Sculptura (aproape) neștiută a lui Fadrusz

În afara grupului statuar Matia Corvin, a altă statuie semnată de celebrul Fadrusz János se găsește în Cluj-Napoca, permament expusă, dar aproape neștiută. Este vorba despre „Isus pe Cruce”, o sculptură premiată la Viena, care împodobește capela Bisericii „Sfântul Mihail” de la baza turnului.

Crucifixul lui Fadrusz a fost opera care i-a adus acestuia celebritatea, fiind realizată în 1891, ca lucrare de diplomă, după terminarea cursurilor la Academia de Arte Frumoase din Viena. Potrivit Enciclopediei Britannica, sculptura a fost premiată de Academia de Arte Frumoase din Viena și de Societatea Ungară de Arte Frumoase din Budapesta.

Statuia este descrisă în literatura de specialitate ca fiind de o „fascinantă informalitate și realitate” și arată influențe ale naturalismului. După realizare, ea a creat vâlvă, fiind expusă la Viena, la Budapesta și la Bratislava (orașul natal al lui Fadrusz). De asemenea, o copie a fost cumpărată pentru o biserică din Exeter, Marea Britanie, potrivit unui studiu semnat de criticul de artă Prohászka László. Acesta mai scrie că „Isus pe Cruce” a fost prezentată și la Expoziția Mondială de la Paris din 1900, alături de proiectul grupului statuar Matia Corvin.

Originalul crucifixului a fost executat din ghips, după care Fadrusz János a realizat mai multe exemplare, din bronz sau tot ghips, care au ajuns să împodobească diverse edificii. Chiar și mormântul său de la Budapesta este decorat cu o copie a acestei statui. Un exemplar, din bronz, este păstrat la Galeria Națională Maghiară din Budapesta.

În ceea ce privește exemplarul de la Cluj, acesta a ajuns aici din bunăvoința artistului, după ce el a câștigat poiectul pentru statuia regelui Matia Corvin. „Cel mai probabil, acest Crucifix a fost donat cu prilejul amenajării capelei în care se află acum, lucru care s-a întâmplat în anii 1901-1902”, spune profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici, autorul volumului „Clujul văzut și nevăzut”.

Acesta mai spune că există o legendă potrivit căreia, pentru a realiza o lucrare de cât mai mare acuratețe, Janos Fádrusz s-a urcat el însuși pe o cruce, ca să observe anatomia corpului răstignit. „Desigur, nu știm sigur dacă s-a întâmplat chiar așa, dar legenda există”, mai spune profesorul.

Momentan statuia nu poate fi admirată, deoarece întreaga capelă care o adăpostește a fost transformată într-o scenă de Crăciun. Potrivit reprezentantilor bisericii, capela va reveni la înfățișarea de zi cu zi odată cu Miercurea Cenușii – 10 februarie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu