în care are dovada că are stagiul de cotizare integral, adică fără întrerupere în ultimele 12 luni, atunci o naştere naturală o costă 2.000 de lei, dacă vrea cu anestezie epidurală atunci tariful creşte la 2.300 de lei, o operaţie cezariană ajunge la 2.500 de lei. În cazul în care pacienta nu este salariată, atunci preţurile se măresc cu 500 de lei. Nici „bursa şpăgilor” din Spitalul Judeţean nu este prea departe de preţurile practicate de privaţi. Astfel, pentru o operaţie cezariană tarifele încep de la 300 de euro şi ajung până la 500, plus banii pentru anestezist. Preţurile sunt similare şi la „vecinii unguri”. „I-am dat medicului care mi-a făcut operaţia cezariană 300 de euro, şi am mai dat asistentelor câte ceva. Am plătit, în schimb, pentru fiecare zi de spitalizare câte 200 de lei, dar a meritat pentru că m-am simţit în siguranţă atât eu, cât şi copilul”, a concluzionat Maria V.

Text: Anca Mikloș, Cristina Cîcău

Distribuie:

Postaţi un comentariu