1.350 de voluntari, elevi şi profesori, dedicaţi comunităţii

1.350 de voluntari – elevi şi profesori din România – au fost implicaţi în proiectul „Conectează-te la comunitate”, pe care Fundaţia Noi Orizonturi îl încheie la sfârşitul lunii aprilie. Pe durata acestuia, elevii şi profesorii, activi în Cluburile de voluntariat IMPACT pe care le-au creat în şcolile şi liceele lor, au realizat 79 de proiecte prin au rezolvat probleme din comunitate, identificate de elevi. Proiectele voluntarilor au ajuns la peste 21.000 de beneficiari, printre care se numără colegi de şcoală sau profesori ai voluntarilor, alături de alţi membri ai comunităţii.
Un exemplu de astfel de proiect cu IMPACT este povestea a 20 de elevi care au adus reciclarea în satul lor, Mintiu Gherlii. În doar două luni, au reuşit să strângă de la localnici peste 1000 kg de hârtie, 50 de kg de recipiente din aluminiu şi 30 de kg de PET-uri. Cu banii strânşi din vânzarea deşeurilor, ei pot să asigure rechizite de care copiii din şcoală au nevoie. Mai multe detalii: aici

Impactul voluntariatului în vieţile elevilor
Pentru a vedea rezultatele programului IMPACT în rândul elevilor, Fundaţia Noi Orizonturi, cu sprijinul Tela Solutions, a realizat o cercetare tip focus-grup, pentru care a fost selectat un grup reprezentativ pentru programul IMPACT: 40 de elevi şi 5 profesori voluntari, din Cluj-Napoca, Iaşi, Călăraşi, Brad. Cercetarea a fost realizată în perioada ianuarie – februarie 2016.

„Îmi place să ajut oamenii. Îmi place să văd cum un om zâmbește datorită mie”, a declarat un membru IMPACT din Cluj-Napoca în cadrul studiului.
Concluziile cercetării arată că tinerii percep activităţile de voluntariat ca pe lecţii pentru o viaţă întreagă, care le-au schimbat modul de a gândi şi i-au transformat în oameni mai conştienţi şi mai toleranţi. De asemenea, simt că prin proiectele de voluntariat pe care le fac îşi pot face vocea auzită. În ce priveşte implicarea în rezolvarea problemelor din jur, profesorii vorbesc de atitudini pasive transformate în implicare activă.
Un element de plusvaloare adus de cercetare: copiii proveniţi din familii defavoritate care se implică în IMPACT au renunţat la mentalitatea de asistat social, au depăşit prejudecăţile cu care pot fi priviţi în societate şi au găsit resursele personale pentru a-şi oferi ajutorul persoanelor aflate în nevoie.
„De Crăciun ne-am implicat cu IMPACT-ul … și plângeau bătrânii … și unul s-a ridicat în picioare și nu putea să vină să ne pupe. (…) Mi-a plăcut că am făcut bătrânii fericiți.”, a declarat în cadrul cercetării un alt elev cu IMPACT din Cluj-Napoca.
Studiul complet, precum şi alte informaţii legate de acest proiect, pot fi accesate aici.
Proiectul „Conectează-te la comunitate!” a fost susţinut de Fundaţia Noi Orizonturi în perioada iulie 2014 – aprilie 2015, având ca scop realizarea de acţiuni care să ajute grupuri vulnerabile din comunitate, prin intermediul unor proiecte ce au vizat temele sănătate, mediu, promovarea diversităţii şi lupta împotriva discursului instigator la ură.
„Conectează-te la comunitate!” – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

***
Parteneri ai proiectului: Asociaţia IMPACT pentru comunitate şi Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat.
Parteneri media: Transilvania Reporter, KapitalTV, România Pozitivă, Vocea Transilvaniei, BZI.ro, Curierul de Iaşi, Al Treilea Sector, SRMagazine, Nonguvernamental.org

Despre:
Încă din anul 2000, Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) oferă tinerilor modele de educaţie prin experienţă de calitate, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Prin programe iniţiate în România, care au reuşit să aibă ecou internaţional, FNO creează contexte prin care tinerii îşi dezvoltă abilităţi de viaţă(comunicare, lucru în echipă, tehnice etc) şi devin mai responsabili şi implicaţi în comunitate. Cele două programe naţionale, care se desfăşoară de aproape 15 ani sunt: IMPACT – educaţie prin serviciu în folosul comunităţii – şi VIAŢA – prima tabără de educaţie prin aventură din România. (www.noi-orizonturi.ro)

„Conectează-te la comunitate” este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. (www.fondong.fdsc.ro). Acesta s-a desfăşurat pe o perioadă de 22 de luni (iulie 2014 – aprilie 2016). În cadrul acestei iniţiative, voluntarii IMPACT au realizat proiecte pe temele: sănătate, mediu, diversitate, luptă împotriva discursului instigator la ură.

Distribuie:

Postaţi un comentariu