FOTO/ Din Afganistan în curtea școlii. Eroii ”moderni” în misiune

Foto: Dan Bodea

Au fost în teatrul de operațiuni din Irak și Afganistan. Au participat ca observatori militari ONU în diferite țări. Dar azi au fost în mijlocul tinerilor.

Este vorba de un detașament de militari din cadrul Batalionului 317 Cercetare ”Vlădeasa” al Diviziei 4 Infanterie Gemina care au prezentat elevilor de la Grupul Școlar ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca armamentul și materiale folosite în misiunile militare. ”Sunt oameni pregătiți să acționeze începând de pe pământ până în aer. Sunt parașutiști, alpiniști și o parte chiar scafandri de luptă”, explică locotenent colonel Călin Bărbuș.

În sala de sport a liceului au fost organizate mai multe ateliere. Au existat trei standuri, de parașutism, alpinism și de armament, astfel liceeni au avut posibilitatea să cunoască în detaliu ce înseamnă viața de soldat. ”Am organizat această acțiune pentru a aduce Armata mai aproape de noi. Copiii din diferite medii sociale au avut ocazia să pună mâna pe o pușcă, pe o armă, să vadă cum se desfășoară o zi de instrucție, care este echipamentul militar, în ce constă viața de soldat. Pot să se gândească în perspectivă la o carieră militară. Au fost foarte entuziasmați pentru că au avut posibilitatea să intre în contact direct cu militarii, cu ofițerii. Așteaptă cu nerăbdare să-și posteze fotografiile făcute pe internet”, spune profesorul de istorie Eva Fenechiu.

Pe băieți i-au fascinat armamentul, mitralierele și aruncătoarele de grenade. ”Din tot ce am văzut mi-au plăcut foarte mult mitraliera, cizmele de escaladat, hamul pentru escaladat, aruncătoarele de grenade și de rachete”, spune Alexandru, în vârstă de14 ani. Încântați de echipamentele militare, dar mai ales de cele de camuflaj au fost nu numai băieții.

Portretul fetei-locotenent

Încântați de echipamentele militare, dar mai ales de cele de camuflaj au fost nu numai băieții. Fetele au putut sta de vorbă cu locotenent Gina Maria Gună, femeia comandant de pluton la Batalionul 317 Cercetare Vlădeasa. Și-a început cariera militară încă de la vârsta de 14 ani. A absolvit Liceul Militar, apoi în anul 2010 Academia Forțelor Terestre din Sibiu. În perioada decembrie 2012-iunie 2013, locotenent Gina Maria Gună a făcut parte din trupele militare românești care au acționat în Afganistan.

Despre modul în care a ajuns în Afganistan locotenentul explică: ”A fost dorința mea de a participa la o acțiune  în teatrul de operații din Afganistan”.

Au fost multe situații în care viața i-a fost în pericol.

Cea mai impresionantă misiune pentru Maria a fost atunci când soldații români  împreună cu soldații americani au dat o mână de ajutor medicilor afgani. ”Am participat la misiuni de patrulare, dar și la activități desfășurate în interiorul bazei. O misiune care m-a impresionat și mi s-a părut deosebită a fost o operațiune care a durat trei zile și a avut loc în trei localități diferite. Aceasta a constat în sprijinirea autoritățile afgane în acordarea ajutorului populației civile. Câțiva medicii afgani au consultat și au oferit medicamente locuitorilor din zonele cu pricina. Militarii românii împreună cu cei americanii au asigurat securitatea locațiilor respective astfel încât acțiunile să decurgă în deplină siguranță, să nu existe riscuri de nici un fel”.

Maria Gună era una dintre cele doar două femei din detașamentul militar românesc cu care s-a deplasat în perioada amintită în Afganistan. ”Colegii noștri ne-au privit ca pe oricare camarad, în schimb populația afgană ne percepea altfel. Din cauza culturii și a educației femeia are un alt statut acolo și de aceea  eram privite altfel. Afganii erau curioși și surprinși că în armata noastră sunt și femei, dar nu au fost niciodată agresivi”.

Episodul ”Afganistan” a însemnat pentru tânăra femeie împlinirea profesională: ”Am reușit să pun în practică tot ce am învățat în perioada cât am fost în țară. A fost cea mai mare împlinire profesională de până acum”.

Dar cariera militară nu se va opri aici. Oricând se va ivi vreo ocazie să plece pe un teatru de operații nu o va rata: ”Cu siguranță dacă o să apară o oportunitate nu o voi rata”, spune foarte convinsă tânăra.

Pentru 25 octombrie, ziua Armatei Române, bravul militar-femeie are un singur gând: ”La mulți ani tuturor camarazilor mei”.

Acțiunea de la Grupul Școlar ”Alexandru Borza” face parte din cadrul proiectului ”Ziua Armatei României în școli” derulat de Ministerul Apărării Naționale.

”Activitatea de azi a presupus o oră de dirigenție și de istorie, le-am prezentat claselor de a XI-a rolul aspecte din viața de militar. Am profitat de ocazie și le-am vorbit despre semnificația zilei de 25 octombrie-Ziua Armatei Române. În cadrul atelierelor, copiii au putut să îmbrace o vestă antiglonț, să se echipeze cu o parașută, să facă noduri folosite în alpinism. Foarte mulți cunosc noțiuni legate apărare, trăim într-o eră în care copii au acces la calculatoare și la diferite jocuri. Unele noțiuni însușite greșit le-am corectat”, maior Pavel, Batalionul 317 Vlădeasa

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=229]

Distribuie:

Postaţi un comentariu