Mormântul abandonat al lui Jeno Janovics

Mormântul marelui cineast se află în Cimitirul Central/ Foto: Dan Bodea

Jeno Janovics este un personaj pe care clujenii l-au uitat câteva zeci de ani, apoi l-au recuperat. Presa a scris despre el, că a fost actor, regizor, scenarist, pionier al cinematografiei. Mai ales cea din urmă calitate a stârnit valul de simpatie de care se bucură. A fost un om harnic care apare pe genericul a peste 45 de filme. Anul acesta a apărut o carte despre el, trilingvă, filmele lui au fost recuperate şi circulă pe internet.

Mormântul său este pe o alee principală în Cimitirul Central, vizibil degradat, neîngrijit. Deşi este aminitit de fiecare dată când vorbim de cultura oraşului, deşi nu trece TIFF la care să nu fie pomenit, între piatra tombală (lespedea) şi mormântul propriu-zis este un spaţiu destul de mare. Inestetic, neigienic şi parcă un pic ipocrit pentru o comunitate care părea că l-a recuperat cu entuziasm pe Jeno Janovics.

1 Comentariu

  1. Vasi spune:

    Parca ar fi trebuit scrise mai multe lucruri despre Janovics Jeno. Nu am aflat detalii despre viata lui: unde s-a nascut, cum s-a apucat de film, ce filme a facut… poate puse chiar si cateva secvente din filmele facute de el la Cluj. Poate ar fi trebuit spusa povestea filmelor facute de el, primele din partea asta a Europei. Poate ar fi trebuit spus unde a locuit, ce prietenii a avut.

    Daca in acest Colt Secret ne legam doar de lucrurile fizice (cum e mormantul), poate ar fi trebuit spus macar unde il gasim, cu parcela si numarul mormantului. Iti ia ore intregi, poate zile, sa gasesti un mormant nestiind nimic despre locatia lui in cimitir…

Postaţi un comentariu