După ce românii au fost ”tocați” în presa britanică, ”The Guardian” întinde mâna prieteniei

Cimitirul vesel de la Săpânța
Fotografie postată pe site-ul ”The Guardian”

După ce mai mulți politicieni englezi s-au declarat împotriva acordării dreptului de muncă cetățenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii pe motiv că aceștia vor invada Regatul și după o campanie negativă la adresa acelorași cetățeni români susținută de către ziarele englezești, se întrezărește o nouă eră.

Era unei schimbări de atitudine venită din partea ziarelor britanice.

Astfel, cotidianul ”The Guardian” a lansat în urmă cu doar câteva zile o campanie intitulată ”What is Romania like? Share your experiences”, prin care cotidianul englez își propune să afle mai multe despre România.

„Au fost o mulțime de discuții despre câți români vor ajunge în Marea Britanie o dată cu ridicarea restricțiilor la 1 ianuarie 2014, însă am dori să aflăm mai multe despre România”, motivează ziarul britanic inițiativa sa.

Totodată, prin campania inițiată de ”The Guardian”, românii, care nu au de gând să emigreze, dar și cei care s-au hotărât s-o facă, au posibilitatea să-și exprime părerile vizavi de subiectul 1 ianuarie 2014, dar și să-și prezinte modul de viață, țara în care trăiesc, problemele cu care se confruntă zilnic și motivele pentru care au decis să plece. „Am vrea să ne spuneți ce vă place mai mult în a fi cetățean român și de ce nu ați vrea niciodată să plecați din țară? De asemenea, dacă aveți în plan să veniți în Marea Britanie, de ce vă va fi dor cel mai mult? Dacă sunt provocări cu care vă confruntați în viața de zi cu zi, care v-au determinat să luați decizia de a pleca, am vrea să le cunoaștem. Împărtășiți cu noi fotografii, clipuri video și experiențe de viață din România și cele mai bune vor fi postate pe site-ul Guardian”, propune cotidianul britanic.

Transilvania salută într-un mod șarmant 

La îndemnul jurnaliștilor de la ”The Guardian” pe site-ul https://witness.theguardian.com/ pentru campania ”What is Romania like? Share your experiences” s-au înregistrat peste 1.000 de postări.

Ținutul Transilvaniei este și de această dată bine reprezentat, ardelenii lăudându-se cu ”Peșterea de la Scărișoara”, o fotografie făcută pe drumul ce duce la peștera de gheață, ”Alba-Iulia, o zi obișnuită în cetate”, ”Salina de la Turda”, ”Castelul Bran”, Hunedoara noaptea”, ”Sighișoara”, ”Sibiul văzut de pe dealul Gusteriței”, , , Obiecte tradiționale hand-made vândute la Viscri”, ”Toamnă în Munții Cindrel (județul Sibiu)”, ”Piatra Fântânele-Pasul Tihuța-peisaj de toamnă”, ”Casă săsească din secolul al XVII-lea-județul Sibiu”, ”Decebalus Rex-statuia regelui dacilor sculptată în stâncă”, ”Vulcanii noroioși”, ”Cerbii din Transilvania” ș.a.m.d.

Pentru că românii au postat și imagini ce surprind modul lor de viață britanicii pot face cunoștință cu fermele bio de la țară, recoltele de legume și fructe bio, cu ciobanii la mulsul oilor, dar și cu preparatele specifice bucătăriei românești precum: ”Pâinea tradițională din Transilvania”, ”Barbeque la munte”, ”Tradiționala prăjitură cu măr” sau binecunoscuta ”Ciorbă de burtă”.

Clujenii s-au înghesuit şi ei să posteze și să comenteze pe site-ul britanic imagini din orașul lor drag. Postările redau pentru britanici o părticică din aerul orașului transilvănean: Bulevardul Eroilor, Piața Mihai Viteazul, vechiul hotel Continental.

”The Independent”, pe urmele englezilor din România

Aceeași atitudine ”prietenoasă” față de români, precum cea manifestată de ”The Guardian”, o afișează un alt cotidian britanic, ”The Independent”.

Reporterii britanici de la ”The Independent” au venit în România și au stat de vorbă cu englezi care au părăsit Regatul Unit și s-au stabilit în România.

Reportajul intitulat ”British expats in Romania: They come over here, taking our jobs” și scris de jurnalistul Jerome Taylor lansează ideea că România, o țară atât de ponegrită în ultima vreme pe nedrept de presa britanică, poate fi privită și dintr-o altă perspectivă, aceea de țară primitoare cu toate neamurile pământului, inclusiv cu britanicii.

”Este ciudat. Am început să gândesc în limba română. Limba engleză este o limbă pe care o simt străină”, a declarat pentru reporterul de la ”The Independent”, Dave Bryan, care s-a stabilit în România în urmă cu opt ani când a venit pentru a face voluntariat. Atunci s-a îndrăgostit de România și nu s-a mai gândit la reîntoarcerea în țara natală.

Dave Bryan a reprezentat România la concursul Eurovision 2011, iar reacțiile ostile ale britanicilor la adresa românilor și bulgarilor le privește cu un amestec de dezamăgire și jenă: ”Și britanicii încearcă să plece din UK numai că ei sunt prea mândri.(…) Aici oamenii vor să emigreze pentru a găsi de lucru și alte oportunități. În Marea Britanie, stau, se văicăresc și iau bani de la Guvern”.

Criza economică a lovit tare România. ”Piața imobiliară s-a prăbușit și unele companii multinaționale au dat faliment. Ca parte a unui acord de salvare de la FMI, împotriva poporului român au fost impuse unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa. În 2010, salariile din sectorul public au fost reduse cu 25 la sută”, relatează ”The Independent”.

Însă cu toată criza pentru englezii care au rămas și nu au plecat din România există în continuare oportunități de a câștiga bani buni. ”Calitatea vieții este mult mai mare”, a spus jurnalistului Jerome Taylor Damian Galvin. Britanicul Damian Galvin a lucrat pentru Aston Martin până în anul 2003 când a venit în România și și-a înființat propria companie în Brașov. ”Venitul meu este o zecime din ceea ce am avut în Marea Britanie, dar aici o cină costă de cinci ori mai puţin decât în Marea Britanie”, a mai spus britanicul ”adoptat” de România.

Totodată, reportajul celor de la ”The Independent” relevă un fapt mai puțin luat în seamă de politicienii și presa britanică, și anume că cei mai mulți români nu vor să-și părăsească țara.

Printre aceștia se află și o clujeancă care nu și-a părăsit țara deși putea să-și piardă iubitul, un britanic, din cauza asta.

Francis Chantree, în vârstă de 50, din Hemel Hampstead, s-a mutat în Cluj-Napoca după ce s-a îndrăgostit de o clujeancă pe care a cunoscut-o pe internet. ”Știu ce cred oamenii. Dar ea nu a vrut să vină în UK așa că am venit eu aici. Am fost foarte norocos. Nu știam cu adevărat cum este Clujul și dacă îmi voi găsi de lucru. Dar orașul este minunat și există o mulțime de oportunități de angajare”, a povestit pentru publicația amintită britanicul Francis Chantree care lucrează acum pentru o companie americană de software.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu