Foto Diplome de aur: 43 de familii clujene, recompensate pentru longevitatea în cuplu

43 de cupluri au aniversat 50 de ani de căsătorie la Centrul de Cultură Casino din Parcul Central/Foto: Dan Bodea

„Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut pentru Cluj. Părul alb şi mâinile muncite pe care le aveţi s-au materializat în ceea ce aţi lăsat copiilor şi oraşului de astăzi să ducă mai departe în lume. Faima lui se datorează şi dumneavoastră. Pentru asta Clujul vă apreciază şi vă mulţumeşte!”, le-a transmis primarul Emil Boc cuplurilor de vârstnici care au luat parte la ceremonia de premiere organizată special pentru seniori, de Primărie, la 50 de ani de căsătorie. Astfel, 43 de cupluri care au împlinit 50 de ani împreună au fost premiate joi cu diplome, cu flori şi cu câte un premiu în valoare de 1.000 de lei. Cu lacrimi în ochi şi cu priviri pline de speranţe, vârstnicii au ciocnit la final şi un pahar de şampanie în cinstea aniversării lor.

Din 28 martie 1963, Ioan şi Ana Crişan formează o familie/Foto: Dan Bodea

Din 28 martie 1963, Ioan şi Ana Crişan formează o familie/Foto: Dan Bodea

Din 28 martie 1963, Ioan şi Ana Crişan formează o familie şi astăzi, la vârsta de 82 de ani dragostea unuia faţă de celălalt a rămas neschimbată. De când au ieşit la pensie, Ioan lucrând înainte în domeniul construcţiilor de blocuri, iar Maria la Fabrica de încălţăminte „Clujana”, cei doi soţi locuiesc în comuna clujeană Iara, unde îngrijesc o grădină şi câteva animale. „Mi-am cunoscut soţia la o nuntă aici în Cluj şi uite că destinele am reuşit să le ducem până astăzi. Avem şi doi copii şi nepoţi şi ne considerăm oameni realizaţi Noi ne-am căsătorit la o vârstă puţin mai înaintată, am avut peste 30 de ani, dar ne potrivim cu bune cu rele, ne potrivim şi la caracter deşi eu pe soţie o mai rog să mă ierte dacă i-am mai greşit cu ceva”, a declarat Ioan Crişan. Secretul longevităţii relaţiei pe care o are cu soţia lui Ana, a constat în toleranţa pe care şi-au acordat-o reciproc. „Cuplurile astăzi foarte repede se despart şi asta este foarte trist mai ales când apare şi un copil. Într-un cuplu contează toleranţa şi sfatul meu este ca cei tineri să se ghideze după cei în vârstă”, recomandă Ioan Crişan. Dacă în tinereţe principalele distracţii ale celor doi soţi erau promenadele şi întâlnirile cu prietenii la cinematograf, astăzi refugiul şi-l găsesc în gospodărie. „Deşi 40 de ani am stat în Cluj, n-au ieşit din sufletul meu gospodăria ţărănească, animalele şi tradiţia părinţilor mei”, aflăm de la domnul Ioan Crişan.

Ioan şi Eva-Magdolna Sas sunt un cuplu româno-maghiar care timp de 50 de ani şi-au fost unuia altuia aproape/Foto: Dan Bodea

Ioan şi Eva-Magdolna Sas sunt un cuplu româno-maghiar care timp de 50 de ani şi-au fost alături/Foto: Dan Bodea

Ioan şi Eva-Magdolna Sas sunt un cuplu româno-maghiar care timp de 50 de ani şi-au fost alături, fără a ţine cont de etnie. „Eu am avut 20 de ani şi el 23 de ani când ne-am căsătorit. Cei 50 de ani au trecut foarte repede, cu suişuri şi coborâşuri. Astăzi însă, generaţiile sunt altfel, divorţează după trei ani de la căsătorie, ceea ce este foarte trist. Este important să aibă răbdare unul cu celălalt şi să fie serioşi cum am fost noi de am ajuns la vârsta asta”, îndeamnă Eva-Magdolna Sas. Potrivit acesteia, în cei 50 de ani pe care i-a petrecut alături de soţul ei a învăţat să nu facă diferenţă între români şi maghiari, ci să-i considere pe toţi oameni. De aceeaşi părere este şi soţul ei. „Eu cunosc limba maghiară şi citesc în limba maghiară şi când ne-am cunoscut acum 50 şi ceva de ani familiile noastre nu s-au împotrivit deloc, dimpotrivă acum abia văd că este această vrajbă între români şi maghiari. Atunci femeia pe care o luai de nevastă trebuia să fie om şi atât. Avem prieteni şi români şi maghiari şi vorbim cu ei şi în maghiară şi în româneşte. Acum doar politicienii fac vrajbă între etnii, când de fapt românii şi maghiarii foarte bine convieţuiesc oriunde”, explică Ioan Sas. Potrivit acestuia, nici nu se pune în discuţie ca atâta timp cât trăiesc în România să nu sărbătorească ziua naţională a acestei ţări. Paştile în schimb le sărbătoresc în familie atât pe cele româneşti cât şi pe cele maghiare.

 „Am lucrat împreună la Întreprinderea Poligrafică, eu eram mecanic de linie şi soţia era legătoreasă de cărţi. Acolo ne-am cunoscut şi după trei luni de zile ne-am căsătorit. Avem 51 de ani de căsătorie. Eu m-am născut băiat sărac, am trecut peste necazuri şi am reuşit să trăim fericiţi. Mult necaz a fost şi acum ne avem doar unul pe celălalt. Le dorim tinerilor să se înţeleagă cel puţin la fel cum ne-am înţeles noi”, Ioan Oros

Mai jos puteţi vedea o galerie de imagini realizate de fotograful Dan Bodea la eveniment:

1 Comentariu

  1. Szewkeres Ferenc(Francisc) spune:

    Felicitári pentru cáci au convetuit ínpreuna 50 de Anii dar si ue mai am 2 anii si ínplinesc 60 care a ínceput din 1956.

Postaţi un comentariu