Adi Hădean a deschis la Cluj un curs de bucătari, în parteneriat cu USAMV

Foto arhivă: Dan Bodea

Cunoscutul chef Adi Hădean a deschis la Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), un curs de bucătari. Acesta este destinat unor tineri consideraţi talentaţi în acest domeniu, dar care nu au posibilităţi materiale necesare pentru a urma o asemenea şcoală.

Cursul este, practic, un proiect social pe care Asociaţia Adi Hădean doreşte să îl implementeze în parteneriat cu USAMV, care va oferi expertiza teoretică precum şi laboratoarele în care cei zece tineri vor deprinde o serie de cunoştinţe teoretice. Potrivit agerpres.ro, unul dintre scopurile proiectului este acela de a experimenta, într-un spaţiu adecvat, îmbinarea dintre un curs de meserii, cum este cel de bucătar, cu cunoştinţe teoretice predate la un nivel certificat.

‘Parteneriatul cu universitatea va asigura faptul că tinerii vor primi competenţe suficiente pentru a putea profesa în domeniul gastronomiei. Universitatea noastră va asigura contribuţia teoretică, care să stea la fundamentarea cunoştinţelor finale ale cursanţilor. Cursul a fost gândit în două părţi. Vor fi 84 de ore în semestrul I, iar acestea se realizează în laboratoarele USAMV – laboratoare de tehnologii, de siguranţă alimentară, de chimie. Practic, urmărim să le oferim tinerilor cunoştinţele teoretice minime necesare în domeniul lor’, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă de prezentare a proiectului, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, Sevastiţa Muste.

Aceasta a subliniat că facultatea va face demersurile necesare pentru acreditarea cursului, pentru ca el să poată fi organizat şi în anii următori.

La rândul său, Adi Hădean consideră că acest tip de cursuri va contribui la apariţia unor profesionişti inteligenţi, creativi şi bine pregătiţi, de care piaţa are foarte multă nevoie. Cunoscutul chef a declarat că nu doar în România, ci şi în lume, există o criză a profesioniştilor din domeniul gastronomiei, având în vedere că în ultimii ani s-a deschis un număr foarte mare de restaurante. De asemenea, şi schimbarea stilului de viaţă pe care o experimentează în prezent oamenii face ca mare parte din nevoile alimentare să fie asigurate în spaţii publice, unde nu găseşti uşor bucătării bune.

‘Este fără îndoială nevoie ca în România să avem mai mulţi bucătari inteligenţi. Nu zic că România e plină de bucătari proşti, spun doar că, cu cât ai mai multă educaţie, la o mai bună calitate, cu atât eşti mai deştept în meseria pe care o faci. Este un beneficiu foarte clar pentru aceşti cursanţi pentru că iau contact cu un mediu care le impune să meargă cu o anumită cadenţă. Şi e nevoie de bucătari inteligenţi pentru că avem practic toate celelalte ingrediente pentru ca gastronomia românească să explodeze. Noi avem încă, şi cred că vom avea mult timp, ingrediente de foarte bună calitate, avem oameni talentaţi, dar toate acestea nu sunt exploatate la valoarea lor maximă în lipsa şcolii’, a spus Adi Hădean.

Cei zece cursanţi au fost aleşi din câteva zeci de tineri care s-au prezentat la selecţie în urma mediatizării cursului. Criteriul principal de alegere a fost acela ca ei să nu îşi poată permite un asemenea curs, al cărui cost poate ajunge la 3000 de euro, dar să îşi dorească, în acelaşi timp să urmeze o carieră în acest domeniu.

Hădean a mai precizat că tinerii vor face practica în unele dintre cele mai mari bucătării de restaurante din Cluj şi că atât el cât şi universitatea le vor acorda sprijin şi în lunile care vor urma finalizării cursului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu