Protest adresat preşedintelui Klaus Iohannis pe tema securităţii cibernetice

Foto: Dan Bodea

În acelaşi timp în care în Cluj erau comemoraţi Eroii Revoluţiei din 1989, peste 100 de persoane au organizat un protest în Piaţa Unirii împotriva proiectului de lege privind securitatea cibernetică a României. Adoptată vineri de Senatul României,   legea ar permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie. Potrivit apelului de a participa la protest pe care l-au făcut pe Facebook către restul comunităţii online, protestatarii consideră că cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din ’89  este acela de a ne asigura că ţara nu ne va fi din nou confiscată.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Practic văd că după 25 de ani, după ce acolo la colţ au murit oameni pentru libertatea noastră de exprimare aceasta este pusă grav în pericol. Cred că acest lucru nu este acceptabil, cel puţin pentru mine, de-asta sunt aici”, a declarat Szakáts István, unul dintre protestatari.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Libertate sau securitate?

„Au trecut abia două zile de când senatorii ne-au făcut acest cadou. Cred că aţi început să vă obişnuiţi cu această tactică a autorităţilor de a adopta legile cele mai ciudate în preajma Sărbătorilor în aşa fel încât cât mai puţină lume să fie dispusă să iasă în stradă. Eu zic să urmărim evoluţiile în săptămâna următoare, să nu vă descurajaţi dacă veţi vedea televizinile şi politicienii spunând că legea este spre binele românilor. Vom vedea dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga această lege sau dimpotrivă nu doar că o va trimite Parlamentului, ci o va contesta la Curtea Constituţională. Protestul este adresat direct preşedintelui pentru că la Curtea Constituţională sesizarea poate fi făcută fie de parlamentari, care au votat în unanimitate această lege, fie de Avocatul Poporului care în acest caz este Victor Ciorbea. Nu avem ce să ne aşteptăm de la aceşti politicieni. Ultima instanţă care ar putea face sesizarea ar fi preşedintele. Dacă legea trece, atunci vă aşteptăm în stradă”, a îndemnat Cornel Vâlcu, protestatar.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un alt posibil protest este anunţat pentru duminică, 28 decembrie, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Serviciile secrete (SRI, SIE, STS, SPP), dar şi Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, ORNISS, CERT-RO şi ANCOM pot avea acces la datele deţinute de furnizorii de servicii de internet şi telefonie, doar în baza unei „solicitări motivate”, conform Legii securităţii cibernetice a României, adoptate vineri de Senat, care este cameră decizională. Legea a fost iniţiată de Guvern şi adoptată tacit de Camera Deputaţilor, în urmă cu trei luni. Comisia de apărare a Senatului a precizat, însă,  într-un comunicat transmis sâmbătă, 20 decembrie, că proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile aplicându-se “persoanelor juridice de drept public sau privat”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu