Afaceri cu flori în luna iubirii: Falimentul florarilor din piețe și frica de ANAF

Foto: Dan Bodea

Le găsim în piețe, în magazine special amenajate, în mall-uri și supermarketuri, la colț de stradă și la aprozarul din fața blocului, în offline și în online, la fir, la ghiveci sau la buchet. Sunt peste tot, în tot felul de varietăți și aranjamente.

Ținând cont că februarie marchează prima perioadă din an cu cerere mare de flori, fiind urmată de începutul lunii martie, de Mărțișor și Ziua Femeii, ne-am hotărât să luăm pulsul piețelor pentru a vedea oferta. Am întrebat florăresele din piețele clujene cât de bine trec florile în această perioadă și dacă se pot lăuda cu o creștere a vânzărilor așa cum o fac marile lanțuri de florării. Răspunsurile au fost aproape în unanimitate aceleași: „Lasă-ne, doamnă, că nu avem nicio vânzare. De când au apărut atâtea florării și mall-uri, piețele au căzut la pământ”.

În Piața Mihai Viteazu, una dintre piețele cu tradiție din Cluj în care ești sigur că găsești flori la orice oră din zi, în jurul după-amiezii de marți era aproape pustiu. Florari puțini, clienți și mai puțini. Controalele fiscale din ultima perioadă îi fac pe vânzători să ne privească suspicios în momentul în care văd că nu avem nicio intenție să cumpărăm flori. „Cum merge vânzarea?”, întrebăm o florăreasă din cele patru pe care le vedem în fața tarabelor. „Cum să meargă?Stăm cu orele și nu vindem nimic. Trec trei-patru ore și nu întreabă nimeni cât costă un trandafir. Bine că plătim impozite și dăm pe standul ăsta câte 100 de euro pe lună. Nu vedeți câtă lume a renunțat?. Numai mese goale avem în jur. Astea sunt condiții pe timp de iarnă?Dar nu avem ce face pentru că asta ne este meseria și din asta trăim”, mărturisește florăreasa.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La altă masă ne ia în primire o doamnă în vârstă care de peste 20 de ani vinde flori în aceeași piață.

„Avem trandafiri, lalele, dar nu vindem nimic. E pustiu. Buchete putem face de toate felurile, dar nu vine lumea. Firul de trandafiri e șapte lei și de lalele, patru lei. Florăriile cer și 10-15 lei pe fir. La noi e cel mai ieftin și tot nu vindem. Nu mai e ce-a fost. Abia trăim. Suntem pline de reumatism. De ce nu ne ia domnul Boc la el, să aparținem și noi de primărie și să plătim mai puțin. Nici nu ne trage inima să mai aducem flori, dacă nu vindem. Să nu mai zic că trebuie să ne fie frică de ANAF de parcă am omorât pe cineva. Gândești că noi facem evaziune fiscală. Noi abia supraviețuim și vine ANAF-ul la control. Nu li-i rușine?”, precizează, revoltată, femeia.

Nici acum, că au rămas doar o mână de oameni, florarii din Mihai Viteazu nu se pot lăuda cu foarte mari vânzări deși mențin aceleași prețuri și nu își fac unii altora concurență. Cu toate acestea, când oamenii au de ales între un buchet de șapte lalele la prețul de zece lei din supermarket și un buchet de cinci lalele la prețul de 20-30 de lei din piață, sau de la florărie, nu mai stau foarte mult pe gânduri.

„A mers mai bine de Ziua Îndrăgostiților, dar nu poți să zici: Tulai, Doamne!. Au mers trandafirii roșii și cam atât. Îmi ajunge, du-te că mă doare capul. Întreabă și pe altă colegă”, ne îndeamnă femeia.

Foto: Dan Bodea

„Plantăm și nu ne mai oprim”

La masa alăturată, o cunoaștem pe doamna Kati, o pasionată producătoare de zambile din Someșeni. Din 1984 se ocupă de comerțul cu flori și mărturisește că din cauza magazinelor de flori din cartiere și din mall-uri, vânzarea în piețe nu mai merge deloc bine. Totuși, pentru vad bun, tot Piața Mihai Viteazu este cea mai căutată de producători.

„Este într-adevăr mai multă lume, dar se vrea totul foarte ieftin. Se negociază tot timpul. Dar ce să facem. Acum dau firul de zambile cu 10 lei, primulele cu 5 lei, cyclamen cu 15 lei și lalele cu 5 lei, firul. În angro, coborâm firul de zambilă la cinci lei. Eu mă ocup de flori, în special de zambile, din 1985. Băiatul meu s-a născut în 1984, de șapte martie, și soțul meu nu găsea zambile, preferatele lui. Și așteptam orădenii să vină din Oradea cu zambile. Atunci m-am gândit că noi de ce să nu avem o seră?În anul acela, în 1984, am făcut o seră din sticlă. Bulbi de flori am luat din Ungaria și din Olanda. Ne-am obișnuit și știe Dumnezeu că ne place și când ne apucăm de plantat nu ne mai oprim. Punem și crizanteme multe și mușcăți, chiar dacă e mult de lucru”, precizează doamna Kati.

Femeia a mai declarat că de Ziua Îndrăgostiților a avut vânzare mai bună ca într-o zi obișnuită, dar nu așa cum și-ar fi dorit. Cele mai bune zile din an sunt 8 martie, 1 martie și 1 noiembrie, când este pregătită întotdeauna cu producția de crizanteme.

„Eu produc doar flori la ghiveci, nu la fir. Merg bine și mușcățile când începe lumea la blocuri să își amenajeze balcoanele. Avem trei sere acum, una din sticlă și două acoperite cu folie și toată familia de ocupăm de flori. Sunt însă foarte mulți producători și tot Clujul e plin de magazine de flori. Și la aprozare găsești acum”, precizează doamna Kati.

Foto: Dan Bodea

„Noi doar ne chinuim aici”

Nici în zona Casei de Cultură a Studenților, situația nu este favorabilă pentru florari, deși condițiile în care își vând florile nu se compară cu cele din Piața Mihai Viteazu. Chioșcurile pe care Primăria le-a amenajat în 2014 le oferă comercianților toate condițiile, însă clienții tot nu vin așa cum veneau pe vremuri.

„Foarte slab vindem. Nu vin oamenii. De Ziua Îndrăgostiților am vândut, cât de cât, în rest, mai nimic. Parcă niciodată nu a fost așa rău ca acum. Mai ales dacă plouă, lumea preferă să meargă în florării sau în mall-uri. Firul de trandafir îl dăm cu opt lei, firul de lalea cu patru lei. Mai ieftin nu putem. Anul trecut a fost și ANAF-ul pe noi. Vin numai când avem un pic de mișcare, că vai de mine cum ne îmbogățim. Întrebați la Magnolia cum le merge și faceți reportajul cu florăriile astea în trend, nu cu noi. Sunt foarte revoltată. Mergeți la cei care sunt bănoși. Noi doar ne chinuim aici”, ne recomandă una dintre vânzătoarele de flori din zona Casei de Cultură a Studenților.

„Așteptăm clienții, dar sunt prea multe florării și nu mai trece lumea pe la noi. Oamenii merg în cartiere la ei, în supermarket și în mall-uri. Ne pregătim de opt martie, dar toată lumea vrea să cumpere ieftin. De 15 ani vând flori aici în stradă și reușesc să mă întrețin, dar nu mă îmbogățesc. Trăim și noi cum putem”, mărturisește o altă florăreasă.

Foto: Dan Bodea

În cazul florăriilor, însă, situația pare să fie mult mai „roz”. Florăria Magnolia, unul dintre cei mai cunoscuți retaileri de flori din România care activează pe piață din 1997 și online din 2001, anunța în cursul acestei săptămâni că numărul de comenzi pentru Valentine’s Day a crescut față de anul precedent cu 180% și că și-a pregătit deja logistica necesară cererii sporite. „Pentru Valentine’s Day, cele mai vândute flori au fost trandafirii roșii și cei albi, dar la mare căutare au fost lalelele și florile de primăvară. Orașele cu cele mai bune vânzări din țară au fost Cluj și București. Atât în mediul online, cât și în offline, valoarea medie pentru achiziția buchetelor de flori a fost de 250 de lei. Magnolia a pregătit pentru Valentine’s Day și Dragobete aranjamente florale speciale, buchete de trandafiri sau flori de primăvară. Florăria oferă o gamă variată de aranjamente florale, disponibile atât pe site, cât și la punctele de comercializare, iar clienții pot comanda flori și în alte țări, Magnolia punându-le la dispoziție o rețea cu numeroși parteneri din lume”, precizau reprezentanții florăriei prin intermediul unui comunicat de presă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De asemenea, Loredana Zorilescu proprietară a două florării în cartierele clujene Mănăștur și Grigorescu, precizează că perioada actuală este una foarte încurajatoare pentru micile afaceri cu flori.

„Am simțit o creștere a vânzărilor încă din data de 10 februarie și în continuare cererea este destul de mare. Ne pregătim și noi pentru luna martie cu partea de bulbi și ghivece pe care le achiziționăm de la producători locali și bineînțeles cu flori la fir pe care le aducem din Olanda. Florăria noastră din Mănăștur, de exemplu, se află doar în al doilea an de funcționare și pot să spun că deja știm la ce să ne așteptăm în ceea ce privește cererea pentru perioada următoare. De Valentine’s Day au trecut foarte bine trandafirii fără verdeață, dar și freziile, lalelele sau garofițele”, a spus Loredana Zorilescu, din partea florăriei Păpădie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu