Proiectul național „Cetățenie activă prin participarea tinerilor” a debutat la Turda

20 de profesori din Alba Iulia, București, Câmpeni, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Petroșani, Sighișoara, Turda și Zalău și-au petrecut weekendul la Turda, unde a avut loc prima întâlnire din cadrul proiectului național „Cetățenie activă prin participarea tinerilor”, inițiat de Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD) în parteneriat cu Fundația Pro Munții Apuseni (Câmpeni, jud. Alba).

Proiectul implică participarea a peste 500 de elevi și  își propune să crească nivelul de participare civică și cetățenie activă a tinerilor români cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, prin dezvoltarea unor campanii de advocacy pe probleme identificate în comunitățile lor, precum și prin creșterea oportunităților de dialog structurat între elevi și autoritățile publice locale. La finalul proiectului, care se va desfășura în perioada Octombrie 2014 – Septembrie 2015, vor fi implementate la nivel național 5 campanii de advocacy, prin care tinerii vor descoperi cum să își facă auzite vocile în viața socio-politică a comunităților lor și vor învăța că o societate democratică solidă are nevoie de participarea tuturor membrilor săi, indiferent de vârstă, gen, etnie etc.

DSC_0126

La întâlnirea din acest weekend s-a discutat teoretic și practic despre ce presupune proiectul și despre diferența pe care o poate face în educația elevilor. ”Am ales să mă implic în acest proiect pentru că mă doare disprețul față de om și față de lege”, a spus unul dintre profesorii participanți, Laszlo Laszlo, care predă istorie la Colegiul Național Silvania din Zalău, județul Sălaj.  ”În momentul în care elevii o să lucreze pe ceva concret, o să vedem că nici măcar nu vor avea nevoie de coordonare”, a fost de părere și Irina Vînătoru, profesoară de biologie la Liceul Teoreticnal Pavel Dan din Câmpia Turzii.

În timpul întâlnirii, participanții au venit cu mai multe propuneri legate de felul în care se desfăsoară proiectul. Una dintre ele este legată de vârsta elevilor, mulți dintre ei sugerând că poate ar trebui ca proiectul să fie deschis și elevilor de clasa a IX-a, pentru că în acest fel inițiativa ”va rămâne în școală”, putând fi continuată, după finalul proiectului. Cea de-a doua propunere se referă la organizarea unei noi întâlniri cu profesorii implicați, pentru ca fiecare să-și împărtășească experiența și să tragă învățăminte pentru următoarele ediții ale proiectului. ”Pentru noi a fost o experiență relevantă, pentru că am realizat câtă nevoie există pentru asemenea programe în școlile din România”, spune Alis Costescu, director executiv CRD și manager al acestui proiect.

Caravana națională ”Comunitatea mea”

Masa rotunda a fost prima activitate de lucru din cadrul proiectului ”Cetățenie activă prin participarea tinerilor”, care va continua cu selectarea elevilor (aceștia vor avea de scris un eseu de o pagina pe tema ”Sunt cetățean, sunt implicat”). În luna ianuarie, echipa CRD va porni în caravana națională ”Comunitatea mea”, care va ajunge în toate școlile partenere, pentru a face selecția finală a elevilor și pentru a-i ajuta pe aceștia să identifice subiectul campaniei de advocacy pe care o vor concepe în perioada care urmează.

Proiectul ”Cetățenie activă prin participarea tinerilor” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Reiffeisen Bank și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu