Vecinii Emil Boc şi Lucia Varga se fugăresc pe păduri

Emil Boc, primarul Clujului

Problema jafului din pădurile patriei, în special din cele ale Clujului, a devenit subiect de dispută între fostul premier Emil Boc, originar tocmai din zona jefuită a judeţului, şi ministrul Lucia Varga, originară şi ea dintr-o zonă învecinată jafului clujean, Bihorul.

După ce, în urmă cu câteva zile, Lucia Varga trimitea tocmai de la Cluj săgeţi liberale spre Guvernul Boc, în perioada căruia, susţine Lucia Varga, ar fi fost comis cel mai mare jaf silvic, a venit rândul fostului premier să-i întoarcă serviciul vecinei sale de judeţ, dar şi de doctrină politică.

”Doamna aceasta ministru, de care aflu şi eu că există în Guvernul României, să-şi aducă aminte că e la guvernare de aproape un an şi jumătate şi să vadă bârna din ochiul ei, înainte de a căuta în altă parte. Când eşti la guvernare de un an şi jumătate, a continua să dai vina pe alţii este un semn de crasă lipsă de responsabilitate şi de incapacitate managerială”, a declarat, ieri, cu supărare, Emil Boc. El a mai spus că în timpul când a fost premier ”în guvern nu s-au avizat defrişări ilegale” şi că ”cei care aveau atribuţii să respecte legea trebuie să fie întrebaţi”.

Supărarea lui Emil Boc venea din faptul că săptămâna trecută, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, spunea că există serioase probleme cu pădurile din mai multe judeţe ale ţării, în care au avut loc tăieri ilegale, mai ales pe timpul guvernării PDL. Ea a declarat că din judeţul Cluj au dispărut în ultimii ani circa 1.000 de hectare de pădure şi că probleme similare există în mai multe judeţe, mai ales din Transilvania: ”Din păcate avem cazuri similare în Maramureş, în Bihor, în Alba, Suceava, Neamţ, Giurgiu”. Lucia Varga a mai spus că şi în Harghita şi Covasna există probleme: ”Facem controale şi în Harghita, sunt convinsă că şi în Harghita şi Covasna vom avea în curând oameni cărora le vor fi făcute dosare penale şi oameni cărora li se va desface contractul de muncă”.

Sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă au dispărut din pădurile Clujului, potrivit unei situaţii prezentate de ministrul Lucia Varga şi de directorul Romsilva, Adam Crăciunescu. Conform datelor prezentate, în ultimii 7-8 ani au dispărut peste 345.000 de metri cubi de lemn, adică circa 1.000 de hectare de pădure, cu o pagubă estimată la 54, 7 milioane de lei. Dar pagubele respective au fost constatate la numai trei ocoale silvice din totalul celor 13 existente în judeţul Cluj, existând posibilitatea ca aceeaşi situaţie să fie întâlnită şi cu ocazia controalelor care vor fi efectuate la restul ocoalelor silvice.

Acuzele lansate de Lucia Varga spre Emil Boc au fost întărite şi de declaraţia actualului ministru conform căreia ”mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă şi a fost întreţinută inclusiv de factori politici”.

Cu un drum, Lucia Varga a scăpat pădurile şi de câţiva falşi protectori: au fost sancţionaţi 34 de ingineri silvici şi 17 pădurari au fost suspendaţi, în timp ce directoarea economică a Direcţiei Silvice Cluj a fost schimbată, la fel cum au fost schimbaţi şi şefii a două ocoale silvice.

După ani şi ani de semnale fără efect, buba cu pădurile clujene pare să se fi spart în aprilie, când prefectul Gheorghe Vuşcan anunţa că în zona Mărişel s-au tăiat ilegal peste 61.000 de metri cubi de pădure, cu un prejudiciu de circa cinci milioane de euro, iar după numai două zile, directorul Romsilva Cluj, Traian Mariş, fusese arestat pentru 29 de zile.

”Doamna aceasta ministru, de care aflu şi eu că există în Guvernul României, să-şi aducă aminte că e la guvernare de aproape un an şi jumătate şi să vadă bârna din ochiul ei, înainte de a căuta în altă parte. Când eşti la guvernare de un an şi jumătate, a continua să dai vina pe alţii este un semn de crasă lipsă de responsabilitate şi de incapacitate managerială”, a declarat, ieri, cu supărare, Emil Boc

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu