Bisericile fac avere pe spatele elevilor

Retrocedările de terenuri şi clădiri au creat un serial fără sfârşit în România. Printre legile care mai mult încurcă decât descurcă iţele retrocedărilor de 23 de ani încoace, sute de elevi din judeţele Transilvaniei de Nord s-au trezit că nu mai au şcoală sau grădiniţă pentru că imobilele au fost date înapoi foştilor proprietari. În cazul în care, totuşi, şcoala a rămas pe loc, autorităţile plătesc chirii grase actualilor proprietari. Cei mai mulţi beneficiari ai acestor chirii sunt bisericile maghiare din nord-vestul României, care câştigă, anual, milioane de lei din chiria percepută primăriilor şi consiliilor judeţene pentru imobilele unităţilor de învăţământ care le-au fost retrocedate.
În Cluj-Napoca, Satu Mare, Zalău sau Baia Mare, autorităţile locale cheltuie din bugetele locale, anual, milioane de lei pe aceste chirii pentru că nu au reuşit să găsească nicio soluţie şi stau astfel la mâna cultelor care pot scoate oricând în stradă licee, şcoli şi grădiniţe. Cel mai ciudat este faptul că sumele cele mai mari sunt plătite drept chirie chiar pentru licee sau şcoli confesionale patronate spiritual tocmai de cultele care încasează banul public. Aceasta în condiţiile în care toate primăriile fac investiţii de milioane în acele clădiri tocmai pentru ca elevii să înveţe în condiţii decente. Din acest aranjament, cultele ies net câştigătoare pentru că s-au ales şi cu clădirile modernizate şi întreţinute, şi cu banii de chirie, iar autorităţile sunt puse în situaţia ingrată de a nu putea negocia aproape nimic. Iar elevii sunt mutaţi în fiecare an dintr-un imobil în altul.

CLUJ

20 de şcoli „chiriaşe”

În judeţul Cluj în ultimii ani au fost retrocedate foştilor proprietari 37 de şcoli şi grădiniţe. Dacă în unele cazuri copiii s-au putut muta în sedii noi construite de autorităţi, în altele şcoala sau grădiniţa funcţionează acum în aceleaşi imobile însă pentru care se plătesc chirii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Andreea Coroian şi în acest an şcolar se află pe lista de şcoli pentru care se plătesc chirii 17 asemenea imobile: Centrul Şcolar pentru educaţie incluzivă Cluj-Napoca. Grădiniţa cu program prelungit „Lumea prichindeilor” – structura 2 Câmpia Turzii, Grădiniţa cu program prelungit „Bambi” – structura 3 Cluj-Napoca, Grădiniţa cu program prelungit „Mica sirenご – structura 1 Cluj-Napoca, Grădiniţa cu program prelungit „Mica sirenご – structura 2 Cluj-Napoca, Grădiniţa cu program prelungit „Rază de soare” Cluj-Napoca, Liceul tehnologic Gherla, Liceul teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej, corp B, Liceul teoretic „Brassai Samuel” Cluj-Napoca, Şcoala gimnazială de muzică „Augustin Bena” Cluj-Napoca, Şcoala primară Viştea, din comuna Gârbău, Liceul teologic reformat Cluj-Napoca, Liceul teologic unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca, Şcoala gimnazială „George Barițiu” din Jucu de sus, comuna Jucu, Şcoala gimnazială „Ioan Bob” Cluj-Napoca, Şcoala gimnazială numărul 2 Gherla şi Şcoala gimnazială Ţaga. În plus alte două şcoli s-au mutat din două imobile retrocedate în alte clădiri pentru care se plăteşte chirie. Este vorba despre Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” din Cluj-Napoca şi Grădiniţa cu program normal Corpadea din comuna Apahida.

Chirii de milioane

În Cluj-Napoca cazurile de retrocedare a clădirilor în care funcţionează şcoli sau grădiniţe sunt deja la ordinea zilei şi nu excepţii cum ne-am aştepta. Asta mai ales în cazul şcolilor de centru unde imobilele aparţineau în trecut diferitelor culte. Aşa că acum primăria clujeană scoate bani frumoşi din buget pentru a plăti chirii, deloc nesemnificative pentru nouă asemenea şcoli şi grădiniţe. În topul chiriilor pare să conducă Liceul Teologic Unitarian „Janos Zsigmond” de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 numărul 9. Pentru acesta se plăteşte Episcopeiei Unitariene o chirie lunară de aproape 20.710 lei. Aceeaşi episcopie mai încasează o chirie de 8.190 de lei şi pentru Liceul Teoretic Samuel Brassai. De asemenea, pentru Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca se plăteşte Eparhiei Reformate din Ardeal o chirie consistentă de 18.919 lei lunar. Un clujean căruia i s-a retrocedat Grădiniţa „Bambi”, se îmbogăţeşte lunar cu 4.400 de euro, adică peste 19.600 de lei, chirie încasată de la primărie. În topul chiriilor consistente putem aminti şi cea pentru Grădiniţa Mica Sirenă I şi II, unde o altă persoană fizică primeşte drept chirie suma de 10.324 de lei lunar pentru acest spaţiu. Nici Consiliul Judeţean Cluj nu stă mai bine pentru că trebuie să plătească chirie pentru Centrul Şcolar pentru educaţie incluzivă care a fost retrocedat Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. „Chiria este de 16.000 de lei lunar, adică 4 lei pe metru pătrat. Nu avem altă soluţie pentru acest centru deoarece este vorba despre copii cu nevoi speciale iar spaţiul trebuie amenajat şi dotat într-un anume fel. Aşa că deocamdată contractul de închiriere merge mai departe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif.

„Aberaţiile” legii

Prevederile legale care au permis retrocedarea clădirilor în care funcţionează şcoli şi grădiniţe sunt criticate de şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus. „E mai mult decât ciudată situaţia. Adică retrocedezi clădirile unor culte deşi în ele funcţionează exact şcoli confesionale ale acelor culte. Şi acel învăţământ fiind de stat, după ce că ai dat bisericilor înapoi clădirile acum plăteşti din bani publici chirie. Legea e proastă. Măcar să fi putut compensa chletuielile facute pentru modernizarea şi întreţinerea acelor clădiri cu chiria. Trebuia să facem ca ungurii care au avut o singură lege pe retrocedări în care s-a spus clar că nu se dau înapoi în natură clădirile în care funcţionează şcoli sau spitale, iar despăgubirile plătite au fost de maxim 80.000 de euro. Şi s-a terminat totul în doi ani, or la noi după 23 de ani încă nu am rezolvat retrocedărileh, a declarat Cuibus. Şeful ISJ Cluj a precizat că a reuşit ca măcar în cazul unui liceu clujean să renunţe la chirie. „Este vorba despre Liceul de Protecţie a Mediului de pe Horea pe care l-am comasat cu Colegiul Tehnic „Anghel Salignyh şi astfel nu mai plătim chirie. Nu se justifica această cheltuială deoarece acolo aveam copii puţini şi am putut să facem mutarea fără probleme astfel încât toţi să meragă la ore tot de dimineaţăh, a explicat Cuibus. În imobilul în care a funcţionat Liceul de Protecţia Mediului primăria clujeană a investit în ultimii 10 ani 8 miliarde de lei.


ÎNVĂȚĂMÂNT CU CHIRIE GRASĂ LA BISERICI

Primăriile din Satu Mare și Zalău cheltuie anual milioane de lei pentru chiriile școlilor a căror imobile au fost retrocedate. Situația cea mai gravă se găsește în Satu Mare, acolo unde Primăria plătește anual 1, 5 milioane de lei. Aproape toate aceste școli sunt chiriașele Episcopiei Romano-Catolice sau a Protopopiatului Reformat, care își rotungesc serios veniturile din banii publici. Cele două culte percep chirie chiar și pentru școlile teologice catolică și reformată, pe care măcar spiritual le patronează.

SATU MARE

11 mari unități de învățământ chiriașe la privat

Peste 132.000 de lei este suma pe care Primăria Satu Mare o achită lunar sub formă de chirie pentru unităţile de învăţământ din municipiu care îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate sau situate pe terenuri care au fost redobândite de foştii proprietari. Datele înregistrate la Biroul de Evidenţă a Patrimoniului din cadrul Primăriei arată că este vorba despre 11 unităţi de învăţământ, din care două colegii, cinci licee, două şcoli generale şi două grădiniţe, pentru care se achită lunar în total 132.844 de lei.

Pentru Colegiul Naţional „Kolcsey Ferench şi Liceul Tehnologic de Construcţii Maşini „Unioh, care îşi desfăşoară activitatea în imobilul situat pe strada Mihai Eminescu nr. 1, aflat în proprietatea Ordinului „Sf. Vincenţiuh, chiria lunară achitată de Primărie se cifrează la 28.035 de lei. Ordinul „Sf. Vincenţiuh este şi proprietarul imobilului situat pe strada Ioan Slavici nr. 4, unde îşi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional „Ioan Slavicih şi Grădiniţa nr. 2, iar chiria lunară este de 21.229 de lei, respectiv 5.298 de lei. Pentru Liceul Tehnologic Romano-Catolic şi Grădiniţa „Ham Janosh, situate pe strada Gabriel Georgescu nr. 12, proprietarului (Episcopia Romano-Catolică) i se achită lunar o chirie care se cifrează la 11.035 de lei. Liceul Tehnologic Romano-Catolic „Ham Janos” îşi desfăşoară activitatea şi în imobilul situat pe strada 1 Decembrie 1918, iar Episcopiei Romano-Catolice i se achită lunar o chirie de 15. 541 de lei.

Pentru Şcoala Gimnazială nr. 10, situată pe strada Ana Ipătescu nr. 6, chiria pentru terenul pe care este amplasată unitatea de învăţământ este achitată către trei persoane fizice -Jeney Elisabeta, Jeney Ludovic şi Balog Magdolna- fiecare primind lunar de la Primărie câte 1.170 de lei. Pentru Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanuh de pe strada Petru Bran nr. 14 (proprietar Thomas Shinar Sternthal) se achită 4.651 de lei, în timp ce către Parohia Reformată nr. 2, proprietara imobilelor Liceului cu Program Sportiv (strada Wolfenbuttel nr. 6-8), Liceului Reformat ( Jean Calvin Ter nr. 2) şi Liceului de Arte „Aurel Popph (Jean Calvin Ter nr. 7), se achită lunar 2.610 lei, 14.730 de lei, respectiv 7.214 lei. Primăria Satu Mare mai achită şi o chirie lunară de 18.988 de lei către SC Mondiala SA, proprietara Grădiniţei cu Program Prelungit „Mondialah, situată pe strada Alexiu Berinde nr. 1.

Viceprimarul Marcela Papici afirmă că la stabilirea cuantumului chiriei lunare pentru aceste unităţi de învăţământ s-au avut în vedere prevederile H.G. nr. 343/2007. Aceasta a precizat că se caută soluții pentru mutarea unor instituții de învățământ în școli închise sau prin comasare, în cazul grădinițelor.

INVESTIȚIE DE 10 MILIOANE DE LEI ÎNTR-UN IMOBIL RETROCEDAT

Episcopia Romano-Catolică din Satu Mare percepe chirie chiar și pentru Liceul Tehnologic Romano-Catolic şi grădiniţa „Ham Janos”, unități de învățământ cu profil romano-catolic, iar protopopiatul reformat încasează bani pentru chiria liceului reformat. Ordinul catolic „Sf. Vincenţiu”, care este proprietarul imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional „Ioan Slavici”, încasează lunar o chirie de 21.229 de lei, iar în plus s-a trezit și cu un imobil renovat după ce primăria a investit 10 milioane de lei printr-un proiect european. Imobilul a fost renovat din temelii, investiții de care va beneficia ordinul după expirarea contractului de închiriere.
Pe de altă parte, Primăria a mai investit în 2010 peste 100.000 de lei în repararea acoperișului Colegiului Național „Ferenc Kolcsey”, pentru ca un an mai târziu liceul să fie mutat din imobilul de pe strada Ștefan cel Mare odată cu expirarea contractului de închiriere cu Episcopia Romano-Catolică. Colegiul este acum în clădirea fostului Liceu „Unio”, unde Primăria trebuie să investească alte sume importante pentru amenajare.
Protopopiatul Reformat și conducerea Liceului Reformat au respins planurile Primăriei Satu Mare de a muta în imobilul liceului Școala de Artă, instituție ce funcționează în prezent într-un imobil al Ordinul Surorilor de Caritate „Sf. Vicenţiu”, plătind o chirie lunară de 5.520 de lei. Asta deși Liceul Reformat folosește doar două din cele 12 săli de clasă. Ba mai mult, conducerea Liceului Reformat s-a opus și mutării aici a unor clase de la Liceul de Artă, deși o parte din elevii de aici sunt obligați să învețe în subsolul liceului.
În plus, în toate imobilele pentru care se plătește chirie, de la bugetul local merg anual sume importante pentru renovarea și întreținerea spațiilor.

SĂLAJ
CHIRII DE MII DE LEI PE LUNĂ, SOLUŢII LIPSĂ PENTRU NOI SEDII

Cea mai complicată situaţie de acest în Sălaj, de departe, cea a Palatului Copiilor Zalău, retrocedat în natură în 2003 foştilor proprietari (familia Bikfalvy), printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru că noii proprietari nu au reuşit să se înţeleagă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei cu privire la condiţiile de retrocedare, în 2010 aceştia au deschis un proces la Tribunalul Sălaj. Cauza a fost soluţionată în septembrie 2012, instanţa sălăjeană stabilind că Inspectoratul Şcolar şi Palatul Copiilor Zalău trebui să plătească cu titlu de chirie pentru perioada 23 ianuarie 2003 – 31 august 2012 următoarele sume: pentru terenul în suprafaţă de 5.324 de metri pătraţi, suma de 1.390.600 de lei şi 8.480 de lei lunar până la predarea efectivă a imobilului; pentru clădirea veche suma de 181.200 de lei şi 1.558 de lei lunar până la predarea efectivă a construcţiei, iar pentru construcţiile noi făcute de Statul Român, suma de 1.050.648 de lei şi 4.169 de lei lunar până la predarea efectivă a clădirilor. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunţat în luna februarie a acestui an, în sensul că a redus semnificativ sumele de plătit stabilite de Tribunalul Sălaj. Astfel, instanţa clujeană obligă Inspectoratul Şcolar şi Palatul Copiilor să le plătească reclamanţilor despăgubiri pentru cădirea veche şi teren, pentru perioada mai 2004-decembrie 2012, în sumă de 379.912 de lei, iar pentru clădirile noi, pentru lunile noiembrie 2012-februarie 2013, suma de 40.936 de lei. Nici această hotărâre nu a rămas neatacată, ambele părţi contestând decizia instanţei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit directorului Palatului Copiilor, Ioan Mureşan, deocamdată nu s-a plătit nimic din aceste sume, iar instituţia continuă să funcţioneze în spaţiul retrocedat. Totuşi, Palatul Copiilor şi-a restrâns activitatea în partea de clădire construită de Statul Român după naţionalizare şi a predat noului proprietar clădirea veche şi terenurile de tenis.

Între timp, s-a încercat mutarea Palatului Copiilor într-un spaţiu aparţinând Consiliului Judeţean, pentru o chirie de 7.000 de lei pe lună. S-a renunţat la idee, preferându-se aşteptarea unei soluţii definitive din partea instanţei.

În 2009 a fost retrocedată, de această dată Bisericii Reformate din Zalău, şi Grădiniţa nr. 4 din oraş, de pe strada Andrei Şaguna. Instituţia funcţionează şi acum în acelaşi spaţiu, în baza unui contract de închiriere încheiat între Primăria Municipiului Zalău şi Parohia Reformată Zalău. Preţul chiriei este stabilit prin hotărâre de consiliu local, ultima dată fiind calculat în iunie 2013, când printr-un act adiţional la contractul de închiriere a fost stabilită suma de 7.611 lei. Actul a fost încheiat pentru o perioadă de încă trei ani, adică până în 2016, termen până la care conducerea primăriei speră să găsească un alt spaţiu pentru grădiniţa de pe Andrei Şaguna.
Tot Bisericii Reformate i-a fost retrocedată şi clădirea şcolii din Cristur, comuna Crişeni. Potrivit viceprimarului comunei, Vasile Bogdan, şcoala primară şi grădiniţa funcţionează în continuare acolo, fără a plăti chirie, însă Primăria speră să finalizeze anul acesta măcar parţial noul sediu construit pentru şcoală. Lucrările la noua şcoală au început în urmă cu mai mulţi ani, cu bani de la Ministerul Educaţiei, dar pentru că finanţarea s-a blocat, Primăria Crişeni a decis să aloce de la bugetul local o sumă pentru finalizarea parterului. Potrivit edilului, primul nivel al clădirii ar urma să fie gata pentru a-i găzdui pe copiii de la grădiniţă şi pe cei din clasele I–IV până cel târziu la sfârşitul acestui an.


MARAMUREȘ

Cinci școli revendicate, procese în derulare

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Maramureş, în judeţ sunt cinci unităţi de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea în clădiri revendicate. Majoritatea sunt localizate în Maramureşul istoric, respectiv de cealaltă parte a Gutâiului. „Este vorba depre Colegiul Naţional «Dragoş Vodă», care este revendicat de Biserica Catolică, şcoala gimnazială de muzică, şi Liceul «Ferdinand», revendicate de biserica reformată, toate din sighetu marmaţiei. aceeaşi situaţie este şi la câmpulung la tisa, unde biserica reformată revendică şcoala, și la Ieud, unde biserica greco-catolică are drept de proprietate. Pentru toate aceste unităţi de învăţământ nu se plăteşte nicio chirie, pentru că sunt implicate în litigii”, a declarat Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş. O situaţie specială a fost până în urmă cu doi ani la şcoala pentru copii cu deficienţe nr. 1 din Baia Mare, unde s-a plătit chirie bisericii reformate de Consiliul Judeţean Maramureș, unitatea find sub directa lor subordonare, dar copiii au fost relocaţi la o altă şcoală din oraş.

Text: Claudia Romitan, Ciprian Fabian, Stela Tudor, Olimpia Man, Anca Miklos

Distribuie:

Postaţi un comentariu