Clujul din nori: Castelul Haller din Coplean

Foto: Cristina Beligăr

În săptămânile care urmează, Transilvania Reporter și-a propus să aducă o nouă perspectivă asupra unor monumente istorice din județul Cluj, înscrise în Patrimoniul cultural național al României sau al căror caracter unic le transformă în obiective turistice de mare interes. Vom încerca să ajungem și în acele locuri unde accesul este îngreunat de relief și unde natura și-a creat propriul său drum departe de civilizație. Vom realiza toate acestea cu ajutorul unei drone model DJI Mavic Air și vom lăsa imaginile să vorbească de la sine.

Castelul Haller, cunoscut și sub denumirea de Castelul cu Scoici, de la ornamentele aflate deasupra ferestrelor, a fost construit între anii 1725-1771 pe locul unui vechi conac, în stil baroc de către guvernatorul Transilvaniei din acea perioadă, Ioan Haller. Adăugându-se ulterior ornamentații rococo, remarcabile sunt ancadramentele din piatră ale ferestrelor, despre care se crede că au fost realizate de unul din cei doi mari sculptori ai barocului Transilvănean, Anton Schuchbauer. Deasupra cornișelor trilobate, puternic profilate ale ancadramentelor, ce adăpostesc scoici uriașe, erau așezate sculpturi înfățișând boboci de laur în formă de urnă și busturi de turci cu turban. Tot aceluiași sculptor i se atribuie și capitelurile cu motive zoomorfe ale pilaștrilor de la etaj și coloanele ionice care susțin porticul de la intrarea în palat.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

La etaj, deasupra porticului, se află o terasă, care în sec. al XIX-lea era acoperită cu un baldachin susținut de patru coloane de fier forjat. Interiorul număra, printre alte decorațiuni, fresce realizate în 1771 de un pictor baroc clujean, celebru în epocă, Veress Mátyás, reprezentând cele cinci simțuri. Intrarea în ansamblu se făcea pe o poartă de fier forjat, iar în parcul vast se găseau plopi, castani, stejari și răchite. Incinta clădirii era înconjurată  de un zid de piatră din care s-a mai păstrat o mică parte, iar în partea din stânga a zidului de intrare se află ruinele turnului circular construit.

În 1920, castelul a suferit un incendiu, în urma căruia acoperișul baroc a fost distrus. Castelul a aparținut familiei Haller până în 1948, când a fost confiscat de guvernarea comunistă și transformat în CAP și spațiu de ateliere până în anul 1989. În zilele noastre este retrocedat moștenitorilor. Castelul Haller din Coplean se spune că a fost cea mai importantă și mai spectaculoasă construcție rococo din Transilvania, o adevărată bijuterie arhitectonică.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din păcate, actualii proprietari (în număr de șapte), respectiv moștenitori ai familiei Haller, sunt răspândiți în toată lumea și nu au intenționat până acum niciodată în mod serios restaurarea castelului. Potrivit primarului comunei Cășeiu, Silviu Boldor, interesul turiștilor față de acest castel este destul de mare, dar Primăria nu are niciun drept asupra terenului sau a ruinelor și nu poate interveni cu mai mult decât cu o plăcuță explicativă de unde turiștii pot afla destinul trist al frumosului castel.

Foto: Dan Bodea

„Aici erau birourile colectivului și acolo, unde se vede balconul, era o scară de lemn. Dar nimic nu a mai rămas din el. Anul trecut au intrat vacile și abia le-am scos din castel. Oamenii cară aproape zilnic piatră și cărămidă din castel cu roabele. Nimeni nu mai cosește, doar vacile mai mănâncă iarba. Pe noi ne ducea cu școala învățătorul și umblam prin camere. Îmi plăceau mult ornamentele, turcii și turcoaicele la fiecare fereastră. Acum vin turiștii sâmbăta și duminica și mai fac poze și pleacă. Pe vremuri erau grajduri pentru vite și silozuri peste tot în zona castelului. Nimic nu a mai rămas din ele”, a declarat Ana Bujor, localnică din Coplean.

Citiți și:

Turnul Teleki din Luna de Jos

Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea

Biserica monument-istoric din Vad

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Andrei says:

    Thank you…

Postaţi un comentariu