Tinereţea albastră a ortodocşilor – bilanţul la cald

Foto: Dan Bodea

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa a colorat pentru un weekend Clujul în albastru de Voroneţ, căci o astfel de culoare au avut tricourile participanţilor. Şi nu au fost puţini. Până la urmă, numărul lor s-a ridicat la 6110 cu tot cu voluntarii. Manifestările au început vineri după-amiază şi au continuat până duminică seara. Ultimii invitaţi, delegaţia din Germania, au părăsit însă Clujul abia marţi seara. Părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural şi purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Sătmarului şi Sălajului era foarte fericit la ora la care redacţia Transilvania Reporter l-a invitat să facă un bilanţ al întâlnirii. Lucrurile ieşiseră cum nu se poate mai bine. „Am reuşit să organizăm un evenment autentic, european şi modern”, spune părintele Ivanov. S-a mobilizat toată conducerea Mitropoliei.

„A fost o discuţie purtată cu ani în urmă împreună cu Mitropolitul Andreicuţ că trebuie făcut ceva pentru tineri, iar anul acesta pentru că oraşul Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului am zis că se potriveşte foarte bine organizarea unei Întâlniri Tinerilor Ortodocşi din Europa la noi. Am trimis invitaţii şi am primit răspunsuri din 17 ţări. Mai există întâlniri ale tinerilor ortodocşi care sunt iniţiate de organizaţiile de tineret sau de studenţi. De data aceasta evenimentul are loc cu implicarea concretă şi plenară a bisericii, a Patriarhiei Române, a Mitropoliei noastre”. Într-adevăr patriarhul Daniel s-a mutat pentru trei zile la Cluj, fiind prezent la manifestările importante, închizând şi deschizând evenimentul. De altfel Preafericitul Daniel a rostit cuvântul de deschidere, un discurs în care a vorbit clar despre problemele tinerilor români şi europeni, despre nevoia de şcoală, de instruire, de sprijin, despre dependenţa de tehnologie, despre locurile de muncă, despre criza familiei, despre însingurare, alienare, despre pustiul spiritual.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Pe tot parcursul întâlnirii atmosfera a fost foarte bună, întâlnirea a fost o demonstraţie a bunului-simţ, care a arătat cum poţi fi tânăr şi să te simţi bine, să ai fundamente spirituale şi de morală sănătoase şi să fii şi în acord cu lumea contemporană. Toate rugăciunile lor, participarea la slujbe, procesiunea au fost extraordinare. Preafericitul Daniel a fost foarte mulţumit, ne-a felicitat şi a confirmat că Clujul este un oraş cu adevărat european”, zâmbeşte părintele Bogdan Ivanov. „Acum Clujul este un pol al orotodoxiei europene, statut pe care îl trebuie să îl onoreze şi o va face şi prin continuarea activităţilor de tineri, prin continuarea colaborărilor cu organizaţiile de tineret. De altfel, Clujul a dat un semnal că ortodoxia are nevoie de acest pol al tinereţii. Acest gen de întâlniri va continua în ţară şi străinătate”. De altfel Patriarhul a anunţat oficial încă de acum că după succesul acestei întâlniri, următoarea întâlnire europeană a tinerilor ortodocşi se va organiza la anul, în 2016, la Bucureşti.

„Mesajul tinerilor a fost evident, spune părintele Ivanov, ei vor să fie împreună. Le făcea plăcere să fie identificaţi prin tricouri, prin steaguri. M-au emoţionat delegaţiile străine care au venit cu un mesaj cald fiecare şi cu steaguri. Toţi spuneau că era nevoie de astfel de întâlnire şi şi că se bucură că sunt aici. Mi-a plăcut cum se salutau delegaţiile între ele, câtă emoţie au emanat şi în deschiderea conferinţei de la polivalentă. Ştiţi că pe lângă atelierele noastre, pe lângă dezbateri, pe lângă evenuimentele oficiale şi-au organizat activităţi ad-hoc? Într-o seară târziu se adunaseră şi cântau minunat în amfiteatrul din Haşdeu muzică folk şi altele. Îi îndruma un preot din Braşov. Erau vreo 500, cuminţi, frumoşi. Au dansat foarte frumos de asemenea, au încins hore în faţa căminului. Şi nu au lipsit nici de la slujbe sau de la procesiun, ceea ce înseamnă că le-au înţeles toată importanţa”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Procesiunea a fost una în care au fost etalate steaguri, icoane, prapori, costume populare, tricourile albastre. Evenimetul a fost privit cu simpatie de locuitorii oraşului, obişnuiţi cu tinerii catolici, cu tinerii mânioşi, cu Uniţi Salvăm Roşia Montană, cu Untoldiştii şi alţii. Părintele Ivanov depune mărturie „La procesiune când am ieşit din Parcul Central, am blocat circulaţia tramvaielor cam trei sferturi de oră. Mă aşteptam să avem de-a face cu oameni nemulţumiţi. Nimeni nu ne-a spus nimic. Oamenii ne-au înţeles şi au avut răbdare. Întâlnirea asta dintre oraş şi tinerii a fost una extrem de bună. De la muzee, de la Biserica Sfântul Mihail, unde au urcat în Turn, de la Sala Polivalentă, de peste tot, semnalele au fost foarte bune, toţi au fost mulţumiţi de un public civilizat. Nu a existat niciun incident în aceste trei zile”.

Cu ochii strălucind purtătorul de cuvânt al Mitropoliei continuă „În sens invers, şi tinerii au fost foarte încântaţi de oraşul-comoară. Le-a plăcut foarte tare, mulţi dintre ei vor să se întoarcă în rolul de studenţi aici. Am observat sunt foarte puţine vocile marii ortodoxii care ştiu să vorbească pe limba şi sufletul tinerilor. Asta e o problemă pe care noi o cunoaştem şi de care ne batem. Dar altfel ştiţi ce mi-au spus nişte copii din Galaţi: «Noi aici la Cluj, la Întâlnirea Europeană a Tinerilor Ortodocşi, am petrecut de fapt trei zile le Viena». Apoi au fost şi semnalele pozitive legate de concertele în aer liber: „Dan Bittman de la Holograf mi-a mărturisit că demult nu a mai avut aşa un public bun ca ai noştri”. Nu mai punem la socoteală entuziasmul cu care a fost primită cea care interpretat imnul festivalului, solista clujeancă Ilinca Băcilă, sau aplauzele de la specatcolele de folclor şi muzică folk.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Ortodoxia nu e o confesiune marginală, nici minoră, nici închisă în sine, este pe deplin europeană. Ea este o soluţie la lipsa de orizont, viziune şi speranţe a lumii contemporane. Iar noi aici am reuşit, la scara noastră şi la nivelul nostru, să facem ceea ce îşi propune Sinodul Panortodox din 2016 de a aduna ortodoxia la o discuţie în jurul problemelor acute ale lumii contempoarane. Noi am adunat tinerii. Hotărârile le vor lua înalţi ierarhi în 2016, nu tinerii iau hotărâri în Biserica Ortodoxă, dar şi ei sunt parte a ei”, a conchis părintele Bogdan Ivanov.

Distribuie:

Postaţi un comentariu