„Unde ați lucrat?” Fotografii de arhivă din fabricile clujene

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Colecţia de fotografii de presă Minerva conţine clişee făcute de reporterii ziarelor Igazság şi Făclia între 1965 şi 1993. Arhiva constituită din aproape 50. 000 de negative 6X6 a fost salvată imediat după turnura din 1989 şi înregistrează diversele moşteniri ale fostului regim, materiale utilizate în cadrul propagandei – documente care, conştient sau inconştient, sunt sortite uitării. Moşteniri similare fie s-au pierdut, fie se află în latenţă.

Transilvania Reporter vă prezintă astăzi șase fotografii de colecție care surprind felul în care se muncea în perioada comunistă în fabricile comuniste.

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Unui detaşament de soldaţi i s-a poruncit acum cincizeci de ani să mărşăluiască în cerc în curtea unei cazărmi. Detaşamentul mărşăluieşte de atunci până la sfârşitul veacurilor. Aşa e şi fotografia. Doar că fără soldaţi şi cazarmă. Miklós Erdély: Sejtések (Bănuieli) II. (1974) / Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Regimul de partid unic al Partidului Comunist Român (1948-1998) este adesea identificat drept „socialist” sau „comunist”, însă în realitate el a reprezentat o formă de economie politică autoritară extrem de deconectată de la aspirațiile istorice ale socialismului democratic. În locul unui proiect social emancipator, ordinea socială inspirată de stalinism nu s-a putut lipsi de relații autoritare, de suprimarea sistematică a aspirațiilor spre democrație economică și de înclinția spre o represiune socială care s-a dovedit a fi adesea destul de militaristă. Cornel Ban: Dependenţă și dezvoltare (2014) / Foto: Arhiva fotografică de presă Minerva

Arhiva va putea fi consultată gratuit

Până acum, colecţia a fost păstrată de centrul de cercetare media al Asociaţiei Culturale Minerva şi a fost în mare parte invizibilă, doar puţine dintre imagini au apărut în coloanele celor două ziare. Începînd cu 2014, în atelierul care a funcţionat în cadrul proiectului Conset la Casa Tranzit din Cluj, scanarea negativelor şi traducerea lor în pozitive au făcut vizibil acest imens conglomerat de imagini. După un proces de digitalizare care a durat aproape un an, ţinta este crearea unei arhive accesibile public, consultabilă şi cercetabilă, pe internet.

Imaginile prezintă diverse aspecte ale societății: industrializarea, viaţa muncitorilor, agricultură, situaţii de viaţă rurală şi urbană, diverse evenimente oficiale etc.

Atelierul doreşte să unifice un câmp de interese instituţionale şi personale / profesionale venind din mai multe direcţii, iar asta în vederea creării unei potenţiale infrastructuri de cercetare. Printre diversele domenii vizate, le-am aminti pe următoarele: istoria industriei, sociologia / antropologia mişcării muncitoreşti şi a sindicatelor, istoria economiei politice, fotografie, producerea şi utilizarea imaginilor, teoria artei (de pildă, raportul complicat dintre reprezentarea artistică şi asumarea unui rol social) etc.

„Prezenta colecţie de montaje, care va dura până pe 15 octombrie, prezintă doar câteva fragmente pespectivele şi cunoaşterile a căror lectură însumată ne-ar putea ajuta la înţelegerea trecutului nostru recent şi a prezentului, într-un mod responsabil faţă de cei care au muncit toţi aceşti ani. Scopul colecţiei e acela de a introduce un eveniment comunitar, în cadrul căruia vom face cunoscută activitatea noastră de până acum, căutând, totodată, parteneri pentru aducerea la lumină a unor experienţe, mărturii, realizări şi drumuri de viaţă pe cale de dispariţie. De asemenea, tot pe ei contăm pentru o eventuală identificare precisă a situaţiilor din imagini”, transmit organizatorii.

Pe 15 octombrie, la Casa Tranzit din Cluj va avea loc o reuniune comunitară pentru o cunoaştere mai largă a arhivei.

poza

Mai multe detalii aici și aici. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu