Şcoala Altfel şi Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorite de 520 de copii din Cojocna

Foto: Dan Bodea

Săptămâna “Şcoala Altfel” care se desfăşoară în perioada 7-11 aprilie a fost aşteptată cu nerăbdare şi de cei 520 de copii din comuna Cojocna. La “Şcoala Gimnazială Cojocna” atât cu ocazia programului Şcoala Altfel cât şi de Ziua Internaţională a Romilor, au fost organizate mai multe evenimente artistice în curtea şcolii care i-a implicat atât pe elevii de etnie rromă cât şi pe colegii lor, de naţionalitate română. Îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti, sau cu rochii tradiţionale din comunitatea rromă, copiii s-au bucurat de o nouă zi a programului Şcoala Altfel, înaintea vacanţei.

„La Cojocna în sat avem 244 de copii, din care 190 sunt romi, ceea ce reprezintă un procent de 75%. Încercăm cât mai mult să îi integrăm şi să evităm orice fel de probleme. Avem şi mediator şcolar care asigură medierea relaţiei şcolii cu comunitatea. Am scos şi revista şcolii la care contribuie elevii, iar cel mai recent număr are la început chiar imnul rromilor. Astăzi, în cadrul programului artistic elevii au interpretat piesa «D-l Goe» în limbile română şi romani. În felul acesta încercăm să îi atragem spre şcoală, dată fiind situaţia socială precară. Le plac activităţile care se referă la identitatea lor”, a precizat Ioan Ivaşcu, director al „Şcolii Gimnaziale Cojocna”.

Potrivit directorului şcolii, 24 de copii din clasele primare beneficiază de programul „Şcoala după şcoală”. Copiii primesc ajutor la efectuarea temelor din partea mediatorului şcolar şi a unui cadru didactic. De asemenea, comuna Cojocna a fost prima din judeţ care a implementat programul „Fiecare copil în grădiniţă” prin Asociaţia Ovidiu Ro.

La Şcoala Gimnazială Cojocna, în săptămâna Şcoala Altfel au loc evenimente precum: “Ziua Sănătăţii”, „Pământul este în mâinile noastre”, „Învaţă să-ţi protejezi viaţa”, „Prin ştiinţă, artă, sport şi cultură să uităm de agresivitate şi de ură”, sau „Pe cărările satului”. În 23 aprilie, în Cojocna, se va organiza a doua ediţie a Cupei Memoriale la fotbal „Rusalim Mereu” care se adresează şcolilor rurarele din judeţul Cluj, precum şi Concursul judeţean al școlilor rurale „Vasile Moldovan” care va avea ca temă satul românesc în epoca virtuală.

Mai jos puteţi urmări o galerie de imagini realizate în satul Cojocna de Ziua Internaţională a Romilor:

[nggallery id=396]

1 Comentariu

  1. NAGY ROBERT spune:

    Articolul de faţă are anumite greşeli … cum ar fi de exemplu data organizării cupei de minifotbal (respectiv incertitudinea organizării acesteia). Apoi, domnul director a omis multe activităţi care s-au desfăşurat în Şcoala Gimnazială Cojocna, de care poate, dumnealui nu are cunoştinţă. Păcat, REALITATEA este denaturată, iar problemele esențiale, ascunse…

Postaţi un comentariu