Vin chinezii la Tarnița: „E un semn extraordinar de important pentru Cluj”

Platoul Tarnița-Lăpuștești, locul unde se preconizează amenajarea lacului de acumulare/ Foto: Tarnița-Lăpuștești

România şi China au semnat, luni, mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv unul referitor la proiectata hidrocentrală de la Tarnița-Lăpuștești. Potrivit agențiilor de presă, directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.

„Faptul că s-a încheiat această scrisoare de confort pentru o investiție atât de mare, de circa 1, 1 miliarde de euro, ne dă speranțe. Am sperat și până acum, pentru că au fost discuții multiple pe această temă. Aceasta (scrisoarea – n.r.) este un prim pas care ne permite să vorbim despre certitudini privind investiția de la Tarnița-Lăpuștești. Sigur, mai avem foarte multe demersuri de făcut, dar e un semn extraordinar de important pentru Cluj. Pe lângă locurile de muncă ce vor fi create, o astfel de investiție aduce beneficii pentru întreaga zonă”, a declarat Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj, pentru transilvaniareporter.ro.

O scrisoare de confort este un instrument asemănător scrisorii de garanție, prin care semnatarul se obligă la un angajament față de beneficiarul scrisorii. Mai multe detalii, aici.

În vederea semnării scrisorii de confort, în 18 noiembrie a fost înființară compania de stat Hidro Tarnița SA, potrivit site-ului de profil energyreport.ro.

Sinohydro Corporation este o companie chinezească de stat specializată în construcții și ingineria hidroenergetică. Sinohydro este al 14-lea cel mai mare contractor mondial de construcții și inginerie, într-un top în care gigantul american Bechtel se află pe locul 10.

Construcția centralei de la Tarnița-Lăpuștești înseamnă o investiție green-fieldde 1, 1 miliarde euro. Hidrocentrala va avea o putere instalată de 1000 MW. Construcția ei se estimează că va dura între 5 si 8 ani și va crea peste 4000 de locuri de munca. Hidrocentrala va fio construită la 30 km în amonte de Cluj-Napoca, pe valea Someșului Cald.

 

Postaţi un comentariu