Moartea care salvează vieţi. Rinichii şi ficatul unui sălăjean, o nouă şansă la viaţă pentru trei pacienţi

            Premieră absolută la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău: o  echipă de la Institutul Urologic din Cluj Napoca şi una de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti au prelevat, la sfârșitul săptămânii trecute, rinichii şi ficatul unui sălăjean aflat în moarte clinică.

Donatorul a suferit un accident vascular

Potrivit medicilor din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă, donatorul a fost un bărbat de 61 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral hemoragic, cu inundare ventriculară. Bărbatul, un pacient hipertensiv, mai suferise un accident vascular şi în urmă cu trei ani, cel de acum fiind mult mai grav şi fără nicio şansă de recuperare. Pentru că pacientul era un candidat bun pentru donare de organe, echipa medicală le-a propus aparţinătorilor să accepte să transforme moartea celui drag într-o nouă şansă la viaţă pentru alţi pacienţi.

„Ei sunt adevăraţii eroi, familia care a reuşit să îşi învingă sentimentele de frustrare care apar când pierzi pe cineva drag şi a acceptat prelevarea. Bineînţeles, li s-a explicat tot, din toate punctele de vedere, cu tot ceea ce presupune umanitatea acestei proceduri. Li s-a explicat că de hotărârea lor depinde dacă această procedură se face sau nu”, ne-a declarat Viorel Vereş, şeful Secţiei ATI.

O procedură complexă

Potrivit medicului, o astfel de decizie poate fi luată numai după ce echipa medicală este absolut convinsă că pacientul respectiv nu mai are nicio şansă la recuperare.

„Sunt două baterii de teste care se fac. E nevoie de două confirmări a stării de moarte clinică”, redă, sintetic, medicul, din protocolul în baza căruia se fac aceste vitale, dar extrem de delicate proceduri.

Odată stabilit faptul că pacientul nu mai poate fi salvat, se ia legătura cu familia. Provocările nu se opresc la a convinge familia îndurerată să accepte prelevarea. Ele continuă cu eforturile, de cele mai multe ori uriaşe, de a menţine în viaţă pacientul până la sosirea echipelor care fac, efectiv, prelevarea. În cazul de la Zalău vorbim despre o echipă a profesorului Mihai Lucan de la Cluj, care a prelevat în noaptea de vineri spre sâmbătă rinichii, şi de una a profesorului Irinel Popescu de la Bucureşti, care a prelevat ficatul.

Trei vieți salvate

Cine va primi organele sălăjeanului este o informaţie confidenţială. Cert este că ele vor da o şansă la o viaţă normală pentru trei pacienţi. Este prima procedură de acest gen efectuată la spitalul din Zalău, inclus de puţină vreme în lista centrelor de prelevare de organe din România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu