FOTO Dresor de câini şi salvator al şoimilor

Ciprian Cordoş alături de Slow, Solo şi Handi/Foto: Dan Bodea

Performanţele dresorului Ciprian Cordoş nu sunt o noutate pentru cei care îl cunosc sau care şi-au dresat şi educat câinii la şcoala de dresaj pe care clujeanul o deţine. În ultimii ani, ciobăneştii săi belgieni, Slow şi Solo, dar şi alţi câini pe care îi dresează au reprezentat România la competiţii naţionale şi internaţionale şi nu de puţine ori s-au clasat pe treptele înalte ale podiumului. În ultimii trei ani, Ciprian şi-a descoperit şi pasiunea pentru păsările răpitoare şi astăzi unul dintre prietenii săi fideli este Handi, un şoim pe care l-a salvat vara trecută.

Lui Ciprian i-au plăcut păsările din copilărie, dar nu s-a gândit că poate păstra lângă el și păsări răpitoare. În urmă cu câțiva ani a văzut o demonstrație cu astfel de păsări la Expo Transilvania și acolo a cunoscut persoane care de ani de zile aveau acest hobby. „La scurt timp am avut norocul să primesc un pui de uliu șorecar pe care l-am crescut. Cineva l-a găsit și așa am ajuns să îl educ și să obțin performanța de a-l lăsa liber în zona terenului de dresaj. La un moment dat, toamna, când au apărut ciorile la nuci, l-au bătut și a plecat fără să se mai întoarcă”, povestește Ciprian Cordoș.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De atunci, Ciprian a început să primească de la prieteni sau cunoștințe câte un pui sau câte o pasăre rănită ajungând să îngrijească nu mai puțin de 15 păsări, de la huhurezi, bufnițe, șoimi, ulii sau ulii călători. Pe toate le-a îngrijit fără să se gândească măcar o dată să le păstreze. „Şoimul pe care îl vedeţi acum s-a îmblânzit foarte tare. În luna iunie, l-a găsit cineva accidentat la aripă într-o grădină. Cu venirea iernii am dus-o în apartament şi chiar dacă o las liberă nu pleacă. S-a obişnuit cu oamenii încât se simte în siguranţă în prezenţa lor”, explică Ciprian. Şoimul pe care îl are în grijă în prezent este un mascul de vânturel roşu, de mici dimensiuni, foarte docil şi prietenos. „Multă lume acuză aceste păsări că prind porumbei, dar o pasăre de dimensiunea asta nu poate să prindă porumbei. Prinde mai mult şoareci, şopârle, lăcuste sau cosaşi. Eu îl hrănesc cu carne. Este foarte importantă dieta lor şi fiind un animal de pradă îi dau în general inimă de vită sau gât de pui bătut bine cu ciocanul. De obicei îl fac să zboare pentru a depune un pic de efort. La început nu ştiam aspectele astea şi pe primul meu uliu îl hrăneam fără a-l forţa să zboare. În loc să zboare, umbla pe jos după mine. Oamenii trebuie să ştie că păsările răpitoare nu îşi formează un ataşament faţă de ei, ci motivaţia lor este mâncarea. Sigur, de multe ori caută prezenţa noastră, dar asta nu înseamnă că suntem de nedespărţit”, povesteşte Ciprian Cordoş.

21IMG_3617

În România fiind interzisă vânătoarea cu răpitoare, singurul scop pe care îl are Ciprian este de a salva păsările pentru ca apoi să le elibereze. În privinţa lui Handi, şoimul pe care îl are acum, Ciprian spune despre el că abia în ultima lună a început să zboare mai bine. „E frumos să îl înveţi să vină la tine la fluier, dar deocamdată el nu poate să ajungă la performanţa asta. Cât despre alte elemente de dresaj, cum mie nu îmi place vânătoarea, nu o să învăţ niciodată o pasăre să vâneze”, declară dresorul. Satisfacţia cea mai mare pe care o are Ciprian este faptul că păsările salvate învaţă să supravieţuiască singure deşi trăiesc o perioadă în apropierea oamenilor.

Slow şi Solo,   ciobăneştii belgieni îşi demonstrează calităţile într-o şedinţă foto realizată la Şcoala de dresaj Dog Master/Foto: Dan Bodea

Slow şi Solo, ciobăneştii belgieni îşi demonstrează calităţile într-o şedinţă foto realizată la Şcoala de dresaj Dog Master/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce îi priveşte pe cei doi câini campioni, aceştia fac parte din familia lui Ciprian de şapte ani.

„Slow are vârsta de şapte ani şi este un câine care prin dresajul pe care i l-am făcut m-a promovat pe mine foarte mult. Am participat cu el la două campionate mondiale de dresaj în 2010 şi în 2013. Îl am de când avea trei luni. Solo are şase ani în februarie şi am ajuns pe podium la toate competiţiile de tip IPO la care am participat. Personalităţile lor sunt diferite, Slow este mai energic, dar uneori face greşeli din cauza dorinţei prea mare de lucru. Solo este un câine care învaţă greu, dar când învaţă nici nu mai greşeşte. În 2015 sper să ajung cu Solo la Campionatul Mondial, cel puţin”, spune dresorul.

Din 1999 Ciprian Cordoş deţine Şcoala de Dresaj Canin DogMaster, unde alături de fratele său Vasile Cordoş, este instructor atestat. Cei doi se ocupă de dresajul câinilor indiferent de rasă sau talie. În 2014 Ciprian a participat cu un câine ciobănesc german, pe numele său Cupidon von Bienenwald, la Campionatul Mondial de Frumuseţe din Germania, competiţie care a cuprins şi probe de atac. Câinele clientului său s-a clasat pe locul 53 din sute de câini, ceea ce a fost o performanţă pentru România.

La provocarea Transilvania Reporter, după o idee inspirată de Tanja Brandt, Ciprian Cordoş a reuşit din prima încercare să realizeze împreună cu câinii săi ipostazele surprinse în fotografii. Calităţile sale de dresor, dar şi docilitatea celor doi câini şi a şoimului pe care îl deţine se pot vedea în imaginile surprinse de fotograful Dan Bodea:

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. RIZEA IOAN says:

    superbe exemplare

Postaţi un comentariu