DSP-ul “se rupe” în două şi va avea doi stăpâni

Dorina Duma, directorul DSP Cluj
Foto/:Dan Bodea

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează ca în această toamnă să treacă la reorganizarea DSP-urilor. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat recent într-o conferinţă de presă de presă la Târgu-Mureş schimbările la care vor fi supuse innstituţiile de sănătate publică.

“Vom pune în lumina reflectoarelor o nouă structură organizatorică a unei direcţii de sănătate publică judeţene, care va cuprinde două componente: una care va rămâne la Ministerul Sănătăţii, iar o alta care va fi transferată consiliilor judeţene. Componenta înseamnă atribuţii, compartimente, funcţionalităţi, urmând ca între timp să schimbăm legea prin care să putem să facem transfer de autorităţi descentralizate către autorităţile publice locale, pentru că legea astăzi nu ne permite”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit Agerpres. 

De asemenea, ministru Nicolăescu a mai făcut cunoscut când se vor declanşa propriu-zis noile schimbări: “Sper ca undeva la sfârşitul lunii octombrie să avem totul terminat şi după 1 noiembrie să facem această reorganizare”. 

Referindu-se la cele două componente care vor lua naştere în urma reorganizării DSP-urilor, una aparţinând de Ministerul Sănătăţii şi alta de consiliile judeţene, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Dorina Duma, precizează că acest lucru nu este o noutate şi că este vorba de fapt de ceea ce implică regionalizarea.

Directorul DSP Cluj nu a putut oferi foarte multe detalii privind modul în care se vor forma cele două componente: “Nu mă pot pronunţa care va fi partea din subordinea Consiliului Judeţean şi nici cea care va ţine de minister pentru că deciziile nu sunt luate la nivel de DSP”.

Totuşi, potrivit aceluiaşi director, în linii mari, o structură va deveni regională, va avea în subordine oficiile judeţene şi va aparţine de Ministerul Sănătăţii şi o altă parte va deveni un serviciu al Consiliului Judeţean. 

Reorganizarea DSP-urilor şi alte probleme stringente din Sănătate, precum proiectul privind creşterea veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi; legea răspunderii civile a personalului medical ( malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor, vor fi discutate vineri, 20 septembrie 2013, la Oradea, într-o dezbatere publică. La întâlnire va participa ministrul Eugen Nicolăescu şi managerii de spitale, directorii DSP-urilor, preşedinţii consiliilor judeţene din Bihor, Satu-Mare, Cluj, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Potrivit ultimei organigrame postate pe site-ul DSP Cluj, la data de 31.12.2011, existau 127, 5 de posturi din care funcţionari publici 56, iar personal contractual 71, 5.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu