Hier komt Sinterklaas! Povestea lui Moș Nicolae al Olandei, care vine cu vaporul

Moș Nicolae al olandezilor îi iubește pe copiii cuminți și vine la ei cu...vaporul

În prezent sunt studentă la Universitatea Utrecht și urmez programul de masterat Comunicare Interculturală. Am ales să vin să studiez în Țările de Jos după ce am obținut diploma de licență de la Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Portugheză-Neerlandeză.  Am dorit să îmi imbunatatesc nivelul limbii olandeze și să experimentez această cultură despre care am învățat în anii de facultate. Despre existența lui Sinterklaas am aflat în primul an de facultate, însa acum că trăiesc în Țările de Jos, am fost suprinsă să văd cât de mult entuziasm există în rândul oamenilor, cum ei se costumează în Sinterklaas și Zwarte Piet, copii si părinți, albi sau mulatri. Cred ca este cu siguranță una dintre cele mai frumoase tradiții olandeze. (Monica Magaon)

Luna decembrie aduce, pe lângă frig și uneori zapadă, și un zâmbet pe chipurile noastre, dar mai ales ale copiilor. Sărbatorile de iarna ne duc automat cu gândul la cadouri si cine altcineva oferă aceste cadouri decât Moș Nicolae urmat de Moș Crăciun ? Dacă în România, Moș Nicolae aduce copiilor dulciuri (sau o nuia atunci când nu sunt cuminți), iar Moș Crăciun este cel mult așteptat, în Țările de Jos, lucrurile stau puțin altfel.

Craciunul se sărbătorește în familie, ca in aproape orice colț al lumii, însă din peisaj lipsește Moș Crăciun. Figura Sfântului Nicolae predomină în Țările de Jos, unde este numit , , Sinterklaas”. El este simbolul creștinătății, al înțelepciunii și bunătății. Potrivit tradiției, Sinterklaas vine cu vaporul cu aburi din Spania la mijlocul lunii noiembrie. Sinterklaas este așteptat cu entuziasm în fiecare port al țării și după debarcare pornește pe un cal alb prin oraș. Timp de trei săptămâni, copiii trebuie să își pună ghetuțele la ușă și să fie cuminți pentru ca în seara de 5 decembrie  Sinterklaas să îi viziteze cu cât mai multe cadouri.

Un alt personaj important în această tradiție este Zwarte Piet, sau Piet cel Negru, care îl însoțește pe Sinterklaas. Zwarte Piet este ajutorul lui si reprezintă un personaj vesel, care ajunge în case pe coșuri și care le oferă copiilor pepernoten (fursecuri mici rotunde cu gust de alune). El este imbrăcat într-un costum colorat, are bucle negre și buze roșii. Zwarte Piet este iubit de toți copiii și îl ajută pe Sinterklaas să împarta cadouri.

Ceea ce reprezintă o tradiție pentru copiii olandezi s-a transformat în ultimii ani într-o dezbatere aprigă în ceea ce îl privește pe Zwarte Piet, întrucat el este ajutorul negru al lui Sinterklaas și, conform istoriei, ar reprezenta un sclav sau un Maur din Peninsula Iberică. Această asociere istorică a atras atenția asupra aspectului discriminator pe care l-ar avea. Într-o țară unde există minorități de origine africană precum Țările de Jos statutul inferior al acestui personaj combinat cu aspectul sau exterior au dus la reacția anumitor grupuri care se simt ofensate de această tradiție. De-a lungul anilor au existat proteste pentru interzicerea lui Zwarte Piet și schimbarea tradiției, dar nu au lipsit nici protestele pentru apărarea acestui personaj sub argumentul că nu există nicio intenție discriminatoare în aceasta traditie, întrucât Zwarte Piet este un personaj vesel și până la urmă este o tradiție pentru copiii. În fiecare an dezbaterea despre schimbarea aspectului lui Zwarte Piet sau chiar înlocuirea lui cu un alt personaj continuă în Țările de Jos, dar și în străinătate, unde lideri de opinie și-au exprimat cu numeroase ocazii dezacordul în această privință. Ceea ce rămâne însă este un moment de sărbătoare mult așteptat de copii și de părinți.

Astfel, în seara de 5 decembrie fiecare se retrage în sânul familiei pentru a avea parte de o cină bogată și de o atmosferă de căldură și generozitate. Se împart cadouri, se citesc poezii, iar la sfârșit toată lumea merge la culcare cu un zâmbet pe buze. În ceea ce priveste Crăciunul, acesta este sărbătorit în egală măsură în cadrul familiei, însă Moș Crăciun nu exista, Sinterklaas este cel care și-a făcut datoria la începutul lunii decembrie și le-a împlinit dorințele copiilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu