Ungaria a reabilitat cripta lui Biasini din Cimitirul central

Cimitirul Hazsongard abundă de monumente de mare valoare/ Foto: Alexandru Bogdan Pop

Ministrul Dezvoltării Naționale din Ungaria, Sesztak Miklos, a inaugurat, miercuri, cripta Biasini din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, care a fost reabilitată şi pentru care autorităţile de la Budapesta au alocat 20.000 de euro.

„Cei care vizitează Clujul au obligația de a trece și prin acest cimitir, să vadă mormintele care sunt parte a istoriei orașului. Cimitirul Hazsongard este o parte a culturii maghiare, a istoriei Clujului. Acest cimitir este martor al contribuției națiunii maghiare la dezvoltarea orașului. În afară de trecut este important, pentru noi, și viitorul. Va fi viitor maghiar în Cluj, va fi viitor maghiar în Transilvania”, a spus Sesztak Miklos.

Președintele Fundației Hazsongard, Gergely Erzsebet, a spus, la rândul său, că lucările de reabilitare au durat doi ani şi că Gaetano Biasini a fost un profesor de spadă din regiunea italiană Lombardia, care a fost chemat de la Viena pentru a le preda lecţii de scrimă aristocraților maghiari din Transilvania: „Lucrările au durat peste 2 ani și au fost executate de o echipă de restauratori. Cripta, care este monument istoric, datează din anul 1847 și se afla într-un stadiu avansat de degradare, fiind în pericol de prăbușire. (…) În anul 1818, Biasini a deschis o școală privată de scrimă în Cluj, care în 1824 a devenit publică. El a primit titlul de cetățean al orașului și a cumpărat un han, pe care l-a transformat în hotelul Biasini. De asemenea, Gaetano Biasini a fost cel care a pus la punctul un sistem de poștalion regulat cu șase cai care făcea cursa din Slovacia, trecând prin Oradea, Cluj, Sibiu până la București. El a stabilit un record și, vizitiu fiind, a făcut drumul Oradea – București în doar 14 ore”.

În hotelul lui Biasini s-au întâlnit, în 1848, Petofi Sandor și Nicolae Bălcescu.

Postaţi un comentariu