Articol despre Salina Turda, apărut în publicația americană Smithsonian

Foto: Bortes Cristian

Revista americană Smithsonian, publicată de Smithsonian Institution din Washington, D.C. a prezentat în cursul săptămânii trecute, pe pagina sa online, un scurt articol despre Salina Turda însoțit de câteva imagini spectaculoase din interiorul Salinei.

În articolul scris de Rose Eveleth se precizează: „La adâncime în pământ, în Turda, România, se află o mină de sare transformată într-un parc cu tematică diversă. Mina este monument istoric din vremuri înaintate când mineritul constituia o activitate comercială dezvoltată în regiune. Mina a fost escavată manual în secolul al 13-lea până când a fost închisă. Din 1992 aceasta a fost recunoscută ca sit istoric. Acum, la 112 metri adâncime, mina găzduiește spații pentru jocurile de baschet, mini golf, o roată, un lac subteran, un spa și multe altele”.

Foto: Cristian Bortes

Foto: Cristian Bortes

Articolul mai este însoțit și de o prezentare a Salinei Turda preluată de pe site-ul oficial: Pâna la finalizarea proiectului de modernizare a salinei, accesul turiştilor în salină se făcea, prin galeria de transport Franz Josef . A fost săpată între anii 1853-1871; este o galerie orizontală, cu profil util de 6, 16 m2, realizată pentru a uşura şi ieftini transportul sării la suprafaţă. La terminarea ei avea 780 m, dar până la sfârşitul sec. al XIX- lea a fost prelungită cu încă 137m.Pe peretele stâng al galeriei sunt amplasaţi picheţi cu o echidistanţă de 10 stânjeni. Pe măsură ce turistul înaintează, lumea subterană își dezvăluie minunile.

 „Încă un motiv pentru a vizita România” își încheie Rose Eveleth articolul intitulat: This Former Salt Mine Is Now a Theme Park With a Ferris Wheel

 Potrivit Business Insider, Salina Turda este pe locul 22 în topul celor mai spectaculoase destinații turistice din lume. Salina este deschisă pentru public în fiecare zi între orele 9.00-17.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu