Vasile Dîncu: Regele nu a dorit niciodată puterea, pentru că a avut-o mereu

Vasile Dâncu / Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Sociologul Vasile Dîncu, fost vicepremier, spune, într-o postare pe o reţea de socializare, că Regele Mihai nu a dorit niciodată puterea, pentru că o avea.

‘În 2011, când l-am văzut pe Regele Mihai vorbind în faţa Parlamentului României, am înţeles ce căuta regalitatea pe lume. Regele nu a dorit niciodată puterea, pentru că a avut-o mereu. Rămas bun, Majestate!’, spune, în postarea sa, Vasile Dîncu.

Sociologul clujean redă un text de-al său publicat în revista Sinteza, intitulat ‘Cu regalitatea nu-ţi poţi face selfie’, potrivit Agerpres.

‘Faţă de alţi lideri, cum spunea un eseist englez, regii nu sunt aleşi de popor, deci nu se remarcă prin ambiţie sau prin voinţă de putere, nu au obsesia de a domina, nu se luptă pentru câştigarea simpatiei. Regii reprezintă, ei sunt un memento al imaginii unui timp apus, unde valorile nu sunt cuvinte şi unde oamenii sunt cu adevărat purtători ai unor valori. Cred că republicanii inteligenţi au înţeles că nu trebuie să se sperie, regalitatea nu guvernează, ci reprezintă ceea ce nu se vede, ceea ce nu se poate pipăi: statul, naţiunea, spiritul şi cele mai importante valori. Acestea sunt păstrate în lumea aproape metafizică a aristocraţiei, iar regii sunt slujitorii acestora. Regalitatea nu intră în luptă cu nimeni din societate, deci ea este cea mai potrivită instituţie a tuturor’, arată Vasile Dîncu în textul publicat în aprilie 2016.

Potrivit acestuia, regalitatea spune o poveste despre ţară şi ţine poporul în jurul unei poveşti.

‘Regalitatea spune o poveste despre ţară, ţine poporul în jurul unei poveşti frumoase sau tragice. Ultima poveste pe care o spune familia şi Regele Mihai este o poveste tristă, povestea exilului şi a părăsirii familiei lui de către marile familii ale regilor europeni, răvăşite şi ele sau dezorientate de cel mai mare război al lumii. De aceea, în Parlament, când s-a adresat românilor, regele mi-a părut ca un copac singur, într-o câmpie pustiită de furtună, dar singurul rămas în picioare’, mai spune sociologul clujean.

Regele Mihai a murit marţi la vârsta de 96 de ani.

Postaţi un comentariu