ÎPS Andrei: Dorim ca Buna Vestire să devină sărbătoarea patronală a Clujului

Foto: www.mitropolia-clujului.ro

„Dorim ca Sărbătoarea Bunei Vestiri să devină sărbătoarea patronală a Clujului, în care oraşul îşi organizează festivităţile legate de cetate. Sărbătoarea Buneivestiri este şi comună tuturor confesiunilor creştine, atât ortodocşilor, cât şi catolicilor sau protestanţilor. După Paşti vom face un material scris către Primărie şi Consiliul Local şi le vom propune ca Sărbătoarea Buneivestiri să devină sărbătoarea oraşului”, a precizat ÎPS Andrei, după conferinţa de presă care a avut ca subiect transmiterea mesajului pastoral înainte de Sărbătoarea Paştelui.

Anul acesta, la sfârşitul slujbei Bunei Vestiri din data de 25 martie Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru întreaga omenire și în același timp pentru Mitropolia Clujului: „Sărbătoarea de astăzi este foarte mare pentru întreaga creștinătate, dar în mod special e important pentru noi, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cred că această sărbătoare ar trebui să devină sărbătoarea patronală a Arhiepiscopiei noastre, a Mitropoliei noastre, și sărbătoarea patronală a Clujului. Această sărbătoare este cinstită în toate confesiunile creștine, pentru că toți mărturisesc acest adevăr, Astăzi este începutul mântuirii noastre! Iată de ce, dăm Slavă de la cer până la pământ Bunului Dumnezeu pentru sărbătoarea de astăzi”, a transmis la acea dată ÎPS Andrei Andreicuţ.

Despre hramul Mitropoliei, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a mai spus: „Pentru Cluj, Buna Vestire este un motiv special de bucurie. Pentru că, pe 25 martie 2006, era întronizat de către Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Bartolomeu Anania. Vechea Mitropolie a Feleacului, cu descendenţă ştefaniană de la 1488, îşi relua activitatea prin hotărârea Sfântului Sinod din 4 noiembrie 2005. Mitropolitul Bartolomeu îşi încheia alocuţiunea cu cuvintele: Trăiesc şi eu bucuria zilei de astăzi, iar bucuria mea nu este altceva decât cântecul unei lebede care, înainte de a merge printre trestii să se culce, este de pe acum încredinţată că un şir de aripi albe va luneca în urma ei, gata de zbor, sub cerul istoriei Transilvaniei. Tot pe 25 martie 2011, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după plecarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu, mă instala pe mine în scaunul vlădicesc de la Cluj. Bucuria sărbătorii avea sobrietatea ei, ştiind că Maica Domnului ne acoperă cu Preasfântul său Omofor. A urmat apoi sărbătoarea din 2012, când, de Buna Vestire, s-a pus piatra de temelie pentru aşezământul social de pe Calea Turzii, şi sărbătoarea Bunei Vestiri din 2013. Maica Domnului, a cărei Bună Vestire o sărbătorim în 25 martie, să ocrotească Catedrala noastră, Mitropolia noastră, orașul Cluj-Napoca și pe noi, pe toți creștinii!”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu