Adio baterie descărcată: patru stații de încărcare a telefoanelor mobile sunt disponibile în Cluj

Foto: Dan Bodea

Patru stații de încărcare a telefoanelor mobile au fost amplasate de curând în cele două mall-uri din Cluj, ca o alternativă pentru posesorii de telefoane care rămân fără baterie în timp ce se află la cumpărături sau la diverse întâlniri în incinta centrelor comerciale.

Inițiativa i-a aparținut clujeanului Mihai Marc, care a simțit necesitatea unor astfel de stații și în România după mai mulți ani pe care i-a petrecut în străinătate. „Am fost plecat mult timp în SUA și în Marea Britanie și personal, de foarte multe ori, am apelat la această metodă de a-mi încărca telefonul. În prezent dețin zece stații pe care am început să le distribui în oraș. Deocamdată nu am planuri să comercializez aparatele, ci îmi doresc să mă extind și să răspund solicitărilor pe care le am. Din 20 decembrie, când am amplasat prima stație de încărcare a telefoanelor în Iulius Mall, am văzut că prinde foarte bine ideea. Începutul este promițător”, a precizat Mihai Marc pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Sistemul de utilizare este foarte simplu: Stația este prevăzută cu șase cutii, asemenea unor seifuri în interiorul cărora se află câte patru cabluri cu diferite tipuri de mufe. Din cele patru cabluri, posesorul telefonului descărcat, trebuie să selecteze mufa corespunzătoare telefonului său. Se poate încărca orice tip de telefon. Într-una dintre cutii este și o mufă USB în caz că cineva are nevoie să încarce o baterie externă, de exemplu. Odată selectat cablul, se închide ușița cutiei, se formează un cod PIN între patru și opt cifre, la alegere, se introduce suma de 5 RON și, automat, ușița se blochează și începe încărcarea telefonului timp de 30 de minute. Stația are puterea unui încărcător de cameră, spune Mihai Marc, se conectează la priză, fiind prevăzută cu un transformator care transformă curentul în 12 W.„Telefonul se poate recupera oricând, sistemul fiind foarte sigur. Singurul risc este ca cineva să vadă tastarea pin-ului, însă dacă lumea este atentă nu cred că vor exista astfel de probleme. Propriu-zis este ca un seif. Mai sunt stații de încărcare a telefonului și cu cheie, însă nu am fost de acord să le aduc. Cum mulți oameni sunt dependenți de telefon și le este frică să îl lase oriunde, am optat pentru sistemul acesta foarte sigur”, a precizat Mihai. În mall-ul din Gheorgheni una dintre stații este în zona food court, iar alta la parter. Celelate două stații instalate până acum de Mihai se găsesc în Polus Center. Instrucțiunile de folosire a stațiilor sunt foarte vizibile, atât în limba română, cât și în engleză.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tânărul care a amplasat stațiile în Cluj spune că reclamații nu a primit până acum, doar o singură dată cineva și-a uitat codul PIN și a trebuit să vină personal să recupereze telefonul folosind un cod de operator. Cu privire la „clienții” pe care se bazează pentru ca mica lui afacere să fie profitabilă, Mihai afirmă că tocmai de aceea testează prima dată ideea în Cluj, pentru a-și da seama dacă are șanse de reușită. „În Cluj, sunt mulți studenți, oameni de afaceri, care folosesc telefoanele foarte multe ore din zi. Dacă mergi într-un bar, sau într-un club, prizele sau încărcătoarele sunt insuficiente. La fel și în aeroporturi, în casino-uri, în facultăți, în cluburi sau restaurante. În toate aceste locuri pot fi folosite astfel de stații. Dacă ai o viață activă și folosești foarte mult internetul, ai nevoie să încarci bateria telefonului. Aceste aparate eu le văd ca o necesitate. Nu mă interesează foarte mult ce spun unii și alții. Eu le-am folosit peste tot unde am fost plecat, chiar și pe autostradă în Ungaria. Clujul este un oraș mare, cu potențial și aici îmi pot da seama dacă prinde ideea sau nu”, a mai declarat Mihai Marc, conștient de existența unor astfel de aparate în unele sedii sau magazine ale companiilor de telefonie mobilă, sau de prizele existente în marile magazine, în baruri, sau în restaurate, unde posesorii de telefoane mobile, de multe ori, își încarcă aparatele gratuit. „Ceea ce am adus eu este o alternativă la ce exista până acum. În România eu nu am văzut astfel de aparate în marile centre comerciale, cel puțin nu sub această formă. Acum sunt în tratative cu șefii mai multor spații din Cluj și din București și vom vedea ce urmează”, a mai precizat Mihai Marc pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu