UBB a „rezolvat” situația cazării studenților pe perioada verii: prețuri piperate în căminele UTCN

Căminul 7 / Foto: Maria Man

Universitatea „Babeș-Bolyai” a anunțat că va închide toate căminele pe care le are în administrare pe perioada vacanței de vară din cauza unor lucrări complexe de reparaţii, curăţenie generală, deratizări, dezinsecţii etc., care ar impune o astfel de măsură. Cu toate acestea, reprezentanții universității și reprezentanții studenților au transmis că vor încerca să găsească soluții pentru cei care doresc să rămână peste vară în Cluj. Salvarea a venit din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde studenții se vor putea caza în regim hotelier, numai că la prețuri mult mai mari decât cele practicate de UBB pe perioada vacanței, fapt ce stârnește din nou o serie de nemulțumiri din partea studenților. Astfel, în loc să plătească 100 de lei, cât era tariful anul trecut la UBB, studenții vor plăti 260 de lei pe lună în Campusul Observator. Trebuie să precizăm că UTCN practică prețuri mai mari și pe perioada anului universitar, în căminele care au fost renovate, astfel tariful în timpul anului fiind de 155 de lei pentru un loc într-o cameră cu patru paturi, dar cu baie proprie. Lista completă a prețurilor care vor fi practicate pe perioada de vară în cadrul căminelor care aparțin Univerității Tehnice, poate fi consultată aici.

„Ca răspuns la solicitarea numărul 12240, depusă de Organizația Studenților Universității Babeș-Bolyai, privind cazarea studenților din UBB în căminele Universității Tehnice pe perioada verii, în urma ședinței din 2.06.2015 a Consiliului de Administrație al UT Cluj-Napoca  s-a hotărât să fie acceptată solicitarea depusă. Așadar, studenții UBB se vor putea caza pe perioada verii în căminul 7 din  Complexul studențesc Observator, contra sumei de 260 de lei/lună. Cazările se fac în limita locurilor disponibile, iar cererile pentru cazări se pot depune începând cu data de 3 iulie 2015 pe strada Memorandumului, nr. 28”, se arată pe site-ul OSUBB.

Studenții nu sunt mulțumiți de această soluție, din cauza prețurilor pe care le consideră piperate. „Apreciez ceea ce fac cei de la UTCN pentru noi și până la urmă e normal să practice prețuri mai mari pentru studenții străini. Diferența nu e mare, e vorba de 20, 30 de lei în plus, din câte am înțeles. Ideea e că în Hașdeu plăteam mult mai puțin. Noi ne-am bazat pe un loc în cămin, pe perioada verii și surpriză, îl vom avea la un preț aproape triplu din cauza UBB-ului care în mod nejustificat închide toate căminele. Nu cred că reparațiile prevăzute în cazul unor cămine nu se puteau face și în prezența studenților”, spune o studentă.

Căminul 7 / Foto: Maria Man

Căminul 7 / Foto: Maria Man

Fără reduceri pentru cazurile sociale

De asemenea, studenții caz social, care doresc să stea pe perioada verii în Cluj, nu vor beneficia de nicio reducere. „Acolo vom sta patru în cameră și vom plăti 260, iar în căminul 14 am stat pe vară două persoane pentru suma de 120 de ei. Asta e batjocură curată. Sunt orfană de ambii părinți, bursa mea socială este de 170 de lei. E corect să mi se ceară 260 de lei pe perioada verii? Locuiesc de trei ani în cămin.  Unde să mă duc dacă nu pot achita această sumă, aproape triplă, față de taxa de până acum ?”, spune îngrijorată o altă studentă.

„Noi avem mai multe taxe pe perioada verii aprobate de universitate și prevăzute în regulament. Nu ne putem abate de la acest regulament. Pot beneficia de reduceri cazurile sociale din cadrul universității noastre, în timpul anului, dar în regim hotelier dispare această reducere. Eventual dacă un student, caz social rămâne pentru o perioadă determinată în cămin pentru că întreprinde o activitate de cercetare, de exemplu, sau este implicat într-un proiect, atunci putem aplica o reducere, dar e vorba de o perioadă determinată. În rest, nu putem să ne abatem de la regulamentul stabilit, nu ne lasă legea. Anul acesta avem foarte multe solicitări pentru perioada de vară, atât din partea UBB-ului, cât și din partea primăriei, pentru Festivalul Untold. De asemenea, mai avem solicitări din partea unor tineri care au o reuniune religioasă la sfârșitl verii. Doresc și ei 5.000 de locuri. Ne străduim să răspundem tuturor solicitărilor, chiar dacă vom avea și noi reparații pe perioada verii în căminele din Mărăști. Noi le-am întins celor de la UBB o mână de ajutor acum. A venit o domnișoară din partea unei organizații studențești pentru a face această solicitare. Ni s-a spus că aproximativ 200- 250 de studenți și-au exprimat dorința de a rămâne peste vară. Înscrierile se fac nominal, pe baza unui formular. Îi așteptăm pe cei de la UBB să vină” , a explicat pentru Transilvania Reporter, Cornel Mureșan, directorul administrativ al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu