Cartofii la 90 de bani kg și strugurii din Vrancea, cele mai căutate produse la Zilele Recoltei

Foto: Dan Bodea

Ediţia 2014 a „Zilelor Recoltei” a atras în acest weekend sute de clujeni pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca unde 198 de producători şi meşteri populari din județul Cluj și-au întâmpinat clienții cu produse proaspete și produse tradiționale la preț de producător.

Pe standurile producătorilor şi meşterilor populari clujeni au fost prezentate pe lângă fructe şi legume de sezon, ulei presat de rece, dulceţuri tradiţionale, produse apicole, ciocolată de casă, turtă dulce, lactate şi alimente din carne de porc, precum şi prăjituri de casă. Vizitatorii târgului au putut achiziţiona şi săpunuri naturale, obiecte de artizanat şi bijuterii hand-made realizate de tineri artişti clujeni. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost organizată o mustărie tradiţională, cu teasc şi zdrobitor, producerea mustului fiind realizată pe loc, în faţa vizitatorilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cele mai căutate produse de sezon s-au dovedit a fi strugurii, unde coada depășea zece oameni la standul unor producători clujeni care au adus pentru această ediție a Zilelor Recoltei, tocmai din Vrancea, nu mai puțin de 2.5 tone de struguri din soiul ceaslă. La mare căutare au fost și cartofii, vânduți la doar un leu sau chiar la 90 de bani kg, dar și vinetele sau ardeii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Am venit din comuna Mihai Viteazu și tot ce vedeți este produs de noi. Avem o suprafață de 20 de arii de solarii și cultivăm aproape trei hectare numai cu legume. Producția a fost bună anul acesta. Am avut câteva probleme din cauza ploilor și au fost două zile în care a bătut gheața. În rest suntem mulțumiți. Pe noi ne-a ajutat foarte mult piețele volante și chiar piața de aici ne-a ajutat foarte mult. Anul trecut însă Ziua Recoltei a fost mult mai mediatizată și a trecut mult mai multă lume. Suntem însă destul de mulțumiți. Lumea caută în special gogoșarii, ardeii, roșile. Mai sunt care au întârziat cu făcutul bulionului. Din păcate este o perioadă destul de înaintată ca timp al recoltei. Suntem mai pe terminate cu recoltatul din cauza căldurii. Mergem în piețele de cartier și în permanență la Flora în cartierul Mănăștur. Cât țin piețele de cartier ne convine să mergem pentru că este înțelegerea între tine și cel din fața ta. Asta este piața țărănească și regulile ei: cerere și ofertă. Aici ne simțim ca într-o familie, nu sunt intermediari, ne ajutăm între noi producătorii și oamenii sunt mai relaxați”, a declarat pentru Transilvania Reporter,  Adriana Turcu, producător din comuna Mihai Viteazu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Nu au lipsit din oferta pieței nici standurile cu lavandă. Doritorii au putut achiziționa legături de lavandă la prețuri de 10, respectiv 15 lei.

O prezență inedită la Zilele Recoltei a fost domnul Sorin Bucur, olar de meserie, venit din Dej. A venit la eveniment cu produse realizate de el, dar și cu roata de olărit. „Nu moștenesc această meserie din familie, dar aveam de mult timp pasiune pentru olărit. Eu am lucrat în cadrul CFR-ului și făcându-se restructurări am decis să urmez Școala Populară de Arte să învăț să fac bine ceea ce fac acum. În zona asta foarte puține persoane mai sunt care fac olărit. Este o meserie de muzeu, așa o numesc eu. Ceea ce fac eu sunt vase utilitare, farfurii, pahare de apă sau de vin, recipiente care se fac în bucătărie, vaze de flori. Materialul cu care lucrez este un lut pe care îl aduc din zona Bistriței. La târguri nu mă despart de roata mea de olărit și este un punct în plus. Am prins și vremuri mai bune, dar se poate și mai rău. Din asta trăim, dar ca meșteșugari mai facem și obiecte de sezon, eu fac ceramică, soția mea face aranjamente. Este greu să trăiești din ceramică atâta timp cât nu avem o piață de desfacere. Din obiecte utilitare, aceste obiecte au ajuns produse decorative. De multe ori le spun oamenilor că farfuriile pe care le fac pot fi introduse și în cuptorul cu microunde și astfel poate îi atrag să cumpere”, a declarat Sorin Bucur.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Prețuri de producător:

Mere golden – 3 lei kg

Ardei – 3 lei kg

Ardei capia – 4 lei kg

Vinete – 2 lei kg

Dovlecel – 3 lei kg

Mure – 20 lei kg

Varză albă – 1 leu kg

Varză roșie – 3 lei kg

Struguri ceaslă Vrancea – 4 lei kg

Morcovi – 1, 5 lei kg

Țelina – 1 leu bucata

Ceapă – 15 lei funia

Cartofi – 1 leu kg

Evenimentul Ziua Recoltei a fost organizat în perioada 12-14 septembrie  de Consiliul Judeţean Cluj, Asociaţia „Produs de Cluj” şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Duminică, 14 septembrie, târgul poate fi vizitat până la ora 21.00.

Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu