Cel mai secretos lider din lume

Liderul Kim Jong-un, alături de soţia sa Ri Sol-ju în vizită la un combinat din capitala Phenian. Prima doamnă a ţării este văzută mereu într- o ţinută elegantă.

O mare parte din viața „Conducătorului Suprem” al Coreei de Nord, Kim Jong-un este necunoscută publicului. Bunicul său, Kim Ir-sen, a condus Coreea de Nord de la fondarea sa în 1948 până la moarte în 1994, fiind unul dintre „prietenii” lui Ceauşescu. Dupa moarte, Kim Ir-sen a fost îmbălsămat asemenea lui Lenin și a fost depus în fostul palat prezidențial, devenit între timp mausoleu și loc de pelerinaj. În Coreea de Nord au fost ridicate zeci de statui cu Kim Ir-sen iar ziua sa de naştere – 15 aprilie – este sărbătorită anual cu mare fast, sub denumirea de „Ziua Soarelui”. Fiul său Kim Jong-il a urmat la conducerea ţării între anii 1994 și 2011, devenind mareșal şi conducătorul suprem. A avut cinci copii, iar după moartea sa în 2011 cel mai tânăr fiu al acestuia, în vârsta de  28 de ani, Kim Jong-un îi succede la conducerea ţării. Kim Jong-un a terminat studiile în Elveţia fiind preferatul tatălui, dar și al mamei sale, pentru temperamentul său foarte asemănator tatălui.

Sub conducerea lui Kim Jong-un, Coreea de Nord a continuat politica începută de bunicul respectiv tatăl său. A continuat testele nucleare în ciuda dezaprobării internaționale. În februarie 2013, Coreea de Nord a făcut al treilea test nuclear subteran. Actul a fost condamnat ferm de către comunitatea internațională, inclusiv de Statele Unite, Rusia, Japonia și China. În vara anului 2012, a fost dezvăluit faptul că Kim s-a căsătorit cu Ri Sol-ju, o prezență foarte discretă vreme îndelungată. Se presupune că cei doi au un copil.

Internetul nord-coreean

Majoritatea nord-coreenilor nu au acces la internet. Se apreciază că există doar 1.000 de adrese IP, care sunt rezervate anumitor persoane din conducerea statului, armatei, unor universităţi şi  biblioteci. Spre exemplu în Coreea de Sud exista 112 milioane de adrese IP. Orice deţinător a unui computer este obligat să îl înregistreze oficial, aşa cum pe vremea lui Ceauşescu orice deţinător a unei maşini de scris trebuia să o declare la miliție. Majoritatea calculatoarelor disponibile pentru popor sunt în sistemul de învăţământ  şi în instituţiile de stat. Coreea de Nord are propriul sistem de operare, numit Red Star 3.0 (Steaua Roşie) bazat pe Linux. Pentru cei care au acces la internet există o reţea locală numită Kwangmyong (Steaua Strălucitoare) care permite acces gratuit și limitat la informaţii propagandistice, materiale educaţionale şi diverse arhive.

Întâlnirea unorfamilii despărţite de război mai bine de 60 de ani. Familiile despărţite în anul 1953 de războiul dintre Coreea de Nord şi cea de Sud se vor putea vedea pentru puţin timp după o înţelegere la care au ajuns cele două guverne, informează Reuters. Reuniunile vor avea loc între 20 şi 26 octombrie 2015 lângă graniță, în staţiunea Muntele Kumgang din Coreea de Nord, unde vor participa câte 100 de persoane din fiecare ţară. Circa 130.000 de sud-coreeni au rude în Coreea de Nord.

Distribuie:

Postaţi un comentariu