Cei mai buni bibliotecari implicaţi în Programul Biblionet, premiaţi cu Diplome de Excelenţă

Foto: Cristina Beligăr

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a prezentat joi bilanţul Programului Biblionet în judeţul Cluj şi i-a premiat pe cei mai merituoşi bibliotecari implicaţi în program.

Derulat în România timp de 5 ani, programul Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26, 9 milioane de dolari, având ca scop facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Astfel, peste 2.000 de biblioteci judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale au fost dotate până la sfârşitul anului 2013 cu aproape 9.500 de calculatoare şi echipamente aferente, peste 2.300 de bibliotecari fiind instruiţi în utilizarea computerului şi furnizarea de servicii moderne.

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” a fost acceptată în anul 2010 în programul Biblionet, alături de un grup de 20 de biblioteci din judeţul Cluj. Valoarea donaţiei programului Biblionet pentru judeţul Cluj a fost de 2.074.040, 9 lei, fiind primite 354 de calculatoare, echipamente de ultimă generaţie în valoare de 781.379, 63 lei şi software în valoare de 1.245.526, 71 lei. Până la finalul programului au fost implicate 61 de biblioteci şi 6 filiale din judeţul Cluj.

Cei mai buni bibliotecari din judeţul Cluj au fost implicaţi în următoarele proiecte pilot de instruire: „BaniIQ” – program de educaţie financiară; Cursul „Bazele serviciilor noi de bibliotecă”; Cursul „iDreptMonitor” pentru bibliotecari; Sesiuni de instruire APIA; Cursul de formare de formatori pentru „Povestiri digitale”.

„Biblionetul a adus un suflu nou în biblioteci, a dat o şansă mai ales bibliotecilor din mediul rural, va lăsa în urmă bibliotecari formaţi, dar mai ales uniţi pentru profesie, pentru noi servicii în sprijinul celor care trec pragul bibliotecilor. Programul Biblionet a adus alături de echipamente şi partea de training pentru bibliotecari”, a spus la finalul programului Biblionet în România managerul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, Sorina Stanca. Aceasta a prezentat şi cele mai importante motive pentru care oamenii aleg să meargă al Bibliotecă. Astfel, 70% din activitatea bibliotecii o reprezintă împrumutul cărţilor şi a altor documente, dar biblioteca mai prezintă interes şi pentru că oferă informaţie, acces gratuit la internet, cursuri, dezvoltare personală prin intermediul atelierelor sau conferinţelor, proiecte pentru adolescenţi, copii şi vârstnici, dar şi pentru că oamenilor le place să îşi petreacă timpul într-un spaţiu primitor şi să ia parte la evenimente culturale.

Tot joi, 24 aprilie a avut loc şi premierea celor mai buni bibliotecari care au primit diplome de excelenţă pentru „dezvoltarea de servicii moderne dedicate comunităţii locale în cadrul programului Biblionet”. Au fost premiate: Lăcrămioara Pop, bibliotecar-Biblioteca Comunală Frata, Alexandra Mureşan, bibliotecar- Biblioteca Comunală Recea-Cristur, Adriana Pătăcean, bibliotecar, Biblioteca Comunală Sănduleşti, Liliana Ispas, bibliotecar- Biblioteca Comunală Mihai Viteazul, Zoriţa Lucaci, bibliotecar- Biblioteca Comunală Ţaga, Alina Ciceo, bibliotecar- Biblioteca Municipală Dej, Maria Deac, bibliotecar- Biblioteca Comunală Jucu, Victoria Ungureşan, bibliotecar-Biblioteca Comunală Cătina, Gebe Melinda Tamas, bibliotecar- Biblioteca Comunală Săvădisla, Nicolina Halgaş- Biblioteca “Teodor Murăşanu” din Turda.

Au fost premiaţi şi primarii din Sănduleşti, Jucu, Chiuieşti, Unguraş şi Iclod, pentru implicarea pe care au avut-o în dezvoltarea bibliotecilor.

Postaţi un comentariu