Tehnologia viitorului inventată la Cluj. Controlul calculatorului prin gânduri

O aplicaţie creată de către cercetătorii Yonders
eepurl.com

Compania clujeană Yonder revoluționează lumea software-ului prin dezvoltarea unor aplicații care permit controlul calculatorului prin gânduri.

Cercetătorii companiei prezente de 20 de ani în România vor să dezvolte un program care va alege muzica pe care să o asculți în funcție de starea de spirit pe care o ai. Această aplicație va fi realizată cu ajutorul device-ului numit Emotiv. Acest dispozitiv este o cască specială, care permite interceptarea undelor cerebrale.

„Unul dintre colegii noştri vrea să îi dea Emotivului şi o utilizare mai aparte. Intrăm practic în lumea hip. Consumatorii de muzică vor putea să îşi adapteze playlistul doar cu puterea gândului. Dacă au o stare emotivă de bucurie să zicem să se selecteze automat o melodie veselă”, explică Mihai Nadăş, CTO Yonder.

Concret, casca Emotiv ajută omul să acceseze PC-ul cu ajutorul mimicii. Demonstrația a arătat cum omul poate printr-o stângere de ochi sau o încleștare de dinți să miște mouse-ul pe ecranul calculatorului. Unul dintre cercetători a explicat că încleștarea dințior simulează click-ul și strângerea din ochi ajută mărirea sau micșorarea fontului de pe calculator. În domeniul medical aceasta poate să ajute pacienții imobilizați, deoarece casca Emotiv are o sensibilitate sporită.

Mai jos puteţi vedea o cum funcţionează una din aplicaţiile device-ului Emotiv

Un alt device pe care se „construiesc” aplicații de către Yonder este Leap Motion. Acest dispozitiv captează mișcarea mâinii folosind gesturile pentru a utiliza computerul. Device-ul are forma unui stick USB, iar una din fețe are capacitatea să „colecteze” gesturile pe o înălțime de aproximativ 50 cm și pe o lățime de dimensiunile ecranului.

Aplicațiile create sunt folosite în domeniul medical , bancar, autorități locale sau în farmacii, toate în țara mamă a companiei, Olanda.

Atunci când a motivat venirea companiei în țara noastră, directorul executiv Ramon Zanders a motivat talentul și creativitatea românilor.

Ramon Zanders, directorul executiv al companiei Yonder

„Credem și investim în talent și creativitate. Căutăm tot timpul să găsim valul nou să fim în pas cu tehnologia și chiar dacă software-ul este slab dezvoltat începe să crească”, a spus Zanders (foto).

Precum în România, și piața medicală dn Olanda se află sub presiunea unui număr tot mai mare de oameni, iar cei de la Yonder au dezvoltat Quli, o aplicație care se traduce prin „Quality of Life”. Programul încurajează participarea digitală la îngrijirea pacienților.

Text: Laura Goarnă, Claudia Romitan

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu