Frumusețe peste frumusțe: mândra ie românească

Chiar dacă se plâng de cerșetorii și drumurile din România, străinii care ne vizitează țara sunt întotdeauna de acord că româncele și portul popular românesc sunt impresionante prin frumusețea lor. Silvia Floarea Toth este un foarte bun exemplu pentru ambele categorii, bistrițeanca de 32 de ani a impresionat pe toată lumea cu frumusețea ei și mai ales cu costumele populare pe care le deține și pe care le prezintă lumii prin intermediul fotografiei.

 

Originară din satul Mocod, județul Bistrița-Năsăud, Silvia a învățat încă de mică să aprecieze tradițiile păstrate cu sfințenie de bunicii ei. În urmă cu aproximativ o lună, pozele Silviei în care surprinde tinere costumate în straie populare au atras atenția la București și astfel a fost cooptată în câteva proiecte de promovare a tradițiilor și portului popular românesc, dar si la festivaluri din întreaga lume.

ea

„În costum popular mă simt ca o regină”

Pasiunea Silviei pentru fotografie și pentru portul popular are rădăcini în chiar primele zile de viață ale bistrițencei născută la Constanța.

„Prima dată am purtat o ie când aveam șase luni – dupa spusele mamei. Era o ie dobrogeană, fiindca m-am născut la Constanța. O păstrez și acum, e foarte mică și fragilă, dar superbă. Am avut costume populare de când mă știu, familia mea mi-a creat adevărate opere de artă. Pe vremea când eram copil nu exista fetiță în sat să nu aibă cel puțin un costum popular. Și acum mă simt ca o regină în ele”, își amintește bistrițeanca.

Dragostea pentru hainele tradiționale nu a dispărut odată cu trecerea timpului, astfel că Silvia a decis fără să stea prea mult pe gânduri că rețelele de socializare ar putea promova și altceva înafara de poze cu pisici, cu mâncare sau vedete din lumea mondenă. Cu ajutorul verișoarelor și altor rude, Silvia a pus la cale ședințe foto în care modelele de ocazie îmbracă straie populare originare din diverse zone geografice ale țării.
„Este o încercare intimă de a surprinde fotografic frumusețea și misterul portului popular din zona Bistrița-Năsăud, pe care îl cunosc cel mai bine. Încerc să fac asta de prin 2011. Nu de mult mă ocup de fotografie. În 2011 mi-am luat un aparat digital iar fotografii m-au învățat părinții mei să fac pe un aparat vechi, când eram mică. Fotografia este o pasiune mai veche, iar subiecții imaginilor mele sunt oameni obișnuiți: bunicii, verisoarele, vecinele, prietenele și chiar eu. Într-o epocă unde fiecare persoană documentează fotografic totul, începând de la mâncare, și postează pe rețelele de socializare, am considerat că ar fi păcat să nu scot în evidență frumusețea portului nostru tradițional”, explică Silvia.

Pe lângă costumele moștenite din familie, Silvia a cumpărat multe dintre ele de la sătencele care au înțeles că locul acestor obiecte vestimentare de mare valoare nu este pe un raft prăfuit uitat de timp. În prezent, bistrițeanca deține 36 de costume tradiționale și în total, peste 100 de piese de port popular, pe care le păstrează cu mare grijă.

„În zona Țării Năsăudului, portul popular diferă de la o casă la alta.  Majoritatea costumelor sunt făcute de bunica, de mama sau de bunicul. El are 84 de ani și în prezent mai lucrează doar pentru mine. Am cumpărat și de la femei din zonă care nu aveau ce face cu ele și mi le-au dat mie. Am crescut într-o familie unde hainele tradiționale erau atât meserie cât și pasiune. Bunicul este cojocar, iar femeile din familie (bunica, mama, matusile) toate coseau și teseau. Cred că de la ei am moștenit dragostea pentru culoare, armonie și tradiție. Costumele le păstrez cât mai departe de molii. Hainele acestea sunt 99% din fibră naturală și cel mai recent mi-au atacat moliile niște haine de iarnă. Le țin cu ziare între ele pentru că ziarele le protejează foarte bine datorită plumbului din hârtie. Mai pun între ele și busuioc, efectul fiind același”, explică „ambasadoarea” Silvia.

s1

Ia românească, la modă în toată lumea

Fie că îi cunosc originile exacte fie că nu, străini au apreciază portul tradițional românesc. Însă în ciuda frumuseții lui, un costum popular nu poate fi purtat cu orice ocazie. Cu toate acestea, în ultimii ani, a ieșit la iveală un obiect care face parte din portul popular și poate, în același timp, să fie parte a gardorebei zilnice, fără a necesita o atenție specială. Este vorba despre ie, obiectul vestimentar care a reușit să iasă din captivitatea dulapurilor bătrânești și să ajungă în casele românilor și a străinilor de pretutindeni.

„Ia este populară în rândul străinilor încă din 1940, pe vremea când Matisse a decis să picteze o tânără într-o frumoasă cămaşă tradiţională românească. Cred că ia are un mister al ei, o atracție și o frumusețe care captivează pe oricine iubește frumosul”, crede Silvia.

Moda locală și occidentală a transformat rapid ia într-un articol vestimentar revoluționar. Brusc, frumusețea de care până de curând doar cei pasionați erau conștienți, a ajuns să fie recunoscută de tot mai mulți oameni și astfel, tradițiile românești au mai primit o bine meritată gură de aer în lupta cu timpul.

„Moda este ca un ocean, unde trendurile, ca și curenții, vin și pleacă, apoi se întorc. Este la fel cu ia; dacă vorbim la nivel internațional în industria fashion, așa se explică apariția și dispariția iei din trenduri. Nu stiu daca este vorba de o ofensivă a iei, cred că e vorba de ceva mult mai profund: o „foame” după tradiție. De data aceasta e mai mult decât un curent al modei. Cred că am fost privați prea mult timp de valorile străvechi și acum a sosit vremea să le regăsim. Nu știu dacă portul popular românesc este atât de cunoscut la nivel internațional. Sunt sigură că foarte puțini sunt cei care ar putea recunoaște un costum popular românesc ca fiind din România. Îi apreciază frumusețea fără să știe exact de unde provine. Ia este apreciată fiindcă este frumoasă și purtabilă, se pretează bine la garderoba femeii moderne și are un aer șic, de aceea este mai ușor <<de înțeles>> pentru omul occidental modern”, subliniază Silvia Toth.

Drumul iei românești peste Atlantic

Deși este parte a acestui proiect de promovare a tradițiilor românești de mai puțin de o lună, Silvia Toth este hotărâtă ca alături de colaboratorii ei să ducă frumusețea portului popular românesc în toate colțurile lumii, la cele mai cunoscute și apreciate festivaluri de profil. Următoarea oprire importantă este în SUA, acolo unde Silvia va participa la Ziua Iei.

„Îmi place să spun că sunt un ambasador al portului popular românesc, nu al iei. Mi-ar plăcea să surprind și straiele tradiționale ale altor etnii sau popoare, daca aș avea ocazia. Tot ce s-a întâmplat până acum a fost o coincidență. Mi-au găsit pozele pe Facebook și așa am ajuns la colaborare. Pe parcursul anului, la iniţiativa Cabli Funart, voi fi prezentă pe 24 iunie de Ziua Iei, în SUA si Italia, la Festivalul Tinerelor Talente,  iar pe parcursul anului voi avea în Europa o serie de expoziții de fotografie și de costume, proiect intitulat <<Magia culorii în arta tradițională românească>>”. anunță Silvia.

2 Comentarii

  1. anca spune:

    Este superba si Silvia si ideea ei de a pune in valoare lucruri asa minunate care din pacate stau prin lazi uitate Silvia mi ai luminat si incantat ochii cu frumudete de costume si poze ca sa nu mai vorbim de graiul tau atat de bland .Felicitari tie parintilor bunicilor celor cate te au sustinut si te ajuta .Ambasadoareo fi bfericita si bucuta te de rezultatul pasiunii .Frumos, frumos tare frumos Anca Am si eu un costum moldovenesc al unei matusi costumul de mireasa care l pun cand am musafiri la desert si toti musafirii sunt surprinsi si incantati

  2. Paul spune:

    Da, de apreciat!
    Am ascultat astazi dimineata o emisiune cu si despre Silvia Toth la radio Trinitas si, ajuns la servici am cautat pe internet.
    Felicitari!

Postaţi un comentariu