Concurs regional de gătit. Festin vânătoresc la Băile Figa

Bucătarul echipei din Cluj, Ovidiu Pintea, a gătit un preparat la ceaun din carne de mistreț

Vremurile când vănătorii găteau prada în vârf de munte, ascunși de lume, au luat, se pare, sfârșit. Concursul „Vânătoarea la ceaun” desfășurat în Beclean, la Băile Figa, una dintre cele mai aglomerate stațiuni din județ, a fost un prilej nemaipomenit pentru vânătorii din regiune de a se întrece în prepararea de bucate vânătorești și de a depăna amintiri din expedițiile de prin pădurile patriei.

Nu mai puțin de 12 asociații vănătorești au răspuns „prezent” invitației lansate de Nicu Moldovan, primarul din localitate, de a participa la concursul „Vânătoarea la ceaun”, eveniment inclus în programul Zilelor orașului Beclean.

Echipe de Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Maramureș, Cluj sau Neamț și-au instalat încă de dimineață ceauanele și s-au pus pe gătit preparate din mistreț, căprior sau urs. Chiar dacă atmosfera a fost una relaxată, miza a fost cât se poate de serioasă, un juriu format din bucătari profesioniști evaluând preparatele, la finalul celor 5 ore pe care echipele le-au avut la dispoziție pentru a termina treaba.

Fiecare a încercat să impresioneze prin aspectul preparatelor, diversitatea acestora sau modul de prezentare, astfel încât juriul cel pretențios să nu aibă nimic de reproșat. Cele 12 echipe au luptat pe două fronturi. Pe lângă partea culinară, echipele s-au „bătut” și în trofee vănătorești care mai de care mai speciale și mai impresionante.

Dacă echipe ca „Bistrița multiculturală”, formată din chinezi, români și romi, au luat concursul în serios, deciși să nu se mulțumească cu altceva în afară de locul 1, Asociația de Vănătoare „Vlădeasa” din Baciu, județul Cluj, a adoptat un program de relaxare, distracția fiind pusă pe primul loc.

Clujenii au propus juriului un preparat la ceaun clasic, din carne de mistreț, realizat rapid, în doar trei ore, de bucătarul echipei, Ovidiu Pintea.

„Nu e o rețetă neapărat specială sau secretă. Trebuie să știi să prepari această carne. Cam trei ore durează. Carnea de mistreț trebuie, printre altele, ținută în baiț. În general carnea de vânat e mai greu de preparat, trebuie pregătită dinainte. Majoritatea au pregătit mistreț sau căprior. Am venit aici din plăcere, ca să ne simțim bine. Dacă nu câștigăm acum, putem să o facem și la anul. Sau altădată.”

Vânătorii clujeni au impresionat și la capitolul trofee vânătorești, exponatele aduse la concurs fiind dintre cele mai rare:

„Sunt trofee de căprior, specia dominantă din zona noastră de vănătoare. Le-am grupat în două categorii: trofee medaliabile, la care s-a urmărit simetria și trofee cu defecte genetice ale căror coarne prezintă tot felul de anomalii. Sunt interesante pentru exopoziții, dar noi urmărim scoaterea din fond a acestora pentru ca astfel de defecte să nu se transmită urmașilor”, a explicat președintele Asociației Vlădeasa, Nicolae Deleanu.

Chiar dacă premiile juriului i-au ocolit pe vânătorii clujeni, nu același lucru s-a putut spune și despre bistrițenii veniți astăzi la Băile Figa, care, imediat după plecarea juriului, s-au înghesuit la ceaunul reprezentaților orașului de pe Someșul Mic. Astfel, cei mai câștigați de pe urma concursului au fost turiștii veniți astăzi la Băile Figa, care pe lângă soare și apă caldă, s-au putut bucura și de o mâncare caldă, preparată de maeștrii bucătăriei vănătorești.

[nggallery id=89]

Distribuie:

Postaţi un comentariu