Prietenul omului la nevoie se cunoaşte. Fedor, unul dintre câinii care salvează vieţi

Foto: Transilvania Reporter

Parcă îl vezi cum îi fremătau nările, cum îşi punea botul în pământ, ridicându-şi apoi uşor capul şi cum o lua la goană într-o direcţie necunoscută, în care îl ducea doar mirosul. Zeci de aparţinători, poliţişti, jandarmi şi alţi oameni de bine n-au reuşit, vreme de trei zile, să-l găsească pe bărbatul dispărut în Munţii Harghitei. Dar Fedor, un câine special antrenat în găsirea diverselor victime, a reuşit să-l depisteze în mai puţin de o oră pe bărbatul dispărut.

Oana Ciora, preşedintele Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania, povesteşte despre fapta lui Fedor: ”Pentru câinii din organizaţia noastră avem însumate peste 15 misiuni de căutare şi salvare, în unele dintre ele câinii au jucat chiar rolul crucial al găsirii persoanei dispărute. Este vorba de un bărbat de 69 de ani, care a suferit un atac vascular cerebral şi a căzut undeva în Munţii Harghitei. A fost căutat timp de două zile de către membrii familiei, de către prieteni, poliţie şi jandarmerie şi noi, împreună cu Salvamont, am fost chemaţi abia în a treia zi. După mai puţin de o oră de căutare, câinele cu care ne-am deplasat la misiune a reuşit să-l găsească pe bărbat, la o distanţă de mai puţin de 20 de metri de un drum foarte utilizat de către toţi căutătorii de zmeură. Eficienţa câinilor de salvare este foarte importantă pentru că în situaţii în care vegetaţia este densă, nasul câinelui nu dă greş, pe când văzul omului poate să joace multe feste şi poţi să treci liniştit la distanţă de 3 metri de o persoană, fără să o remarci”.

 Performanţă de câine clujean

Câinele Fedor a ieşit acum la pensie, are 11 ani, dar în urma lui vin alţi câini de toată lauda.

”Fedor este deja un pensionar, are 11 ani, împlineşte luna viitoare. În mod normal, câinii de serviciu la vârsta de 8 ani sunt pensionaţi. Fedor a făcut misiunea respectivă la vârsta de 9 ani, acum doi ani, în 2012, şi chiar m-am bucurat că am putut încheia în felul acesta o carieră de 9 ani de căutare şi salvare. Avem un câine care a luat locul 1 în Ungaria, la testul elementar pentru căutare în pădure. Alt câine, ciobănesc german, a luat locul 2 la testul elementar de căutare în dărâmătură în Slovacia şi un altul a luat locul 4 la acelaşi test. Cea mai importantă mi se pare munca câinilor, câinii utilitari mi se pare că trebuie apreciaţi în mod deosebit pentru că nu sunt doar companioni, ci sunt nişte câini care au o misiune, indiferent care este asta, fie că sunt câini de terapie sau câini de salvare, câini de serviciu ai poliţiei sau ai jandarmeriei, sunt nişte profesionişti şi pe lângă viaţa fără griji pe care de multe ori o invidiem în privinţa câinilor, ei au şi o misiune pentru care muncesc cu adevărat ore şi ore în şir”, spune Oana Ciora.

Mecanismul căutării

Se spune că mirosul câinilor este de câteva mii de ori mai puternic decât al omului şi că acest simţ îi ajută foarte mult. Unele rase de câini se pretează mai bine decât altele la misiunile de căutare, dar, indiferent de abilităţile şi inteligenţa de care dispun, câinii au nevoie de un stăpân. Oana Ciora: ”Mecanismul cutării este următorul: în momentul în care trimitem câinele în terenul în care vrem să facem căutarea, câinele caută să depisteze orice miros de persoană şi în momentul în care găseşte un astfel de miros merge căutând creşterea intensităţii mirosului respectiv. În momentul în care găseşte persoana de la care vine mirosul, vede dacă persoana respectivă este în picioare şi se deplasează, înseamnă că nu este o victimă, este unul dintre ceilalţi căutători şi atunci îl ignoră, dar dacă persoana respectivă este ascunsă undeva, adăpostită sub diverse materiale sau urcată în copac, de exemplu, speriată de animale sălbatice, atunci câinele semnalizează, lătrând şi anunţându-ne că a găsit o astfel de victimă. Sunt unele rase care excelează în capacităţile de a putea să îndeplinească o astfel de misiune, dar cu toate astea nu există nici o garanţie a succesului lor. Câinele are nevoie de un stăpân dedicat. În general, câinii nu sunt transmisibili, să zic aşa. Stăpânul unui câine de căutare şi salvare trebuie să poată să interpreteze foarte uşor toată mimica câinelui, fiecare gest, fiecare mişcare, fiecare întoarcere de cap, fiecare inspiraţie pe care o face. Câinele îi transmite nişte informaţii stăpânului, pe care acesta trebuie să le interpreteze pentru a se asigura că lucrurile se desfăşoară în condiţii bune”.

Aceste informaţii au ajuta în găsirea unei alte persoane dispărute, în decembrie, la Sălicea. Nu câinele a jucat rolul cel mai important, dar a contribuit şi el la succesul misiunii: ”Un bărbat de la un centru de îngrijire, cu probleme de orientare, plecase de la centru, era în pădure, era decembrie. L-am căutat timp de trei zile fără să-l găsim, chiar mulţi îşi pierduseră speranţa de a-l mai găsi în viaţă. Totuşi, în cea de-a treia zi, echipele Salvamont împreună cu voluntarii noştri au reuşit să-l găsească la câţiva kilometri de centrul de îngrijire. Era absolut nevătămat, chiar deloc răcit, deşi petrecuse două nopţi de decembrie în pădure. Câinii au fost şi ei parte la misiunea de căutare”.

Foto: Transilvania Reporter

Foto: Transilvania Reporter

 

[stextbox id=”custom” caption=”Peste 100 de câini şi-au demonstrat abilităţile şi frumuseţea”]

Mii de clujeni au asistat, duminică şi sâmbătă, la demonstraţiile pe care peste 100 de câini din diferite rase le-au făcut alături de stăpânii şi dresorii lor.

”Este aniversarea zilei internaţionale a câinilor de salvare şi am decis ca de şase ani să o aniversăm în compania prietenilor noştri, aducând la Cluj demonstraţii de dresaj a câinilor de poliţie, a câinilor de la jandarmerie, a câinilor de salvare, demonstraţii de sporturi canine, parada raselor, parada câinilor fără stăpân, tot ce se poate face cu câini”, a declarat Oana Ciora, preşedintele Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania şi cea care a prezentat demonstraţiile canine.

Printre câinii care au evoluat în faţa publicului s-au numărat şi câştigători ai unor concursuri internaţionale de căutat în pădure şi căutat sub dărâmături.

Oana Ciora a explicat că, în pădure, de exemplu, datorită mirosului său dezvoltat, un câine poate să scotocească o suprafaţă de trei hectare într-o jumătate de oră, în timp ce pentru aceeaşi suprafaţă e nevoie de vreo 20 de oameni şi de circa 3-4 ore.

Pentru dresarea unui câine pentru astfel de misiuni de salvare e nevoie de 3-4 ani, iar un câine iese ”la pensie” la circa 8 ani.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu