Din Pata Rât, în Parcul „Babeș”: Socializare prin fotbal și lecție de fairplay

Foto: Dan Bodea

Cei mai buni jucători din comunitățile de romi de la Pata Rât, echipa Universității Babeș-Bolyai și o echipă formată din facilitatorii proiectului Pata Cluj-Napoca Rât au participat în acest week-end la un campionat de mini-fotbal organizat în cadrul Zilelor Porților Deschise ale Parcului „Iuliu Hațieganu”, fostul parc „Victor Babeș”.

Campionatul  a reunit opt echipe de juniori și seniori, șase dintre acestea fiind formate majoritatea din jucători care locuiesc în comunitățile de romi de la Pata Rât, de pe strada Coastei sau din colonia Dallas.

„Avem pe Coastei o echipă de juniori și o echipă de adulți și am venit să jucăm împreună fotbal cu alte echipe din oraș. Vrem ca oamenii din Cluj să ne cunoască mai bine, să vină la evenimente culturale și sportive la care participăm și noi. Vrem să știe clujenii cu ce ne ocupăm și cu ce ne confruntăm la Pata Rât, îi invităm să vadă că suntem și noi oameni și nu suntem foarte diferiți față de alții. Atât, că ne confruntăm cu sărăcia. Avem campionatul nostru intern de fotbal între cele patru colonii și jucăm săptămânal. Sunt mulți copii talentați dar din cauza sărăciei nu se pot evidenția și ca urmare se irosesc foarte multe talente. Copii foarte deștepți, cu potențial mare, se lasă în clasa a cincea de școală. Sunt, de asemenea, sportivi cu un parcurs foarte bun care abandonează sportul pentru că trebuie să meargă să muncească, să nu mai zic că poate la 15 ani au deja un copil. Toată lumea pune vina că suntem romi, dar de fapt de vină este sărăcia”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Alex Fechete, unul dintre inițiatorii campionatului de fotbal din Parcul „Iuliu Hațieganu” și locuitor din Pata Rât. „Suntem în 2015, suntem o generație tânără și dacă mergem cu prejudecăți și cu mentalitatea asta nu vom ajunge nicăieri. Sunt și în cazul comunităților noastre familii foarte tradiționale care nu acceptă păreri din exterior, dar sunt și cei care vor să se integreze și să lucreze în sistemul obișnuit de muncă, sau să participe în activități comune cu cei din oraș cum este și acest campionat de fotbal”, a mai spus Alex.

Alex Fekete

Alex Fekete

În vârstă de 17 ani, Gabi locuiește în comunitatea de romi de pe strada Coastei din Pata Rât, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai campionatului. A jucat fotbal timp de nouă ani, însă în ultimele patru luni a trebuit să renunțe la sport pentru a avea grijă de fetița lui nou-născută. Lucrează cu ziua, părinții i-au murit și duce o viață grea, cu griji de adult, dar spune că nu a renunțat la gândul să revină într-o zi la antrenamente.

La Pata Rât se joacă fotbal în fiecare, zi spune Laurențiu, un tânăr de 14 ani. Atunci când n-au minge, improvizează și jocul devine la fel de palpitant și cu o sticlă goală de plastic.

„Campionii, seniorii, campionii seniorii!”

Fairplay-ul a fost cuvântul de ordine pe tot parcursul celor câtorva ore de joc în care echipele s-au întâlnit pe teren. Din „tribune” nu a lipsit galeria, condusă de Claudia, una dintre cele mai îndârjite susținătoare a jucătorilor de pe Coastei.

Claudia (foto dreapta)/Dan Bodea

Claudia (foto dreapta)/Dan Bodea

„Am venit să îi susținem pe campionii juniori și seniori de pe strada Coastei, care au câștigat deja o cupă. Sunt foarte mulți copii talentați, numai nepotul meu are vreo 30 de medalii. Este foarte important să socializăm noi minoritarii, cu majoritarii. Datorită activităților putem socializa cu cei de la oraș și putem să închegăm chiar și prietenii”, a spus șefa galeriei echipelor de pe strada Coastei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Sebi (foto stânga),   în timpul unuia dintre meciuri/Foto: Dan Bodea

Sebi (foto stânga), în timpul unuia dintre meciuri/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pe Sebi, un alt tânăr jucător, l-am remarcat imediat ce a intrat în teren după îndârjirea cu care alerga după minge. Sebi are astăzi 21 de ani, a urmat zece clase și a jucat fotbal timp de șase ani la echipele de juniori ale cluburilor CFR și „U” Cluj. În ultimul timp, însă, s-a lăsat de fotbal din cauza lipsei banilor.

Dragomir„Băsescu” este un alt jucător de bază, de data aceasta al echipei din colonia Dallas. Are aproape 18 ani și joacă fotbal de când era mic. „Mi se spune Băse interlopu’, așa să ne distrăm. Pentru mine numele ăsta e ca numele meu, dar pe bune de fac ceva ilegal”, a precizat Dragomir.

Dragomir,   Băse,   interlopu'/Foto: Dan Bodea

Dragomir, Băse, interlopu’/Foto: Dan Bodea

„Atunci când am început proiectul Pata-Cluj, noi, cei de la Fundația AltArt, ne-am asumat coordonarea componentei culturale. Între timp, ne-am dat seama că trebuie să ducem mai departe ideea și am început să organizăm și alte evenimente, cu același fundament: de a conecta oameni. Componenta culturală are ca miză conectarea locuitorilor din Pata Rât cu locuitorii din celelalte părți ale orașului, respectiv legarea relațiilor umane. Așa că, procesul de conectare interumană este facilitat de aceste evenimente cum este și campionatul de fotbal din Parcul «Iuliu Hațieganu»”, a precizat Szakáts István, reprezentant al Fundației AltArt.

Alex și Manu,   doi frați din Pata Rât,   pasionați de fotbal

Alex și Manu, doi frați din Pata Rât, pasionați de fotbal

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Zilele Porților Deschise ale Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu” continuă și duminică, 8 noiembrie.

Program:

Expoziție Parcul Sportiv – Care a fost viziunea interbelică pentru cel mai mare parc al orașului?. Curatori: Vlad Sebastian Rusu, arhitect și Adi Dohotaru, jurnalist & activist

Cunoaște Pata Clujul
Campionat de fotbal cu copii din Pata Rât
Sâmbătă-Duminică, orele 10.00-18.00, teren de fotbal sintetic mic

Studenți, occuppy terenurile de sport
Sâmbătă-Duminică, orele 10.00-18.00 – acces doar pentru studenții și cadrele didactice din UBB
Campionate de fotbal, baschet, volei și handbal la care participă studenți și profesori din UBB

Distribuie:

Postaţi un comentariu